Atidengtas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai

Atidengtas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai

Gegužės 15 d. Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemelyje atidengtas vienintelis pasaulyje paminklas kalbai. Paminklo atidengime dalyvavo ir uostamiestyje apsilankiusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Iškilmingą renginį pradėjo daugelio Klaipėdos renginių puošmena pastaruoju metu tampantys Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai, vadovaujami režisieriaus Valentino Masalskio. Jie susirinkusiai publikai pademonstravo poetinę kompoziciją, sudarytą iš senųjų, jau išnykusių žodžių.

Ceremonijos metu buvo atidengtas ne tik skulptoriaus Algirdo Boso sukurtas paminklas kalbai su žodžiais "Praeivi, penkios baltų šeimos kalbos jau mirė, po tavo kojomis išnykę lietuvių kalbos žodžiai", bet ir grindinyje, vedančiame bibliotekos durų link, iškaltos granitinės lentelės su senaisiais, jau mirusiais žodžiais. Beje, I. Simonaitytės bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis užsiminė, jog šalia paminklo iškaltas žodis "brąsvus", reiškiantis derlingą, našų, skiriamas prezidentei, mat būtent toks yra jos darbas.

"Istorija praryja miestus, tautas, kalbas. Nuolat dingsta gražiausi žodžiai. Šiuo paminklu nenorėjome kalbos nykimo sustabdyti, tiesiog norime priminti, ką turėjome, turime ir ko galime netekti", - sakė J. Šikšnelis.

Paminklo atidengime dalyvavusi prezidentė D. Grybauskaitė džiaugėsi, jog klaipėdiečiai supranta, ką mums reiškia baltiškas žodis, ir kad uostamiestyje yra biblioteka, kurios prieigose jis yra įprasminamas.

"Reikia nepamiršti savo kalbos. Būtent baltų kalbos ir buvo labiausiai niokojamos. Iš septynių liko tik dvi - lietuvių ir latvių. Tauta, kuri išsaugo savo kalbą, išsaugo ir pačią tautą. Jei turėsime savo kalbą, musų niekas nepavergs ir neužkariaus", - sakė D. Grybauskaitė.

Keliasdešimties granito plokštelėse iškaltų išnykusių lietuvių kalbos žodžių reikšmę prezidentei paaiškino lopšelio-darželio "Saulutė" auklėtiniai. Mirę žodžiai buvo pagerbti ir iš jų sukūrus eilėraštį. Paminklo kalbai sumanytojai - J. Šikšnelis ir Klaipėdos mero pavaduotojas Vytautas Čepas. Mirusius lietuvių kalbos žodžius surinko kalbininkė Danguolė Mikulėnienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder