Žalos atlyginimo už okupacinį režimą nevaržys senaties terminas

Žalos atlyginimo už okupacinį režimą nevaržys senaties terminas

Nukentėjusieji nuo Sovietų Sąjungos okupacinio režimo galės reikalauti materialinės ir moralinės žalos atlyginimo nevaržomi terminų.

Tai įteisino Seimas, ketvirtadienį papildęs įstatymą "Dėl atsakomybės už Lietuvos gyventojų genocidą", kartu priėmęs Civilinio kodekso bei Civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo pataisas.

Jomis nustatoma, kad nukentėjusieji nuo Sovietų Sąjungos okupacinio režimo nusikaltimų - tarptautinių nusikaltimų, kuriems netaikomas senaties terminas pagal Baudžiamojo kodekso 95 straipsnio 8 dalį, turi teisę reikalauti iš nusikaltimų vykdytojų nusikaltimais padarytos materialinės ir moralinės žalos atlyginimo. Tokiems reikalavimams netaikoma ieškininė senatis ir jiems taikomos Civilinio kodekso nustatytos neturtinės žalos atlyginimo taisyklės.

Civilinis kodeksas papildytas nauju punktu, kuriame numatyta, kad ieškininė senatis būtų netaikoma reikalavimams atlyginti tarptautiniais nusikaltimais, kuriems netaikoma senatis, padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

Civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatyme numatyta išimtis, pagal kurią Civilinio kodekso nuostatos dėl neturtinės žalos atlyginimo būtų taikomos ir tiems santykiams, kurių faktinis pagrindas yra minėti tarptautiniai nusikaltimai, padaryti iki Civilinio kodekso įsigaliojimo.

Seimas papildė įstatymą "Dėl atsakomybės už Lietuvos gyventojų genocidą", atsižvelgiant į 2010 m. lapkričio 29 d. Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriame konstatuojama, kad Sovietų Sąjungos okupacijos metu dėl genocido patirtos žalos atlyginimas iš nusikaltimo vykdytojų fiziniams asmenims turi būti reglamentuojamas įstatymu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder