Vito Tomkaus feljetonas: "Bin ladenų derėjimo metas"

Vito Tomkaus feljetonas: "Bin ladenų derėjimo metas"

Jei bin ladenų nebūtų, juos tektų išgalvoti. Kad bet kuriam netikėliui galėtum vožtelti per marmūzę, o po to žiopliams ar pareigūnams ramiai pasiaiškinti: „Pardon, supainiojau... Pasivaideno, kad tai - Bin Ladenas!“

Ir kvailiui aišku, kad su teroristais reikia kovoti. Kuo daugiau tų bin ladenų - tuo lengviau represinėms struktūroms.

Todėl nenuostabu, kad JAV per Rugsėjo 11-osios tragediją, kuomet visi skrydžiai buvo uždrausti, Bin Ladeno šeimynėlė lyg niekur nieko išskrido iš Amerikės namolio. Nors juos sulaikius, buvo tikimybė iškvosti, kur slepiasi teroristas Nr.1. Juolab kad Bušą ir Bin Ladeną siejo ne tik artimi santykiai, bet ir bendras naftos biznis. O kas pasaulyje yra stipriau už vyrišką draugystę? Tik - biznis. Naftos biznis, nešantis milijardus.

O kaip tu tą pelningą naftą užvaldysi, jeigu koks nors Huseinas ar Kadafis pats sėdi ją apsikabinęs. Norom nenorom tenka griebtis gudrybės: paleisti po pasaulį Bin Ladeną, ir kur tik jis pasivaidena - ten mesti bombą. Tai labai patogu, nes Bin Ladenai paprastai telkiasi aplink naftos telkinius.

Belieka bombarduoti su nemirtinga alibi: galvojom, kad čia slapstosi Bin Ladenas. Veltui Huseinas nesavu balsu klykė, kad nei cheminio ginklo neturi, nei artimų santykių su Bin Ladenu neturi... Verčiau būtų naftos neturėjęs.

Šitaip, beieškant Bin Ladenų, buvo okupuotas Afganistanas, Irakas, po to - Afrikos šalys.

Deja, kaip danguj - taip ir ant žemės. T.y. kaip Amerikoje - taip ir Lietuvoje.

Lietuvoje naftos nedaug. Užtat daug bankų. O juose dar daugiau pinigų. Juos kaupia čiabuviai. Iš savo algų, pensijų, santaupų. Tie, kurie kaupti nenori, yra gąsdinami vienkiemių plėšikais, neveikiančiais telefonais 112 arba ekonominėmis sankcijomis dėl grynųjų perviršiaus kišenėse.

O kaip pasaulio galingiesiems tuos pinigėlius užvaldyti? Juk Lietuvoje nėra nei naftos, nei bin ladenų pertekliaus.

Užtat yra Antonovas, Baranauskas, Romanovas, Uspaskichas... Kuo jie blogesni už „made in JAV“ teroristus! Galingi, įtakos turi. Pinigų irgi. Tik, kad tešmenys naftos neduoda...

O mums jos ir nereikia. Mes neišdidūs. Galime ir grynais paimti. Juk reikia valdininkus išmaitinti. Ameriką jie myli, bet kažkodėl pigių amerikietiškų Mac’Donaldo hamburgerių nevalgo. Amerikietiškos bulvytės fri jiems kažkodėl irgi nepatinka. Geriausiu atveju jie nusileis iki „Stiklių“ valgyklos lygio, kur tau ištrauks paskutinius skatikus. Po to norom nenorom tenka seimūnų algas didinti.

O iš kur gauti pinigų, jei biudžetas skersai-išilgai tuščias ir praskolintas. Tenka ropštis į tribūną ir rėkti: niekas nemoka mokesčių, užsiiminėja kontrabanda ir vietoj algų moka vokeliais... Balsas tyruose. Nes pusė Lietuvos emigravo. Ir kokią reikia turėti gerklę, kad tave Airijoje ar Ispanijoje išgirstų?

Todėl nepaisant visų valdžios šūkių ir pastangų, pinigų šaly kaip trūksta taip trūksta.

Tuomet ir atsiranda vietiniai bin ladenai, kurių turtas žūtbūt turi būti nacionalizuotas.

Belieka priversti juos, palikus turtą, sprukti. Bet kaip? Ogi bet kaip!

Pavyzdžiui, per lojalų laikraštį paleidi gandus, kad valdžia ims lietuviškus bankus. Dar paskleidi paskalas, kad bus - „Maski šou“. Su kaukėm ir automatais, kad po to suimtuosius, Baranauską su Antonovu, vežios po šlykščiausias dabokles. O Ukmergėje jiems paruošti guoliai su „kambariokais“: vienas „ožys“ - kitas „gaidys“. Kas gi nori būti „pagaidintas“? Jau verčiau lai ima banką su visais indėlininkais. Ir Antonovas su Baranausku „tepa slides“ į Angliją, kurioje kalnai ne patys aukščiausi, bet advokatai patys brangiausi.

Valdžiai grobikei belieka pasisamdyti friklius-šmiklius su kuperiais, ir bankas paimtas. Kodėl frikliai su kuperiais, o ne vietiniai bankroto administratoriai, atsakė balsas iš Daukanto aikštės: „Lietuvos bankroto administratoriais negalima pasitikėti!“ Nežinia, kaip po tokių žodžių pasijuto šimtai bankrutuojančių įmonių kreditorių, kuriuos administruoja lietuviai, bet užjūrio ekspertai gavo neįkainojamą pasitikėjimo limitą. Daryk ką nori, taškyk svetimus pinigus į kairę ir dešinę, adoliams ir gudeliams, socdemams ir konservatoriams, ir nieko už tai nebus. Nes vagia tik lietuviai, kurie patys pinigų nespausdina. Atsiveža iš užsienio. Natūralu, kad į užsienį pinigai ir turi grįžti. Į savo gimtinę. Kaip upėtakiai.

Be to, kaip rodo „Williams“ aferos pavyzdys, nei burmgarneriams, nei kuperiams negresia jokia atsakomybė. Vietinių prokurorų rankos per trumpos, nesugeba net Operos ir baleto teatro remonto darbų dokumento iš Vokietijos išsireikalauti. Nepadeda nei interpolas, nei sutrumpintas vokiečių-lietuvių kalbos žodynėlis.

Nesusikalba ir tiek.

O tuo metu Londone Baranauskas su Antonovu blaškosi, siūlo Lietuvai savo paslaugas. Viską parodys: ir kur pinigai, ir kur užstatytas turtas - tik prašo garantijos, kad nevežtų į Ukmergės „gaidyną“.

O šventas naivumas! Vargšai bin ladenai. Nesuvokia, kad jie reikalingi tik tol, kol laksto nuo teisingumo. Jei būtų šalia, ar būtų galėjęs didysis turto seklys Kuperis išdidžiai raportuoti visuomenei, kad pagaliau po ilgų ir ypač brangių tyrimų buvo rasti ir konfiskuoti unikalūs pasaulyje automobiliai - „Spykeriai“. Juk būdami šalia, „binladenai“ Antonovas su Baranausku būtų iškart paprotinę Kuperį: „Ko blaškaisi, durneli? Visi automobiliai stovi Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos garažuose!..“

Kaip sakė V.Vysockis: „Vor dolžen sidet v tiurme!“ (Lietuviškai: „Bin ladenai neturi sėdėti kalėjime!“)

Kol binladenas Romanovas sėdėjo Lietuvoje, o Vasiliausko draugelis Audickas siautėjo po „Ūkio banką“, žiniasklaida ne kartą kamantinėjo prokurorus, kodėl nepareiškiami kaltinimai pagrindiniam įtariamajam Romanovui. Kodėl jis ir toliau laisvėje laisvai sau gaudo iškrypėlius? Į tai pareigūnai ramia sąžine atsakydavo: „Pareikšti kaltinimus Romanovui nėra pagrindo!“

Vos Romanovas išvyko į Maskvą, prokurorai tučtuojau jį apskelbė pabėgėliu ir pasipylė kaltinimai. Išvada: žengei žingsnį už kardono - ir jau esi Bin Ladenas!

Kartoju: bin ladenai naudingi tik tol, kol slapstosi.

Galų gale prisiminkit Uspaskicho atvejį.

Kol buvo Rusijoje, laidojo sudegusį brolį, atstatinėjo sudegusį namą, Lietuvos pareigūnai it pasiutę šunys jį vaikėsi po visą Maskvą.

O kai tik grįžo į Lietuvą, „pafotkino“ su antrankiais ir ramia sąžine paleido. Į televiziją. Naujoms fotosesijoms.

Nes binladenų dalia it piligrimo. Kalėjime jie niekam nereikalingi. Jei binladenai pradėtų sąžiningai duoti parodymus, gali atsitikti neįtikėtini dalykai: teisti tektų ne Bin Ladeną, o Bušą, ne Baranauską, o Vasiliauską, ne Uspaskichą, o Kirkilą...

Jei dar neįtikinau, pateiksiu faktą, kurio Lietuvos visuomenė dar nežino: ir Gapšys, kuris nubaustas pinigine bauda; ir Vonžutaitė, kurios bausmė perpus mažesnė už Viktoro, yra pasirašę pasižadėjimus neišvykti. O štai Uspaskichas tokio dokumento pasirašyti neprivalėjo. Jis gali laisvai keliauti po pasaulį ir Rusiją. Pertvarkyti savo verslą. Kada nori išvažiuoti - kada nori parvažiuoti. Nes puikiai žino, kad Lietuvoje niekas jo nesiruošia sodinti.

Juk jis Bin Ladenas!

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder