"The Economist" žurnalisto tinklaraštyje Dalia Grybauskaitė pavadinta "metų akiplėša"

"The Economist" žurnalisto tinklaraštyje Dalia Grybauskaitė pavadinta "metų akiplėša"

Garsaus "The Economist" žurnalisto Edvardo Lukaso (Edward Lucas) tinklaraštyje "Eastern Approaches" paskelbtos "Eastern Approaches Awards 2010", nominacijos, tarp kurių Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei suteiktas "Metų akiplėšos" titulas.

Tokiu titulu Lietuvos vadovė apdovanota už netinkamus viešus pasisakymus. Analitikai tikino, kad būdama ES komisare D. Grybauskaitė puikiai atliko savo pareigas, tačiau jos, kaip Lietuvos prezidentės, pareiškimai dažnai glumino užsienio stebėtojus. Prezidentė atsisakė dalyvauti vakarienėje su JAV prezidentu Baraku Obama (Barack Obama), kritikavo JAV ir Rusijos vadovų pasirašytą naują strateginių ginklų mažinimo sutartį START, taip dar labiau įsiutindama Baltuosius rūmus.

D. Grybauskaitė be to, nepamatuotai aukština autokratinį Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, šalyje artėjant, kaip manoma, dar vieniems nesąžiningiems prezidento rinkimams.

JAV nacionalinės saugumo tarybos pareigūnas netgi užsiminė, kad: "Vienintelis būdas D. Grybauskaitei patekti į Baltuosius rūmus - tik kaip turistei".

Priešingai nei D. Grybauskaitė, Lenkijos vadovai E. Lukaso tinklaraštyje sulaukė pagyrų už nacionalinį stabilumą baisios tragedijos akivaizdoje. Po lėktuvo katastrofos balandį, kai žuvo Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) su žmona bei dar kelios dešimtys aukštų valstybės pareigūnų, Lenkijos valdymo mechanizmas nesuklibėjo ir šalyje buvo oriai bei veiksmingai užpildytos valdymo personalo spragos.

Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis gavo titulą už užlikimą. Premjeras pritaikė griežčiausias taupymo priemones Europoje per pastarąjį dešimtmetį, bet vis tiek išsilaikė poste.

Estijai suteiktas metų valstybės titulas. Nuo kitų metų sausio 1 dienos, kai Talinas prisijungs prie euro zonos, Estija bus viena iš dviejų bendros Europos valiutos zonos narių, iš tikrųjų atitinkančių reikalavimus dėl valstybės skolos ir biudžeto deficito. Antroji šalis yra Liuksemburgas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder