Cukrus šiandien perkamas labiau nei knygos

Cukrus šiandien perkamas labiau nei knygos

Kretingos rajono politikai nusprendė uždaryti daugel metų Vilniaus gatvėje veikusį savivaldybės knygyną, o jo patalpas perduoti miesto seniūnijai.

Vienų politikų nuomone, taip bus suduotas dar vienas smūgis miesto šviesuomenei, kiti gi mano, jog knygų prekyba yra verslas, o verslininkai turi išsilaikyti patys.

"Įmonės finansinė padėtis kasmet vis blogėja, nes mūsų verslas susietas su mokyklomis. Anksčiau mes mokyklas aprūpindavome vadovėliais bei pratybų sąsiuviniais, o dabar jos pačios pradėjo tiesiogiai bendrauti su leidyklomis, ir mūsų, kaip tarpininkų, vaidmuo gerokai sumažėjo.

Šiemet apyvarta dėl šios priežasties sumažėjo 60 tūkst. Lt. Be to, mokyklose sparčiai mažėja mokinių, šiemet - net trim šimtais, tai irgi atsiliepia mūsų verslui", - tvirtino savivaldybės įmonei "Knyga" jau 19 metų - tiek, kiek veikia knygynas - vadovaujanti Birutė Gailevičienė.

"Tačiau į savivaldybės kišenę nelendame - pačios užsidirbame algas, susimokame už elektrą, šildymą. Mus jau seniai būtų "suėdę", jei būtų tekę prisidėti bent litą", - sakė ilgametė knygyno pardavėja Irena Benetienė.

Visgi Kretingos rajono savivaldybė kone 70 kv. m ploto patalpas knygynui nuomoja lengvatinėmis sąlygomis: knygynas kas mėnesį už nuomą temoka po 245 Lt, nors patalpų nuomos įkainiai yra triskart didesni.

Kretingos rajono administracijos direktorius Virginijus Domarkas įsitikinęs, jog šiandieninė knygyno veikla ir knygų pardavimas turi daugiau privataus verslo, negu viešojo intereso požymių.

"Verslas nėra savivaldybės funkcija. Savivaldybė neužsiima jokiais pardavimais, apie kokią prekę bekalbėtume - knygas ar, šaržuojant, cukrų", - tvirtino V. Domarkas.

Anksčiau vykdyta knygyno paslauga, susieta su švietimu, anot jo, atgyveno.

"Iš moralinės pusės sutinku, kad knygynas yra švietėjiška oazė ir, jos nebelikus, galima kaltinti, kad nesirūpiname rajono šviesuomene. Tačiau man, tarkim, Kretingoje labai trūksta ir kino teatro, kurio verslininkai nesugebėjo išlaikyti. Antra vertus, mieste atsiranda laisva verslo niša, kurią galbūt imsis užpildyti kiti verslo žmonės", - įsitikinęs administracijos direktorius.

Knygyno patalpose nuo kitų metų sausio 1 dienos ketinama įkurdinti darbo vietas 3 Kretingos miesto seniūnijos socialiniams darbuotojams.

Šiuo metu Kretingos mieste dar veikia 2 knygynai: "Knygų užuovėja" - pašto patalpose ir arbatinėje "Špitolė", kuri labiau orientuojasi į religinę bei psichologinę literatūrą.

Rajono tarybos narys pedagogas Darius Petreikis tikino nebalsuosiąs už šį sprendimą ir motyvavo, kodėl.

"Uždaromos mokyklos, o dabar dar - ir knygynas. Greitai išvis sunaikinsime kultūrą. Knygos šiandieną ne visiems įperkamos, bet nors prošal praeidamas vaikas užeina, pavarto knygą", - D. Petreikis įsitikinęs, jog verslas verslui nelygu, o iš kultūros biznio niekuomet nebus.

Jo manymu, jeigu knygyno veikla būtų nuostolinga ir ją reikėtų dotuoti iš savivaldybės biudžeto, tada būtų kita kalba. Tačiau šiandien knygyno darbuotojos nelenda į mokesčių mokėtojų kišenę, atvirkščiai - pačios moka mokesčius ir pasirūpina darbo vietomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder