Apklausoje dėl pavadinimo keitimo aktyviausi priekuliškiai

Apklausoje dėl pavadinimo keitimo aktyviausi priekuliškiai

Klaipėdos rajono seniūnijose vyksta visuotinė apklausa, ar reikėtų keisti savivaldybės pavadinimą ir ją vadinti Gargždų savivaldybe. Kol kas aktyviausiai savo poziciją reiškia priekuliškiai, pasyviausi - Dauparų-Kvietinių seniūnijos gyventojai.

"Gal didelio antplūdžio ir nėra, bet džiaugiamės, kad žmonės eina ir reiškia savo nuomonę", - sakė apklausai pirmininkaujanti Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos ir mero sekretorė Rūta Zubienė.

Jos duomenimis, penktadienį, kuomet buvo pirmoji apklausos diena, aktyviausiai savo nuomonę reiškė Priekulės seniūnijos gyventojai. Ar jie norėtų ir toliau gyventi Klaipėdos rajono savivaldybėje, ar sutiktų, kad ji ateityje vadintųsi Gargždų savivaldybe, penktadienį jau pasisakė 238 piliečiai. Aktyviai apklausoje dalyvauja ir gargždiškiai, penktadienį sulaukta 145 balsų, trečioje vietoje pagal aktyvumą - Sendvario seniūnijos gyventojai - pirmąją apklausos dieną nuomonę pareiškė 86 šios seniūnijos gyventojai.

"Kol kas pasyviausi Dauparų-Kvietinių seniūnijos gyventojai. Iš jų savo nuomonę kol kas pareiškė tik 17 piliečių", - minėjo R. Zūbienė.

Apklausa seniūnijose dar vyks šiandien iki 18 val. ir rytoj, birželio 17 d., nuo 10 iki 15 val.

R. Zūbienė preliminariai svarstė, kad sekmadienį, maždaug 18 val., bus aiškūs ir galutiniai apklausos rezultatai.

Tokią visuotinę apklausą Klaipėdos rajono savivaldybė rengia pirmą kartą. Jei gyventojai bus aktyvūs, žadama, kad savivalda dažniau tarsis su savo piliečiais dėl kitų reikšmingesnių sprendimų priėmimo.

Tiesa, šios apklausos rezultatai - rekomendacinio pobūdžio, galutinį sprendimą vis tiek priims politikai. Beje, vien gyventojų nuomonės ir Tarybos balsavimo neužteks - savivaldybėms pavadinimus Lietuvos Respublikos Vyriausybės teikimu suteikia ir juos keičia Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į savivaldybių tarybų siūlymus.

Klaipėdos rajono valdžia neslepia, kad keisti pavadinimą nori dėl to, kad pavargo slėptis po kaimynės Klaipėdos vardu.

Be to, rajono meras Vaclovas Dačkauskas aiškina, kad tokie pokyčiai būtini, mat Vyriausybė planuoja ateityje naikinti žiedines savivaldybes bei žodį "rajonas" savivaldybių pavadinimuose.

"Nubraukus žodį "rajonas" lieka Klaipėda, tačiau mes - ne uostamiestis, mūsų rajono centras - Gargždai", - aiškina V. Dačkauskas.

Priminsime, kad tokie valdžios planai šiemet iššaukė nemenką dalies rajono gyventojų pasipriešinimą. Nepritariantys tokiam žingsniui aktyvistai rinko parašus, rengė peticijas. Viešai buvo pažerta galybė kritikos rajono valdžiai, kad tokie jų užmojai tik kiršina ir skaldo rajono gyventojus. Kai kurie rajono politikai rėžė, jog visa šitą sujudimą reikėtų įvardinti kaip paprasčiausią priešrinkiminį politinį šou. Pavadinimo keitimui viešoje erdvėje aktyviai priešinosi ne tik mažesnių gyvenviečių, bet ir pačių Gargždų gyventojai.

Šią idėją kritikuojantys gyventojai akcentuoja, kad tai būtų didelė klaida. Mat Klaipėdos pavadinimas yra žinomesnis ir geresnis reklaminis ženklas, siekiant pritraukti investicijų, nei Gargždai. Svarstoma, kad Gargždų rajono pavadinimas maždaug pusei rajono būtų svetimas, nes tai - Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto dalis su savo istorija ir kultūra. Kai kurių rajono šviesuolių nuomone, pavadinimo keitimas yra toks pat barbariškas kaip kapinių, istorinio paveldo griovimas ir naikinimas.

Pagal įstatymą pakanka, kad apklausoje dalyvautų bent 15 proc. gyventojų, kad ji būtų įvykusi.

Teigiama, kad Klaipėdos rajone šiuo metu gyvena per 57 tūkst. registruotų gyventojų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder