Juodkrantės Gintaro įlankoje kyla nendriniai „Žvaigždynai“

Juodkrantės Gintaro įlankoje kyla nendriniai „Žvaigždynai“

Keturi menininkai, antrą savaitę kuriantys Kuršių nerijoje, su jauduliu laukia penktadienio, kai Gintaro įlankoje bus montuojama nendrinė kompozicija „Žvaigždynai“.

Nuo praėjusios savaitės Juodkrantėje įsikūrė keturi menininkai, kuriantys kompoziciją iš pušų šakų ir nendrių.

„Šiemet darbo procesas vyko kiek kitaip. Kuriame instaliaciją iš penkių skirtingų elementų, iš penkių dalių. Paprastai būdavo skelbiamas konkursas. Šiemet buvo duota tema, o mes, menininkai, nuotoliniu būdu aptarėme, kaip ją įgyvendinsime“, – 15min pasakojo skulptorė Aušra Jasiukevičiūtė.

Į Juodkrantę kurti atvyko skulptorius Domantas Kučas, menininkas iš kito marių kranto – Šilutės – Andrius Sirtautas bei svečias iš Liepojos Egonsas Perševicsas.

Kompoziciją, kuri primins mums, jog esame jūrinė valstybė, sudarys dvi šokančios žvaigždės – Aušrinė ir Vakarinė, kelrodė žvaigždė, delčia, užkelta ant dviejų ožių, bei laivelis. Kai kurie elementai sieks ir 6 metrų aukštį, 9 metrų plotį. „Tai tarsi jūrinės navigacijos, leidžiančios pasiekti laivams tikslą, simbolika“, – pasakojo menininkė A.Jasiukevičiūtė.

Kūrybinis procesas patraukia tiek vietinių, tiek atvykėlių dėmesį. Ne vienas sustojo, net apsuko automobilį ir grįžo pasižiūrėti. „Labai daug žmonių ateina pasiklausinėti, domisi, ką šiemet kuriame. Tenka daug kalbėti ir pasakoti. Tam, kad vyrai galėtų dirbti, aš užimu svečius“, – juokdamasi pasakojo menininkė.

Dažniausiai klausiama, ar negaila kurti tam, kad rudenį šios skulptūros supleškėtų ugnyje.

„Mums, kaip kūrėjams, visai kitaip atrodo. Mes ir komponuojame ją ugniai, tam, kad ji pakeistų skulptūrą ir sunaikintų“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasigrožėti „Žvaigždynais“ bus galima visą vasarą iki pat rudens lygiadienio – rugsėjo 22-ąją. Tądien jau temstant kūrinys supleškės taip pažymint perėjimą iš vasaros į žiemos laiką.

Antrą kartą prie nendrinių skulptūrų Juodkrantėje kūrybos proceso prisidedanti A.Jasiukevičiūtė atskleidė, kad kūrėjai atsižvelgia ir į jas pamėgusių paukščių įpročius. „Įkomponuojame detales paukščiams, nes jie mėgsta čia tupėti, tačiau nemėgsta, kai detalės – įstrižos. Taip paukščiai tarsi tampa jų dalimi“, – pastebėjo menininkė.

Čia įsikuria ir kirai, ir žuvėdros, bei vietos gyventojų prieštaringai vertinami kormoranai. Būta vasarų, kai nendrinės skulptūros virto ir lizdais, kur vandens paukščiai perėjo.

Penktadienį numatyta „operacija Y“, kai visa kompozicija bus keliama ant vandens ir montuojama.

„Į darbus įsitrauks ir miškininkai, jie padės mums sukomponuoti skulptūras vandenyje. Pakėlus jas nuo horizontalios pozicijos į vertikalią pamatysime tikrąjį vaizdą“, – pastebėjo A.Jasiukevičiūtė.

Iki penktadienio dar viliamasi, kad gamta dovanos ir šiek tiek lietaus. Tada pakiltų marių vanduo.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder