Vilkaviškio rajono kiaulių ūkyje - trichineliozės protrūkis

Vilkaviškio rajono kiaulių ūkyje - trichineliozės protrūkis

Vilkaviškio rajone įkurtame kiaulių ūkyje - trichineliozės protrūkis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektorių, atlikusių epizootinį tyrimą, nuomone, ligos protrūkį galėjo sukelti neužtikrintas biologinės saugos priemonių taikymas kiaulių laikymo vietose.

UAB "Sistem" atliekant epizootinį tyrimą, pastebėta graužikų veiklos pėdsakų (išmatų, urvų), ūkio aplinka buvo netvarkinga, prie įėjimų į tvartus mėtėsi pašaliniai daiktai. Graužikus naikino patys ūkio darbuotojai pagal sudarytą integruotos kenkėjų kontrolės programą, tačiau darbai nebuvo efektyvūs. VMVT pažymi, kad graužikai trichinų vystymosi cikle yra labai svarbūs ir dažnai būna pagrindiniai trichineliozės platintojai.

Šiuo metu Balčiūnų kaime esančiam kiaulių ūkiui taikomos laikino apribojimo priemonės - draudžiama išvežti gyvūnus, išskyrus vežimą skersti į skerdyklas, nurodytas Vilkaviškio VMVT. Be šios tarnybos leidimo į ūkį draudžiama įvežti gyvūnus.

UAB "Sistem" priklausančios kiaulių fermos Vilkaviškio ir Kauno rajonuose dėl nesitvarkymo, netinkamo ir nepakankamo biosaugos priemonių taikymo ir vangaus inspektorių nurodymų vykdymo priskirtos padidintos rizikos subjektų grupei. Vien per praėjusius metus šiai įmonei priklausančiose kiaulių laikymo vietose Vilkaviškyje inspektoriai lankėsi 8 kartus, visų patikrinimų metu nustatyta nemažai biologinio saugumo priemonių reikalavimų pažeidimų.

"Į visas mūsų inspektorių pastabas ir nurodymus įmonė reaguoja vangiai arba visai nereaguoja. Kauno VMVT netgi gavo raštiškus atsisakymus šalinti nustatytus trūkumus. Dėl nenoro tvarkytis, reikalavimų nesilaikymo ir nustatytų pažeidimų įmonei nuolat taikomos įvairios sankcijos, atsakingi asmenys baudžiami piniginėmis baudomis. Tačiau kol kas didesnio sąmoningumo ir bendradarbiavimo pasiekti nepavyko, įmonės ūkiuose tvarkomasi aplaidžiai, dėl teisėtų mūsų pareigūnų reikalavimų nevykdymo šiuo metu vyksta teismo procesai", - sakė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis.

Specialistas pažymėjo, kad dėl netaikomų biologinių saugos priemonių, netvarkos ūkio teritorijoje ir aplaidaus požiūrio kyla didelė grėsmė, kad ūkyje pasireikš ir kitos pavojingos užkrečiamos ligos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder