Vydas Gedvilas: "Turime atgaivinti tą Sąjūdžio dvasią"

Vydas Gedvilas: "Turime atgaivinti tą Sąjūdžio dvasią"

Seimo Pirmininko Vydo Gedvilo teigimu, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dvidešimtpenkmetis - tai pati reikšmingiausia sukaktis, bylojanti apie Lietuvą ir jos laisvę.

Kalbėdamas pirmadienį Seime vykusiame iškilmingame minėjime, jis prisiminė žmonių susitelkimą vardan vieno, bendro ir esminio tikslo, susitelkimą, kuris apėmė ir suvienijo visus.

"Tai buvo kilnus tikslas, kuris suteikė begalinės moralinės ir dvasinės stiprybės. Tokios, prieš kokią nublanksta bet kokie materialiniai dalykai. Žmonės nesidalino: mano ar tavo, mūsų ar jūsų. Buvo vieningi kaip niekad. Tai buvo visuotinis prabudimas ir pakilimas. Sąjūdis apėmė visą Lietuvą. Visų socialinių sluoksnių, visų amžiaus grupių, visų profesinių sričių atstovus. Nebuvo susiskirstymo. Vyravo vieningumas, kiekvienas stengėsi kaip begalėdamas padėti kitam. Todėl, kad taip reikėjo",- sakė V. Gedvilas.

Jo nuomone, šiandien mums visiems vertėtų dar kartą prisiminti, suvokti ir įsisąmoninti Sąjūdžio reikšmę, dvasią, pasiekimus ir principus ir būtent jais, vadovautis visose gyvenimo srityse. "Ką, deja, neretai pamirštame", - apgailestavo parlamento vadovas.

V. Gedvilo teigimu, iniciatyva ir ypač atsakomybė už savo žodžius, savo poelgius, už viską - turėtų būti kiekvieno iš mūsų pareiga ir siekiamybė. "Lygiai taip pat, kaip buvo prieš ketvirtį amžiaus. Pirmiausia mes turime tarnauti žmogui. Tokia pagrindinė Sąjūdžio pamoka ir žinia, kuri kaip niekad aktuali šiandien", - sakė Seimo Pirmininkas.

Jis dėkojo sąjūdiečiams už drąsą, ryžtą, kilnų siekį. "Tačiau valstybė šiandien Jus prisimena ne taip dažnai, kaip Jums norėtųsi. Tokia situacija turėtų keistis. Tam, kad taip nutiktų, raginčiau visų pirma Jus pačius: būkite aktyvesni. Nebijokite imtis veiksmų. Išsakykite savo mintis, tebūnie ir kritines, daug kam nepriimtinas. Priminkite apie save, priminkite garsiai ir tvirtai. Nes juk tik taip sulauksite atsakymų, kurių norite ir tikitės. Turime atgaivinti tą Sąjūdžio dvasią. Bendromis pastangomis. Turime imtis veiksmų, kurie tą laikmetį ir tuos tikslus perduotų jauniems žmonėms. Tai - mūsų visų pareiga. O tie, kurie stovėjo prie ištakų, tai gali padaryti geriausiai!", - sakė V. Gedvilas.

Jo įsitikinimu, šiandien Lietuvai reikia tokio paties atgimimo, susitelkimo. "Ne dėl "trupinio aukso, gardaus valgio šaukšto". Vardan tautos ir valstybės. Tikiu, kad dar vienas Sąjūdis, galbūt ir kitoks savo formomis, tačiau toks pat savo esme, yra įmanomas. Tikiu, kad jo mes dar sulauksime", - sakė V. Gedvilas.

Iškilmingame minėjime, skirtame Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dvidešimtpenkmečiui, kalbėjo pirmasis nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas, istorikas mokslų daktaras Aurimas Šukys, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius, mokslų daktaras Justinas Dementavičius, buvusi Rokiškio rajono Sąjūdžio iniciatyvinės grupės tarybos narė, žurnalistė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Romas Pakalnis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder