Arena apsodinta daug pigesniais klevais nei žadėta

Arena apsodinta daug pigesniais klevais nei žadėta

Žurnalistinis tyrimas atskleidė bendrovės "Vėtrūna" gudrybes, kurios jai leido savo pasiūlymą dėl Klaipėdos arenos padaryti patį patraukliausią ir taip įveikus konkurentus laimėti per 50 milijonų litų vertės konkursą.

Vietoj grynaveislių - hibridai

Prieš kelias dienas iki šiol vis dar statomo Klaipėdos daugiafunkcio sporto ir pramogų komplekso, paprastai kalbant arenos, aplinka įgavo jaukumo - prie jos pasodinti medeliai.

Pagal su Klaipėdos miesto savivaldybe pasirašytą sutartį, Telšių rajone ir Vilniuje įsikūrusi bendrovė "Vėtrūna" įsipareigojo, kad tai bus raudonieji klevai. Tai dažniausias ir labiausiai Šiaurės Amerikoje paplitęs medis, garsėjantis nepaprastai ryškia raudona lapija rudenį.

"Klaipėdos daugiafunkcio sporto ir pramogų komplekso techniniame projekte numatyti medžiai - raudonieji klevai Acer rubrum "Red Sunset". Numatytas kiekis - 203 vienetai. Pagal pakoreguotą techninį projektą - 197 vienetai", - "Respublikai" patvirtino Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Projektų valdymo poskyrio vedėjas Gintaras Dovidaitis.

Tačiau paaiškėjo, kad prie arenos klaipėdiečių akis džiugins visai kiti klevai.

"Galiu patvirtinti, kad tai tikrai ne raudonasis klevas. Tai jo ir cukrinio klevo hibridas, turintis daugiau pastarojo požymių", - apžiūrėjusi šalia arenos pasodinto klevo lapą patikino Vilniaus universiteto Botanikos sodo direktoriaus pavaduotoja Irena Noreikienė.

Išsigando viešumo

Minėtą medžio lapą iš uostamiesčio į Vilnių vežti prireikė specialiai, nes pajūrio dendrologai atsisakė viešai pareikšti savo nuomonę dėl prie arenos pasodintų klevų.


Šis nenoras bei Vilniaus universiteto dendrologų išvada paaiškina ir klevus sodinusio sostinės "Augalų centro" (UAB Lauko gėlininkystės bandymų stoties) vadovų elgesį.

Sulaukusi "Respublikos" skambučio, "Augalų centro" direktorė Inga Smirnovienė patvirtino, kad tai jie sodino klevus prie Klaipėdos arenos. Tačiau išgirdusi elementarų klausimą kokius, ji atsakė, kad turi pasitarti su klientu.

"Skambinkite klientui. Mes tik vykdome jo užsakymą, jie patys viską komentuoja", - tik tiek ištarė I.Smirnovienė paskambinus po penkiolikos minučių.

Pasak "Vėtrūnos" statybų direktoriaus Evaldo Jurkonio, visos kalbos, kad prie Klaipėdos arenos pasodinti ne tie medžiai, yra netiesa, nes viskas padaryta pagal suderintą techninį projektą.

Dėl pergalės

G.Dovidaitis techniniame projekte įrašytos medžių kainos negalėjo nurodyti, nes tai yra konfidenciali informacija.

 

Želdinių įrengimu ir priežiūra užsiimančių specialistų nuomone, pasodinti apie 200 tokių raudonojo klevo medžių realiai kainuoja net apie pusę milijono litų.

Jų teigimu, tokio kiekio raudonųjų klevų Lietuvoje tikrai nėra. Sunku būtų rasti ir Europoje. Vokietijoje vienas toks medis kainuoja apie 400, Olandijoje - apie 300 eurų.

Pasižadėti pasodinti būtent raudonuosius klevus "Vėtrūna" galėjo siekdama padaryti savo pasiūlymą kuo patrauklesnį. Ir jai tai pavyko.

Nors iš pradžių kalbėta, kad Klaipėdos arena gali kainuoti apie 110 milijonų litų, "Vėtrūna" ją pasisiūlė pastatyti pigiausiai - už 54,696 mln. litų.

Šis pasiūlymas paskelbtame konkurse jai leido įveikti likusius aštuonis konkurentus. Brangiausiai savo paslaugas buvo įvertinusi bendrovė "Kausta" - 88,44 mln. litų.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad arenos statybos gali brangti apie 10-15 proc. - nuo 5,5 iki 8,25 mln. litų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder