Žiemą vairuotojai pamiršta kaip vairuoti

Žiemą vairuotojai pamiršta kaip vairuoti

Nors visos žiemos Lietuvoje būna sniegingos, šalies vairuotojams kiekvienais metais prie jos pratintis tenka iš naujo. Šiemet kartu su iškritusiu sniegu pabiro ir vairuotojų skundai, esą keliai neišvažiuojami. Tuo tarpu kelius prižiūrinčios institucijos teigia, kad ekstremalių sąlygų Lietuvoje dar toli gražu nėra, o žmonėms vertėtų susitaikyti, kad žiemą vairuoti visada sunkiau.

Trūksta gyvenimiškų pamokų

Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kelių priežiūros skyriaus vedėjas Henrikas Jurkuvėnas tikino, kad šiais metais dar nebuvo ypač sudėtingų meteorologinių sąlygų, todėl ir neišvažiuojamų kelių visoje šalyje nebuvo. Vairuotojų skundus H.Jurkuvėnas vadina lepumu, esą retam tenka įstrigti dėl sniego kelyje, kas kartais būtų visai į naudą.

„Vairuotojai tiesiog negauna pamokų, kad kartais, esant labai blogoms oro sąlygoms, galima ir nenuvažiuoti, kur ruošeisi, įstrigti, nuslysti nuo kelio. Automobilyje šilta, groja muzika, nėra jokių problemų ir nepatyręs vairuotojas, kuris niekada nestovėjo lauke, nestūmė automobilio, net neįsivaizduoja, kas yra žiema už automobilio lango“, - per dantį vairuotojus traukė Kelių direkcijos atstovas.

Anot jo, kelių, gatvių priežiūra yra pasiekusi tokį lygį, kad bet kada ir bet kur nuvažiuojama. Tačiau sužiūrėti visus kelius esą paprasčiausiai neįmanoma. „Niekur pasaulyje nėra nustatytų reikalavimų, kad bet kuriuo paros metu, bet kurioje pasaulio vietoje bet koks kelias visada privalo būti išvažiuojamas, nuvalytas. Visuomenė paprasčiausiai neturi tiek pinigų, kad tokį priežiūros lygį užtikrintų. Tą reikia turėti galvoj, tačiau jei galima pasiskųsti, tai kodėl ne. Juk savęs nekaltinsi“, - juokėsi pašnekovas.

Mūsų pačių bėda

Tai, kad vairuotojų bambėjimas dažnai yra nepagrįstas, patvirtino ir lenktynininkas Benediktas Vanagas. Pasak jo, šiemet tėra vienas Lietuvos klimatui neįprastas dalykas, galėjęs išmušti šalies vairuotojus iš vėžių.

„Neįprasta tai, kad iškrito daugiau sniego nei visada tokiu metų laiku būdavo. Natūralu, kad vairuotojai buvo įpratę, jog sniego daugėja palaipsniui. Dabar keliuose tikrai pačios slidžiausios sąlygos, kokios gali būti žiemą. Tačiau nėra nieko tokio, ko nebūna kiekvienais metais, o ir keliai kol kas tikrai išvažiuojami. Dabar atrodo, lyg Afrikoj prisnigo ir niekas nebežino kaip vairuoti. Aš manau, kad tai yra mūsų pačių bėda“, - kritiškai vairuotojų skundus vertino žymus lenktynininkas.

Reikia pasitelkti išmintį

Protingai elgiantis kelyje, atidėlioti savo planų dėl oro sąlygų esą visai neverta. Užtenka prieš sėdant prie vairo prisiminti naudingus patarimus, sakė B.Vanagas. Paprašytas duoti kelis patarimus kelių ereliams, lenktynininkas išvardijo punktus, kurių laikantis, vairavimas bus atsakingas ir saugus.

„Reikėtų pasirūpinti kuo geresniais žieminiais ratais, nes sukibimas su keliu žiemą yra pats prasčiausias. Labai svarbu, kad gerai veiktų visi elektros prietaisai, kartu ir akumuliatorius. Reikia pasirūpinti, kad visos stiklinės automobilio dalys būtų nuvalytos, nepamiršti ir šviesos žibintų. Tačiau aš galiu ir nesulaukti, kada visi pradės skirti dėmesį savo vairavimui. Dabar visi galvoja esantys puikūs vairuotojai, tačiau kokybiškai vairuoja mažai kas“, - paprasčiausius saugaus vairavimo punktus išvardijo lenktynininkas.

Vienas malonumas

Tačiau jei kas ir turi teisę skųstis žiemą užgriūvančiais sunkumais, tai tik ne miesto žmogus, kurio pagrindiniais keliais rūpinamasi nuo ankstaus ryto, o kaimietis, mat jam sniegingą žiemą tikrai gresia įstrigti namuose. Nepaisant to, žiema kaimo žmogui anokia nelaimė. Priešingai - džiaugsmas ir malonumas, tikino Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Drobelis.

„Mes gyvename tokioje klimatinėje zonoje, kur metų laikai keičia vienas kitą ir reikia tik džiaugtis, kad ateina žiema, po žiemos bus pavasaris, vėliau vasara, ruduo. Tie, kurie skundžiasi, kad žiema baisi nelaimė, kad neišvažiuoja niekur, tegu atvažiuoja į Marcinkonis, kur keliai žymiai prastesni, kelias padengtas sniegu. Tačiau reikia mokėti važiuoti, žinoti, kada tu važiuoji, su kuo važiuoji, būti atsargiam. Čia tik lietuviui būdinga skųstis, kad žiema - tai nelaimė“, - žiemos privalumus įžvelgė E. Drobelis.

Kaimo žmonių gyvenimo sąlygas žinantis vyras nesiginčijo, kad vargo šaltuoju metų laiku, žinoma, daugiau. Tačiau kaimo žmonės to nesureikšmina, bet paprasčiausiai prisitaiko prie esamų sąlygų.

„Be abejo, tokiu metų laiku poreikiai sumažėja. Gerai tai, kad kaimo vietovėse atvažiuoja klajojančios parduotuvės. O tie, kurie ištrūksta į miestą pas gydytojus ar pas gimines, grįždami parsiveža maisto ne vienai dienai, o savaitei. Ko kaimiečiui skųstis? Malkų turi visai žiemai, maisto turi, šiltai gyvena. Išeina prie upelio pasidžiaugti. Nematau jokios problemos“, - adekvačiai į žiemos pokštus reagavo E. Drobelis.

VŽ Trigrašis

Nors žiemą esant sudėtingesnėms oro sąlygoms eismo įvykių šalyje padaugėja, Lietuvos kelių direkcijos duomenimis, gerokai mažiau avarijų, kurių metu žūva žmonės. Esą dauguma vairuotojų vairuoja atsargiau ir važiuoja lėčiau, todėl dažniausiai atsiperkama automobilio aplamdymu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder