Teiks pasiūlymus dėl darbo santykių liberalizavimo

Teiks pasiūlymus dėl darbo santykių liberalizavimo

Pirmadienį Vyriausybė nusprendė teikti Seimui pasiūlymus dėl Darbo kodekso liberalizavimo, tačiau dėl minimalios algos planuojama apsispręsti iki liepos.

„Vyriausybė pritarė visam paketui, kurį pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Pritarėme todėl, kad esame įsitikinę, jog darbo santykių lankstumas yra viena iš esminių priemonių siekiant, kad verslas sukurtų daugiau naujų darbo vietų“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Premjeras Andrius Kubilius.

Jo teigimu, reikėtų prisiminti, jog ir Europos Komisija „primygtinai siūlė daugiau dėmesio skirti darbo santykių lankstumui“, tačiau kartu jis pažymėjo, jog ne dėl visų klausimų Trišalei tarybai pavyko susitarti.

„Tenka apgailestauti, kad profesinės sąjungos dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesugebėjo konstruktyviau pasižiūrėti į vieną iš svarbiausių problemų – naujų darbo vietų kūrimą. Todėl mes imamės iniciatyvos ir siūlysime Seimui svarstyti visą paketą, be abejo, parodydami ir tai, dėl kurių priemonių buvo sutarta ir Trišalėje taryboje“, – sakė A. Kubilius.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas pažymėjo, jog Seimas bus informuotas ir apie tuos pakeitimus, dėl kurių Trišalė taryba nesutarė.

„Bus parengtas nutarimas, kuriuo bus teikiami Seimui tie pakeitimai, dėl kurių visiško sutarimo Trišalėje taryboje nebuvo pasiekta. Kartu informuojant Seimą apie tai, dėl kurių pakeitimų yra bendras sutarimas, o dėl kurių išsiskyrė socialinių partnerių požiūriai“, – sakė jis.

Ministro teigimu, pasiūlymas nutraukti darbo sutartį darbuotojui sulaukus 65 metų nebus teikiamas Seimui. 

Paklaustas, ar minimali mėnesinė alga nuo liepos 1 d. bus didinama, D. Jankauskas pažymėjo, jog kol kas tai nesvarstoma, tačiau sprendimai bus priimti iki liepos.

„Iki liepos 1 d. bet kokiu atveju sprendimai bus. Savo įsipareigojimų Vyriausybė neatsisako, tačiau šiuo metu mes diskutuojame dėl Darbo kodekso“, – sakė jis.

ELTA primena, kad liberalizuojant Darbo kodeksą siūloma vietoj 28 kalendorinių darbo dienų įteisinti 20 darbo dienų atostogos per metus, maksimali išeitinė kompensacija turėtų būti keturių mėnesių, darbdavys, prieš atleisdamas darbuotoją iš darbo, jį įspėtų prieš tris, o ne kaip yra šiuo metu, keturis mėnesius.

Taip pat kalbama ir apie minimalios mėnesinės algos didinimą. Profsąjungos ją iki 900 litų siūlo kelti jau nuo liepos, tuo tarpu Vyriausybė pasisako už laipsnišką MMA kėlimą dviem etapais – iki 850 litų nuo liepos 1 dienos, ir iki 900 litų – nuo 2013 m. sausio 1 d.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder