VMVT: šalies žuvininkystės ūkių tiekiamos gyvos žuvys - saugios

VMVT: šalies žuvininkystės ūkių tiekiamos gyvos žuvys - saugios

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tikrinusi, ar žuvininkystės ūkių tiekiamos gyvos žuvys yra saugios, ar jų nekamuoja ligos ir parazitai, ar naudojami tinkami pašarai ir veterinariniai preparatai, sako, kad vartotojai gali nesibaiminti. Šalies žuvininkystės ūkių tiekiamos gyvos žuvys yra saugios.

Prasidedant naujam žuvų auginimo tvenkiniuose sezonui, ypatingas dėmesys skirtas draudžiamų naudoti veterinarinių vaistų, tokių kaip malachito žaliasis, kontrolei.

Šiuo tikslu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko teminius patikrinimus ir atsitiktine tvarka prekybos centruose atrinko gyvų žuvų mėginius. Patikrinimų metu nustatyta keletas atvejų, kai parduodamos žuvys buvo sužalotos, jas nurodyta išgaudyti iš akvariumų ir paskersti. Ligotų ar parazitais užsikrėtusių žuvų patikrinimų metu nebuvo nustatyta.

„Žiemą tvenkinių žuvys praleidžia specialiuose neužšąlančiuose žiemojimo tvenkiniuose. Žiemojimo metu žuvys nesimaitina, didžiąją dalį laiko miega, jų gyvybinės funkcijos labai sulėtėja. Natūralu, kad pavasarį žuvų imuninė sistema būna nusilpusi, jas gali pulti įvairios ligos, parazitai. Todėl išleidžiant į vasaros „ganyklinius" tvenkinius, žuvys pradedamos šerti geresniais pašarais, jei reikia - gydomos", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Mantas Staškevičius.

Pasak specialisto, būtent pavasarį kyla didžiausia rizika, kuomet netinkamai naudojamų veterinarinių vaistų ar kitų preparatų likučių gali būti randama tvenkiniuose užaugintose žuvyse, todėl ir vykdomi tokie teminiai patikrinimai. Visų šiemet atrinktų žuvų mėginiai dėl kenksmingų medžiagų liekanų buvo tirti akredituotoje Hamburgo (Vokietija) Teršalų ir likučių maisto produktuose laboratorijoje "Eurofins W.E.J.GmbH". Ji informavo, kad Lietuvos žuvininkystės ūkių tiekiamos gyvos žuvys saugios - malachito žaliojo ar kitų kenksmingų medžiagų liekanų jų mėginiuose nenustatyta.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder