Valstybės kontrolės prašoma įvertinti, ar atnaujinant BPC nebuvo švaistomos lėšos

Valstybės kontrolės prašoma įvertinti, ar atnaujinant BPC nebuvo švaistomos lėšos

Seimo narys Liutauras Kazlavickas kreipėsi į valstybės kontrolierę Giedrę Švedienę, prašydamas įvertinti lėšų, skirtų Bendrojo pagalbos centro (BPC) sistemai atnaujinti, pagrįstumą.

"Viešojoje erdvėje pasklidus informacijai, kad įgyvendinant panašų projektą Estijoje, jam išleista 5,18 mln. litų, kai mūsų BPC sistemos atnaujinimo darbai jau iki šiol pareikalavo 22,1 mln., t.y. keturis kartus daugiau, situacija atrodo įtartinai. Tad klausimas, kodėl analogiškiems darbams kaimynai išleidžia penkis, o mes - keliasdešimt milijonų, neabejoju, kyla ne tik man, bet ir visiems mokesčių mokėtojams", - teigia L. Kazlavickas.

Anot jo , Valstybės kontrolė ir kitos atsakingos institucijos turėtų įvertinti ne tik atliktų darbų kainos pagrįstumą, bet ir tai, ar mūsų valstybėje IT rinka nėra iškraipoma, ar pakanka konkurencinių mechanizmų ir saugiklių, kurie leistų valstybei reikalingus efektyvius IT sprendimus įsigyti už mažiausią rinkoje kainą.

"Labai svarbu nepamiršti ir aplinkybės, kad praėjusiais metais jaunuolių grupė, pasivadinusi "Patriotiniais programuotojais", siūlė Lietuvos BPC neatlygintinai padovanoti sukurtą mobiliąją programėlę, leidžiančią nustatyti skambinančiojo buvimo vietą net tuo atveju, kai telefone nėra SIM kortelės, pritaikytą naudotis nebyliams ir kurtiesiems. Tačiau šis siūlymas nebuvo priimtas. Man, ne tik kaip politikui, bet ir kaip piliečiui, kyla klausimas, ar ši puiki pilietinė iniciatyva nebus žlugusi vien todėl, kad kažkas tiesiog norėjo pasipelnyti", - svarsto parlamentaras ir atkreipia dėmesį, kad tai, jog mūsų valstybėje nėra tinkamų mechanizmų pasinaudoti nemokamai siūloma piliečių pagalba - didelis trūkumas.

"Kreipdamasis į Valstybės kontrolę, tikiuosi gauti atsakymą į keliamą klausimą, ar pakanka Lietuvoje teisinių mechanizmų ir sąlygų neatlygintinai pasitelkti pilietinę visuomenę kuriant informacinius sprendimus viešajame sektoriuje. Nes kol kas panašu, kad tokia pilietiškų žmonių pagalba vengiama pasinaudoti dangstantis tuo, kad nėra tam tinkamo mechanizmo. Tačiau juk visame pasaulyje valstybės sėkmingai naudojasi ne tik žmonių žiniomis ir konkrečiais siūlymais, bet ir savanoriška pagalba įvairiose srityse. Tai kodėl mes savo valstybėje norime elgtis atvirkščiai, tarsi patys save norėtume nuskriausti?" - sako L. Kazlavickas.

Seimo narys tikisi, kad įvertinusi BPC sistemos atnaujinimo techninius projektus bei atliktus darbus, Valstybės kontrolė ne tik paaiškins, kas lėmė tokias dideles išlaidas, bet ir pateiks vertinimus, ar Lietuvoje pakanka saugiklių, kad nebūtų dirbtinai keliamos viešajam sektoriui reikalingų IT sprendimų išlaidos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder