Vyriausybė vėl atidėjo sprendimą dėl Jono Miliaus

Vyriausybė vėl atidėjo sprendimą dėl Jono Miliaus

Vyriausybė dar kartą atidėjo sprendimo dėl Jono Miliaus atleidimo iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo pareigų priėmimą, kadangi susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius sirgo ir nebuvo susipažinęs su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ataskaita. Vyriausybė vėl grįš prie J. Miliaus veiklos ataskaitos, kuri jau kartą buvo apsvarstyta, svarstymo.

Kaip sakė iš pasitarimo išėjęs J. Milius, Ministrų Kabinetas atidėjo jo ataskaitos svarstymą. Šis klausimas jau buvo nukeltas trečiadienį.

"Ką darysi, toks yra sprendimas, tą ministrai priėmė. Aš pristatysiu tą ataskaitą, kadangi aš jau jums ir minėjau, aš nieko nebijau, kadangi dirbau padoriai ir sąžiningai visą laiką", - sakė J. Milius.

Pats iš pareigų nesitraukiąs J. Milius pripažino, kad jo tarnybai pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriaus vadovui Vytautui Pamakščiui, kuriam pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir dokumentų klastojimo, rekomendavo atsistatydinti.

"Aišku, aš nežinau, už ką jie pareikšti, nemanau, kad ten - labai rimti pažeidimai, kadangi kokybės sistema yra tikrai veikianti, kažkokie gal labai smulkmeniški pažeidimai, bet, kad nekiltų dėmė, aš rekomendavau direktorių atleisti. Kadangi jau ant manęs ta dėmė krito, tai jei ant pavaldinių kažkas krinta, geriau, kad jie išeitų", - samprotavo J. Milius.

Tačiau jis pats savo situacijos taip pat nevertina.

"Mano kita situacija, aš turiu išeiti, kada pasibaigs visos problemos. Su tokiu statusu išėjęs Europoje, tarptautinėse organizacijose man yra sudėtinga, kur aš turėjau daug pasiūlymų", - sakė J. Milius.

Jis nemano, kad jo užsispyrimas kenkia tarnybos reputacijai ir Lietuvos eksportui.

"Kažkur sakė, kad prašvinkęs reikalas, kažkur skaičiau, bet iš kurios pusės jis prašvinkęs - neaišku. Iš manęs jaučiasi?", - sakė J. Milius.

Siūlyti atleisti J. Milių nuspręsta įvertinus jo 2015-2016 m. veiklos ataskaitą ir papildomą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) medžiagą, pateiktą Ministrų Kabinetui, kurio narių nuomonė nevienareikšmė.

VMVT vadovui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jam skirta kardomoji priemonė - pasižadėjimas neišvykti iš šalies.

Jo atleidimo nusprendė nepalaikyti partijos Tvarka ir teisingumas ir Darbo partija.

Tačiau šių partijų deleguoti nepartiniai ministrai - "tvarkiečių" į teisingumo ministrus deleguotas Tomas Žilinskas ir "darbiečių" į energetikos ministrus deleguotas Rokas Masiulis, nors ir neįvardina savo sprendimų, žada balsuoti, visų pirma, kaip Vyriausybės nariai.

"Šitą klausimą norėčiau komentuoti po to, kai balsuosiu, reikia įvertinti visus pristatymo aspektus, ir tada balsuoti. (...) Aš esu apsisprendęs, dar kartą pakartosiu. Kai balsuosiu, tada pasakysiu, kaip balsuoju. (...) (Delegavusi partija, - ELTA) primygtinai nerekomendavo (kaip balsuoti, - ELTA). Buvo pasakyta, kad partijos pozicija yra susilaikyti šiuo klausimu, bet mes turime suprasti, kad kiekvienas ministras atsako ir už savo veiksmus, todėl aš turiu įvertinti ir asmeniškai šį klausimą", - sakė R. Masiulis.

Panašios pozicijos laikėsi ir vidaus reikalų ministras nepartinis T. Žilinskas.

"Aš balsuosiu vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais. Dabar tiesiog atvirai pasakysiu, nežinau kaip tas klausimas bus toliau nagrinėjamas, nes buvo pasiūlyta iš naujo svarstyti tarnybos vadovo ataskaitą. Tai aš nežinau, ar bus svarstoma ataskaita, ar mes svarstysime Vyriausybės nutarimą dėl tarnybos vadovo atleidimo iš pareigų", - sakė T. Žilinskas.

Ministras paaiškino, kad grįžti prie J. Miliaus veiklos ataskaitos svarstymo pasiūlė žemės ūkio viceministras, "nes neva per Vyriausybės pasitarimą ne visi ministrai buvo posėdyje".

T. Žilinskas susilaiko nuo vertinimų, ar šio klausimo Vyriausybėje nebandoma vilkinti.

"Aš susilaikysiu nuo komentarų šituo klausimu", - tepasakė jis.

Finansų ministrė socialdemokratė Rasa Budbergytė paaiškino, kad sprendimas buvo nukeltas susisiekimo ministro R. Sinkevičiaus iniciatyva, kadangi jis nebuvo susipažinęs su papildoma medžiaga, su kuria jis negalėjo susipažinti, kadangi buvo atostogose tuo metu ir taip pat tuo metu sirgo.

"Čia yra labai svarbu nepažeisti procedūrų, tai yra didelės institucijos vadovas, sprendžiamas klausimas dėl jo tinkamumo, ar jį atleisti, ar neatleisti. Reikia įvertinti visas aplinkybes. Įstatymai labai aiškiai pasako, kaip reikia elgtis šioje situacijoje, ir manau, kad Vyriausybė stengiasi ir elgtis atitinkamai pagal įstatymus", - sakė R. Budbergytė.

Finansų ministrė mano, kad J. Milius turėtų pats atsistatydinti.

"Aš manau, kad jis turėtų pats atsistatydinti, ir daugiau nieko nenorėčiau pasakyti šituo klausimu. (Vyriausybės sprendimas turėtų būti, - ELTA) atitinkantis įstatymus", - sakė R. Budbergytė.

Socialdemokratas R. Sinkevičius, kurio prašymu sprendimas buvo nukeltas, savo sprendimo neišduoda.

"Aš nepasiūliau pavilkinti. Vyriausybė buvo pilname pajėgume spręsti, kaip jai priklauso, bet aš pasakiau, kad sirgdamas ir šiandien išėjęs po savaitės į darbą nesu susipažinęs su STT pažyma. (...) Va, dabar susipažinau. Mano sprendimas bus pagal sąžinę, matysite, kai jis bus priiminėjamas", - sakė R. Sinkevičius.

J. Milių atsistatydinti ragino Premjeras Algirdas Butkevičius ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder