Žurnalistai grąžina kelią prie jūros

Po to, kai rašėme

Jeigu valdininkai tesės "Vakarų ekspresui" duotus pažadus, klaipėdiečiai netrukus galės švęsti pergalę prieš neteisėtai pajūrį tvoromis aptvėrusį elitą.

Vakar Klaipėdos savivaldybės valdininkai mūsų dienraščiui pateikė dokumentus, kurie įrodo, kad Giruliuose priėjimas prie jūros Skautų gatve, kertančia ištaigingų namų kvartalą, turėtų būti laisvas visiems gyventojams ir negali būti ribojamas jokiais vartais ar užkardais.

Maža to, paaiškėjo, jog nelegalių statinių kategorijai priklauso ir visa bendriją "Gintarinis krantas" juosianti tvora. Uostamiesčio valdžia vakar žadėjo kreiptis į bendrijos pirmininką - miesto Tarybos narį Benediktą Petrauską - ir pareikalauti geranoriškai pašalinti savivaliavimo pėdsakus.

Servitutas dingo

Žurnalistų prašymu dokumentus iš archyvų pakėlę Klaipėdos savivaldybės valdininkai vakar ir patys nustebo. Peržiūrint buvusios pionierių stovyklos, kurioje šiuo metu išdygę prabangūs namai, detaliuosius planus, pastebėta viena įdomi detalė.

Pasirodo, prieš puspenktų metų Klaipėdos miesto valdybai tvirtinant minėtos teritorijos, kurią bendrovei "Klasco" prieš septynerius metus 99 metams išnuomojo Klaipėdos apskrities viršininko administracija, detalųjį planą, Skautų gatvė turėjo servitutą. O 2003 ir 2005 metais atliekant detaliojo plano pakeitimus, kuriuos patvirtino Klaipėdos miesto taryba, servituto teisė nebuvo atkartota ir iš dokumentų netikėtai dingo.

Paprašytos paaiškinti, kaip taip galėjo atsitikti, tiek Žemėtvarkos bei teritorijų planavimo skyriaus vedėja Raimonda Gružienė, tiek Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė tik skėsčiojo rankomis.

"Keista, kad teikiant dokumentus tvirtinti Tarybai atsiradę skirtumai, lyginant su pirmuoju detaliuoju planu, neužkliuvo juos derinusiai Klaipėdos apskrities viršininko administracijai", - garsiai svarstė J. Simonavičiūtė.

Savo ruožtu R. Gružienė surado kitą galimą paaiškinimą, kur dingo servitutas: "Servitutas suteikiamas tik esant poreikiui. Kadangi Skautų gatvė Registrų centre registruota kaip Klaipėdos miesto gatvė, kuria nevaržomai gali eiti, važiuoti visi žmonės, papildomai nurodyti servituto teisę lyg ir nebereikalinga."

Apsitverti neleido

Analizuojant bendrijos "Gintarinis krantas" detaliuosius planus, paaiškėjo dar vienas dalykas: valdininkės atkreipė dėmesį į tai, kad dokumentuose nėra numatyta jokia šiuo metu ištaigingų namų kvartalą juosianti tvora.

Anot Žemėtvarkos ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjos, bendrija, iš "Klasco" vėliau perėmusi valstybinės žemės Giruliuose nuomos teisę, buvo pateikusi prašymą atsitverti nuo Klaipėdos Palangos link einančios Pamario gatvės.

Pasak Savivaldybės administracijos direktorės, tvirtinant detaliojo plano pakeitimus, buvo pažymėta, kad statyti tokią dalinę tvorą draudžiama: "Tikrai keista, kad negavus leidimo drįstama apsitverti ne tik dalį, bet visą teritoriją", - stebėjosi J. Simonavičiūtė.

Vakar savo pavaldiniams ji pavedė paruošti kreipimosi į bendrijos "Gintarinis krantas" pirmininką Benediktą Petrauską: "Reikia atkurti teisingumą. Tikimės iš bendrijos geranoriškumo. Priešingu atveju problemą teks šalinti kitais teisėtais būdais."

Pats bendrijos pirmininkas B. Petraukas, paklaustas, ar pateisins J. Simonavičiūtės viltis, buvo lakoniškas: "Kai gausiu raštišką užklausimą, tada ir atsakysiu. Jūs būsite pirmoji, kuri tai sužinos."

Anot B. Petrausko, detalieji planai - ne vieninteliai galiojantys dokumentai: "Detaliajame plane nėra pažymimas kiekvienas stulpelis ar vinis. Yra dar krūva kitų dokumentų."

Vadovų kvartalas

Kodėl atsitiko taip, kad į ne pirmą dieną gyvenamųjų namų kvartalą Giruliuose juosiančią tvorą bei užtvertą Skautų gatvę atkreiptas dėmesys tik po to, kai galimais pažeidimais susidomėjo žurnalistai? J. Simonavičiūtė nusišypsojo: "Ieškosime kaltų Savivaldybėje".

Žinia, bendrijos "Gintarinis krantas" pirmininkas Benediktas Petraukas pats yra Klaipėdos miesto tarybos narys, Miesto ūkio komiteto pirmininkas. Tarp bendrijos narių yra ir dar vienas miesto politikas, miesto Tarybos Strateginės plėtros komiteto pirmininkas Povilas Vasiliauskas.

Jų kaimynystėje gyvena iš savo pavaldinės namą nusipirkusi buvusi apskrities viršininkė Virginija Lukošienė.

Greta stovi ir buvusiam bendrovės "Klasco" generaliniam direktoriui Eduardui Plauškai, bendrovės "Bega" vadovui Aloyzui Kuzmarskiui priklausantys namai.

Beje, kol J. Simonavičiūtė tesės pažadą atkurti teisingumą, susidariusias aplinkybes Giruliuose tiria ir uostamiesčio teisėsaugininkai: vakar 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos nuovados pareigūnai pradėjo rinkti medžiagą. Po to bus sprendžiama, ar pradėti tyrimą.

Natalija MOGUČAJA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder