URM: informacija apie Kaliningrado srityje vykdomus sprogdinimus klaidina visuomenę

URM: informacija apie Kaliningrado srityje vykdomus sprogdinimus klaidina visuomenę

Viename Lietuvos dienraštyje paskelbtos informacijos teiginiai, kad Lietuvos pasienio su Kaliningrado sritimi gyventojai nuolat jaučia sprogdinimų, vykdomų Kutuzovo kariniame poligone, keliamus nepatogumus, nes Lietuva neišdavė Rusijai leidimo vežti sprogmenis tranzitu per Lietuvos teritoriją, neatitinka tiesos ir klaidina Lietuvos visuomenę.

Tai sakoma Lietuvos užsienio reikalų ministerijos komentare apie Lietuvos pasienyje su Kaliningrado sritimi vykdomus sprogdinimus.

Toliau jame primenama, kad 2004 m. Rusijos Federacija oficialiai prašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pagalbos utilizuojant senus sprogmenis Kaliningrado srityje. 2005 m. ESBO ekspertai aplankė amunicijos saugojimo vietas. Po vizitų 2006 m. buvo išplatintas raportas, kuriame buvo išreikštas pasirengimas savanoriškai teikti paramą sprogmenų utilizavimo projektui, pritaikant modernias NATO technologijas. Tačiau Rusija siūlytos paramos nepriėmė ir sprogmenis utilizuoja savarankiškai.

Minėta ESBO misija nustatė, ir tai yra akcentuota jų raporte, kad dideli sprogmenų kiekiai Kaliningrade yra blogos būklės ir potencialiai pavojingi. Leidimai pervežti sprogmenis geležinkeliu per Lietuvos Respublikos teritoriją nebuvo išduoti, nes Rusija negalėjo užtikrinti, kad toks kiekis pavojingų sprogmenų būtų išvežtas saugiai, nesukeliant grėsmės Lietuvos geležinkelio infrastruktūrai ir gyventojams. Ši aplinkybė neatleidžia Rusijos Federacijos nuo atsakomybės sprogmenis utilizuoti tokiu būdu, kad nenukentėtų aplinka ir nebūtų sukelta nepatogumų aplinkiniams gyventojams.

Senų sprogmenų utilizavimui pasirinktas Kutuzovo karinis poligonas yra šalia sienos su Lietuva ir Kudirkos Naumiesčio gyventojai nuolat jaučia sprogdinimų keliamus nepatogumus. Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade ne kartą buvo susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovais Kaliningrado srityje išreikšti vietinių gyventojų nepasitenkinimo.

Šią vasarą Užsienio reikalų ministerija įteikė notą Rusijos ambasadoriui Vilniuje, kurioje išreiškė susirūpinimą esama situacija ir prašė surasti kitus sprogmenų utilizavimo būdus ar vietas.

Reaguodamas į nesiliaujančius Rusijos senos amunicijos sprogdinimus Lietuvos pasienyje užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis 2012 m. balandžio 18 d. NATO ir Rusijos tarybos posėdyje Briuselyje iškėlė idėją bendromis pastangomis modernizuoti senos amunicijos naikinimą Kaliningrado srityje.

Tuomet ministras pabrėžė, kad NATO tiekimo agentūra (NAMSA) padėtų įgyvendinti bendrą Rusijos ir NATO projektą modernizuojant ir sutvarkant senos amunicijos, kurios Kaliningrado srityje yra gausu, naikinimą taip, kad jie nekeltų grėsmės Lietuvos ir Rusijos piliečių, kurie gyvena netoli Rusijos ir Lietuvos sienos, psichinei ir fizinei sveikatai.

Iki šiol nėra sulaukta Rusijos palankios reakcijos į šį siūlymą. Lietuva toliau kels šį klausimą NATO, todėl tikimasi sulaukti teigiamo Rusijos atsakymo, kuris padėtų tinkamai išspręsti amunicijos naikinimo problemą.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder