Teismas nesutiko atidėti Darbo partijos bylos nagrinėjimo, kol V.Uspaskichas pasveiks

Teismas nesutiko atidėti Darbo partijos bylos nagrinėjimo, kol V.Uspaskichas pasveiks

Vilniaus apygardos teismas nepatenkino Darbo partijos advokatų prašymo daryti "juodosios buhalterijos" byloje pertrauką iki balandžio 8 d., kuomet į posėdį jau galbūt galės atvykti kaltinamasis šioje byloje Viktoras Uspaskichas, kuris šiuo metu posėdžiuose nedalyvauja dėl ligos.

Darbo partijos advokato Vladimiro Buslovičiaus teigimu, nedalyvaujant V. Uspaskichui negalima išklausyti civilinių ieškovų - Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) ir "Sodros", kurie turi pasisakyti antradienį.

Pasak advokato, kadangi vienodi civiliniai ieškiniai pateikti visiems kaltinamiesiems, V. Uspaskichas turi teisę išklausyti ieškovų poziciją, užduoti jiems klausimus.

Advokatas teigė, kad V. Uspaskicho bylos nebuvo galima išskirti iš kitų kaltinamųjų bylų, kadangi ieškinys visiems kaltinamiesiems pateiktas vienodas.

Tuo tarpu kaltinamasis Vytautas Gapšys teigė, kad V. Uspaskichas, kuris šiuo metu serga, nėra informuotas apie civilinio ieškinio nagrinėjimą, ir taip iškyla procesinė kliūtis. Jis siūlė arba palaukti, kol V. Uspaskichui bus išsiųstas šaukimas, ir jis galės dalyvauti posėdyje, arba išvis nenagrinėti ieškinio.

Prokuroras Saulius Verseckas nesutiko su tokiais kaltinamųjų prašymais - pasak jo, visi kaltinamieji veikė grupėje kaip bendrininkai, ir civilinis ieškinys gali būti išieškotas iš jų solidariai, ir vieno kaltinamojo nedalyvavimas nesudaro kliūčių teismo procesui.

Pasitaręs teismas prašymą atmetė, pažymėjęs, kad V. Uspaskicho byla išskirta tik, kol jis pasveiks, o tuomet bus sprendžiamas klausimas dėl bylų sujungimo. Teisėja Daiva Pranytė-Zaleckienė pabrėžė, kad pasveikęs V. Uspaskichas apie tai iškart turi pranešti teismui.

Tuomet teismas, kadangi kaltinamoji šioje byloje Vitalija Vonžutaitė atsisakė duoti parodymus, pagarsino jos apklausas 2006 m. Generalinėje prokuratūroje.

Apklausų metu V. Vonžutaitė neigė žinojusi apie "juodąją buhalteriją" ir sakė, kad įtarimų nepripažįsta. Daugelio dalykų iš laikotarpio, kuomet buvo Darbo partijos iždininkė, V. Vonžutaitė sakė neprisimenanti.

Vėliau V. Vonžutaitė apklausų metu duoti parodymus atsisakė. Parodymų ji nedavė ir kai jai buvo pateiktas galutinis įtarimas. Parodymus duoti, anot teismo, atsisakė ir V. Gapšys. Jis apklausiamas visada pažymėdavo, kad jam reikia laiko susipažinti su įtarimais. V. Gapšys atsisakė duoti ir rašysenos pavyzdžius.

Vėliau teismo posėdžio metu VMI ir "Sodros" atstovai patvirtino, kad palaiko ikiteisiminio tyrimo metu pareikštus ieškinius. VMI atstovė prašė iš kaltų asmenų priteisti 3,9 mln. litų, "Sodros" atstovė - 855 tūkst. litų.

ELTA primena, kad pirmadienį Vilniaus apygardos teismas nutartimi atskyrė V. Uspaskicho bylą nuo kitų kaltinamųjų Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje, kol jis pasveiks.

Teismas tokį sprendimą priėmė dėl Darbo partijos pirmininko ligos ir kad byla nebūtų vilkinama. V. Uspaskichas dėl dvylikapirštės žarnos opos šiuo metu gydosi namuose, jam rekomenduojamas 4-6 savaičių gydymo laikotarpis, po kurio bus atliekami papildomi tyrimai.

"Teismas šiandien priėmė sprendimą išskirti bylą kaltinamojo V. Uspaskicho atžvilgiu, ir bylos nagrinėjimas jo atžvilgiu yra atidėtas, o kitų kaltinamųjų atžvilgiu bylos nagrinėjimas vyksta toliau", - pirmadienį sakė S. Verseckas.

Pasak jo, jeigu V. Uspaskichas pasveiktų iki kol dar nebus pasibaigęs bylos nagrinėjimas, bylos bus sujungtos atgal į vieną.

Pirmadienį parodymus teismui V. Gapšys, tačiau jis pasiliko teisę į klausimus neatsakyti. Prokuroras V. Gapšio apklausą įvertino kaip "gana abstrakčią ir trumpą, o tai, kad atsisakė atsakinėti į proceso šalių klausimus, liudija, kad nenorėtų išgirsti kai kurių klausimų, į kuriuos neturėtų atsakymų.

Parodymus teismui taip pat davė ir kita kaltinamoji - buvusi partijos vyr. finansininkė Marina Liutkevičienė. Teisiamoji teigė, kad atlyginimą gaudavusi "vokelyje" - esą priedą prie atlyginimo kas mėnesį atveždavo buvusi partijos kasininkė Nijolė Steponavičiūtė.

Pasak M. Liutkevičienės, pasitaikydavo, kad "vokelius" atveždavo ir kiti asmenys, viena iš jų - Giedrė Vitienė (socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės patarėja, - ELTA).

Teismas pagarsino M. Liutkevičienės 2006 m. per ikiteisminį tyrimą duotus parodymus.

M. Liutkevičienė buvo apklausta keturis kartus ir, kaip paaiškėjo, visus keturis kartus jos parodymai skiriasi.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Kaltinimai byloje buvo pateikti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui, ir kai kuriems asmenims. Seimo vicepirmininkas V. Gapšys kaltinamas nurodęs buhalterinę apskaitą vesti apgaulingai ir pasirašęs žinomai neteisingus dokumentus, Darbo partijos vyriausioji iždininkė M. Liutkevičienė - valstybės institucijoms finansinėse deklaracijose žinomai pateikusi neteisingus duomenis. Tarp kaltinamųjų - ir V. Vonžutaitė, kuriai, pasak prokurorų, V. Uspaskichas nurodė vesti dvigubą buhalteriją.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder