Valdžia pasitarė, kur dėti jaunimą

Valdžia pasitarė, kur dėti jaunimą

Lietuvos pirmininkavimui minant ant kulnų, Lietuvos aukščiausieji susirūpino savais vaikais. Šalies prezidentė žada išgelbėti visus vaikus nuo savižudybės, socialinės apsaugos ir darbo ministrė visą jaunimą ketina įdarbinti. Regis, tikimasi, jog suvažiuojanti ES grietinėlė išgelbės Lietuvą.

Užsiims prevencija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė užsibrėžė sumažinti savižudybių mastą ir susitikusi su psichologais, mokslininkais ir nevyriausybinių organizacijų atstovais aptarė, kokių priemonių reikia imtis, kad ši visuomenės sveikatos problema būtų sprendžiama efektyviai ir greitai.

Pasak prezidentės, tai, kad Lietuvoje savižudybių skaičius nuolat didėja, o tyčinę mirtį pasirenka vis jaunesni žmonės, rodo, jog mėginimai spręsti šią problemą yra visiškai neveiksmingi.

„Lietuvai svarbus kiekvienas žmogus. Vyriausybė turi rimtai imtis šios problemos sprendimo - turi būti parengta aiški savižudybių prevencijos programa su konkrečiomis priemonėmis ir finansavimu. Savižudybių prevencija turi būti kryptinga, ilgalaikė ir prieinama, o svarbiausia - veiksminga, juk žmonėms reikia realios psichologinės pagalbos“, - sakė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad Vyriausybė turi spręsti šią problemą strategiškai, bendromis ministerijų ir nevyriausybinių organizacijų pastangomis. Pasak valstybės vadovės, psichologinė pagalba žmonėms turi būti prieinama visoje Lietuvoje, rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime. Medikų teigimu, savižudybių problemos mastas Lietuvoje yra didžiulis - kasmet šalyje nusižudo apie tūkstantis žmonių. Autoritetingi šalies psichikos sveikatos specialistai kreipėsi į prezidentę, kad ši visuomenės sveikatos problema Lietuvos politikoje būtų pripažinta prioritetine ne tik žodžiais ir būtų imtasi konkrečių veiksmų visos šalies mastu. Pasak medikų, nė viena ankstesnė Lietuvos Respublikos Vyriausybė iki šiol taip ir nesiėmė iš esmės spręsti savižudybių paplitimo problemos.

Žymūs šalies psichiatrai, psichikos sveikatos specialistai įsitikinę, jog Lietuvoje turi būti parengta, patvirtinta ir pradėta įgyvendinti viena mokslu ir praktika grįsta Lietuvos savižudybių prevencijos programa.

Sieks įdarbinti

Susitikime su Lietuvoje viešinčiais Europos Parlamento Darbo ir socialinių reikalų komiteto nariais socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė akcentavo, kad Lietuva per pirmininkavimą ES Tarybai sieks užtikrinti aukščiausią politinį dėmesį jaunimo nedarbo problemoms spręsti.

„Pirmininkavimo metu vienas iš prioritetų bus kovos su nedarbu sprendimai, „Jaunimo garantijų“ paketo įgyvendinimo klausimai. Kviesime atsakingus ministrus pasidalyti gerąja praktika“, - sakė ministrė A. Pabedinskienė. 

ES valstybės narės yra sutarusios dėl „Jaunimo garantijų“ paketo, kuriame numatyta, kad jaunuoliams iki 25 metų, kurie yra registruoti Darbo biržoje, valstybės turi užtikrinti galimybes įsidarbinti, tęsti mokslus, atlikti gamybinę praktiką ar stažuotę per keturis mėnesius po mokyklos baigimo ar netekus darbo.

Atitinkamai turi būti įtvirtintos priemonės ir kaip į darbo rinką įtraukti jaunimą, neregistruotą Darbo biržoje.

Ministrė pabrėžė bendradarbiavimo su socialiniais partneriais svarbą įgyvendinant nedarbo mažinimo sprendimus. Šia tema yra numatytas ir neformalus ES užimtumo, socialinės apsaugos, sveikatos ministrų susitikimas, per kurį bus diskutuojama apie jaunimo užimtumą, ypač akcentuojant pameistrystės galimybę.

Tai bus pradžia diskusijoms apie „Europos pameistrystės aljansą“, kurio tikslas - gerinti gamybinės praktikos kokybę valstybėse narėse, taip suteikiant daugiau galimybių jaunimui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder