Vėluojantis pavasaris: paukščiai grįžti neskuba

Vėluojantis pavasaris: paukščiai grįžti neskuba

Kovo 25-oji senolių vadinta Gandro diena, nes paprastai tokiu metu šie paukščiai parskrenda į Lietuvą. Tačiau šiemet pavasaris itin šaltas, parskridusių paukščių labai nedaug, tačiau pirmuosius kelis gandrus ornitologai sako jau pastebėję.

Pasak ornitologų, iš šiltųjų kraštų namo paukščiai šiemet pradėjo skristi gana anksti – pirmieji vieversiai pastebėti kovo 4-ąją, tačiau spustelėjęs šaltukas ir sniegas paukščių migraciją sustabdė.

Anksčiau tokiu metu potvynio užliejamose pamario pievose dažniausiai jau klegėdavo šimtai ar net tūkstančiai įvairiausių vandens paukščių. dabar vanduo dar sukaustytas ledo - paukščiai neturėtų kuo maitintis, todėl ir pamatyti galima vos vieną kitą sparnuotį.

„Paprastai apie kovo 10-ąją į Lietuvą būna sugrįžę ne mažiau 40 paukščių rūšių. Dabar, pasak ornitologų, nė pusės tiek nėra“, – sako Ventės rago ornitologijos stoties direktorius Vytautas Jusys.

Nuo Naujųjų metų Ventės rago ornitologai sako sužiedavę tik 600 paukščių, kai paprastai vien per kovą sužieduojama keli tūkstančiai.

„Nieko – atsigriebsim. Greit atšils, paukščiai pasipils – nespėsim skaičiuoti. Nenustebčiau, jeigu perfrazuojant taip – ir kregždė, ir vieversys tą pačią sieną sugrįš. Yra buvę tokių atvejų – per savaitę labai daug paukščių sugrįžta, kai staigiai atšyla“, – pasakoja V. Jusys.

Iš viso Lietuvoje yra beveik 400 įvairiausių paukščių rūšių. Kol sparnuočiai laukia šiltesnių orų, pamaryje galima pasigrožėti stirnų būreliais, kurios miškelių pakraščiuose ganosi, nesibaimindamos net pro šalį švilpiančių automobilių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder