Valentinas Mazuronis prašo skelbti lietuvio Gabrieliaus tarptautinę paiešką

Valentinas Mazuronis prašo skelbti lietuvio Gabrieliaus tarptautinę paiešką

Europos Parlamento narys Valentinas Mazuronis kreipėsi į Lietuvos vidaus reikalų ministrą su prašymu surasti Norvegijoje iš motinos atimtą Lietuvos Respublikos pilietį Gabrielių.

"Raštu kreipiausi į vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, prašydamas surasti mūsų šalies nepilnametį pilietį, nes nei jo artimieji, nei Lietuvos ambasada Norvegijos Karalystėje, nei Lietuvos institucijos, atsakingos už vaikų teisių apsaugą, neturi jokių žinių nei apie jį, nei apie jo dabartinę gyvenamą vietą, būseną ar interesų apsaugą. Manau, jog Lietuvos institucijos privalo rūpintis savo piliečiais ir padaryti viską, kad vaikas būtų surastas", - sako EP narys V. Mazuronis.

EP nario rašte, adresuotame vidaus reikalų ministrui, sakoma, jog Norvegijos institucijos neteikia Lietuvos vaiko teisių apsaugos institucijoms bei ambasadai informacijos apie Lietuvos piliečio Gabrieliaus buvimo vietą, neleidžia šių institucijų atstovams ir Gabrieliaus artimiesiems susitikti, bendrauti bei įsitikinti, jog yra užtikrinami jo interesai, teisės ir saugumas.

Kreipimesi pabrėžiama, kad Gabrieliaus motinai Gražinai Leščinskienei motinystės teisės nėra atimtos nei Lietuvos, nei Norvegijos teismų sprendimais. Šios teisės buvo atimtos Miorės ir Rumsdalės apskrities komisijos sprendimu, kuris, teisininkų teigimu, nors ir turi teisę spręsti vaikų globos klausimus Norvegijoje, tačiau nėra teisminis organas.

"Norvegijos institucijos neturi teisės riboti Lietuvos piliečių pamatinių teisių ir laisvių. Lietuvos Konstitucijos 13 straipsnis konstatuoja: "Lietuvos valstybė globoja savo piliečius užsienyje". Todėl mūsų institucijos privalo padaryti viską, kad tai būtų ne tušti žodžiai, o konkretūs darbai, ypač kalbant apie mažamečių ir nepilnamečių Lietuvos piliečių apsaugą ar globą. Tai, kad Lietuvos institucijoms buvo užkirstas kelias dalyvauti sprendžiant nepilnamečio piliečio likimą, tai, kad nebuvo sudarytos sąlygos suteikti jam mūsų valstybės paramos ir pagalbos tuo metu, kai jam to labiausiai reikėjo, yra grubus mūsų Konstitucijos pažeidimas. Imkim galų gale ir parodykime konkrečiais veiksmais, kad mums rūpi mūsų piliečiai ir kad su mūsų valstybinėmis institucijomis turi būti skaitomasi, kai yra sprendžiami mūsų vaikų klausimai", - sako V. Mazuronis.

Europos Parlamento narys vidaus reikalų ministrui adresuotame rašte prašo, kad VRM pavaldžios institucijos, pasitelkusios visas turimas priemones, įskaitant ir tarptautinės paieškos paskelbimą, surastų Lietuvos Respublikos pilietį Gabrielių ir imtųsi visų priemonių, kad jis būtų grąžintas į Lietuvą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder