Būtingės terminale - avarija. Į jūrą išsiliejo naftos produktai

Būtingės terminale - avarija. Į jūrą išsiliejo naftos produktai

Lenkijos kapitalo naftos importo ir perdirbimo bendrovei „Orlen Lietuva“ priklausančiame Būtingės terminale pirmadienį nutrūkus žarnai išsiliejo apie 1-2 tonos naftos, pranešė Aplinkos ministerija. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigia, kad naftos dėmė juda link Latvijos, tai BNS patvirtino ir Aplinkos apsaugos departamento atstovas. Pasak S. Gentvilo, teršalai padengė maždaug 1 kv. kilometrą jūros paviršiaus, bet tiksliai nustatyti sunku dėl prastų oro sąlygų.

„Išsiliejo nafta iš Būtingės terminalo plūduro. Kaip suprantu, pats tanklaivis nėra prikabintas prie jos, bet iš pačios žarnos išsiliejimas“, – LRT radijui pirmadienį sakė S. Gentvilas.

Pasak aplinkos ministro atstovo Marijaus Gailiaus, „Orlen“ duomenimis, į aplinką išsiliejo 1-2 tonos teršalų.

„Orlen“ informuoja, ir ministrui (Simonui Gentvilui – BNS) perduota, kad išsiliejo 1-2 tonos“, – BNS sakė M. Gailius.

Aplinkos apsaugos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Arūnas Malinovskis sako, kad  išsiliejusių teršalų plotas preliminariai siekia apie 1 kvadratinį kilometrą. Dėl srovių ir vėjo jie juda ne prie kranto, o į atvirą jūrą, link Latvijos. Pasak jo, šiuo metu virš jų turėtų kilti sraigtasparnis.

„Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras perima visus koordinavimo darbus, jie šiuo metu turėtų kelti sraigtasparnį, kuris stebės, kokia yra situacija ir spręs dėl priemonių, kaip likviduoti incidentą“, – BNS sakė A. Malinovskis.

„Aplinkos apsaugos inspektoriai pradėjo tyrimą ir skaičiuosime žalą aplinkai“, – pridūrė jis.  

Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro viršininkas Eugenijus Valikovas BNS sakė, kad teršalams surinkti išsiųstas paieškos ir gelbėjimo laivas „Šakiai“. Taip pat į incidento vietą išskrido Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis – jis patikslins teršalų dėmės dydį.  

Pasak A. Malinovskio, kas tiksliai išsiliejo jūroje, dar bus tiriama. 

„Paprastai sakome, kad tai naftos produktai, nes kol nenustatyta, Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija irgi išvyko į įvykio vietą, ims mėginius ir nustatys, kokie tai teršalai, kas ištekėjo, preliminariai tai naftos produktai“, – teigė jis.

Per Būtingės terminalą „Orlen Lietuva“ naftą importuoja nuo 2006 metų.    

Autoriai: Paulius Viluckas, Augustas Stankevičius, Erika Alonderytė

Teršalų dėmės 3 dienų plitimo prognozė. Aplinkos ministerijos nuotr.

Papildymas

Į avarijos vietą kol kas pasiųsti trys laivai

 Papildymas „Palangos tilto“ informacija

Ką tik savivaldybė gavo pranešimą, jog Būtingės terminale nutrūko žarna ir išsiliejo naftos produktai. Kiekiai dar neaiškūs. Aplinkos apsaugos departamentas, savivaldybės darbuotojai ir Lietuvos kariuomenė reaguoja. Sraigtasparnis apžiūri teritoriją. Laimei, kad naftos produktai atrodo, išssiliejo ne juos kraunant - jokio tanklaivio nebuvo, o trūko vamzdis, kuriuo yra transportuojama nafta. Galbūt didelės ekologinės nelaimės bus išvengta," -  Šarūnas Vaitkus, Palangos miesto meras, sakė "Palangos tiltui" pirmadienį 11,45 min.

Buvęs Būtingės naftos terminalo vadovas, nepanoręs skelbti savo pavardės, sakė PT, kad dėl inicidento, tikėtina, kaltas "kovidas" ir karantinas ir Orlen Lietuva taupymo režimas. " Jeigu anksčiau prie (naftos produktų) vamzdžių dirbo trys žmonės, dabar taupo - dirba vienas žmogus."

Papildymas KJP inf.

10.55 val. Būtingės terminalas KJP Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro paprašė pagalbos nustatant naftos išsiliejimo mąstą ir organizuojant teršalų likvidavimo operaciją.

JGKC budėtojas operacijai pasitelkė Karinių oro pajėgų budintį sraigtasparnį, dislokuotą KOP Paieškos ir gelbėjimo poste Nemirsetoje. Skrydžio metu nustatyta preliminarus naftos dėmės plotas, judėjimo kryptis.

Teršalų likvidavimo operacijai aktyvuotas KJP paieškos, gelbėjimo ir teršalų likvidavimo laivas „Šakiai". Šiuo metu teršalų likvidavimo operacijoje prie Butingės terminalo taip pat dirba Butingės terminalo samdomas vilkikas SOL Tengiz.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder