Dėl smarvės iš pramonės rajono - į policiją

Dėl smarvės iš pramonės rajono - į policiją

Klaipėdoje, pietinėje miesto dalyje Kuncų gatvėje gyvenanti moteris buvo priblokšta, kai dėl dažniausiai naktimis sklindančių nemalonių kvapų iš miesto savivaldybės administracijos gavo patarimą skambinti Bendrojo pagalbos centro (BPC) telefonu 112.

"Noriu papasakoti, kaip mūsų miesto meras Rimantas Taraškevičius moka atsirašinėti. Kai dėl smarvės pietinėje miesto dalyje kreipėmės pagalbos į merą, gavome atsakymą, kad smirdalai atitinka higienos normas ir, kas įdomiausia, oficialiame atsakyme teigiama, kad pasklidus smarvei reikia skambinti 112, - dėstė moteris.

Kadangi smarvę "paleidžia" naktimis, tai vidurnaktį ir paskambinau 112. Sujungė su policija. Ir aš, ir jie buvome nustebę, kodėl sujungta su policija? Paskambinus dar kartą 112 sužinojau, kad jei meras taip nurodė, tai su juo ir kalbėti. Tai ką reiškia oficialus mero atsakymas?" - stebėjosi klaipėdietė.

Išties R. Taraškevičius dėl nemalonių kvapų pietinėje miesto dalyje pasirašė raštą, kuriame aiškinama situacija.

"Vadovaudamiesi Jūsų prašyme pateikta informacija, Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūros ir Visuomenės sveikatos centro konsultacijomis bei surinktais duomenimis apie objektus, galinčius daryti nepageidaujamą poveikį pietinės miesto dalies gyventojams, teikiame išvadas", - dėstome rašte.

Jį pasirašė meras, tačiau ruošė savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vyr. specialistė Violeta Gutauskienė.

Jos duomenimis, potencialūs nemalonių kvapų skleidėjai atsižvelgiant į vėjo kryptį gali būti UAB "Mestilla" ir AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų valymo įrenginiai Dumpiuose.

Informuota, kad šiuo metu pagal AB "Klaipėdos vanduo" pateiktą informaciją vyksta tarptautinio konkurso "Klaipėdos dumblo apdorojimo įrenginių statyba" rangos darbų pirkimo procedūros. Parinkus rangovą bus statomi dumblo džiovinimo įrenginiai, kurie dar labiau sumažins dumblo tūrį jį sudžiovindami, o toks dumblas esą neskleis jokio specifinio kvapo.

UAB "Mestilla" gamykloje nemalonus kvapas atsiranda metilo esterio gamybos metu. Teigiama, kad įmonės oro taršos šaltinių laboratorinė kontrolė vykdoma pagal Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento suderintą grafiką. Tyrimų rezultatai atitinka leistinas koncentracijų ribas, todėl kenksmingas poveikis aplinkai nebuvo nustatytas.

"Pranešti apie sklindančius kvapus galima bendruoju pagalbos telefono numeriu 112", - reziumuojama rašte.

Paklaustas apie klaipėdietės nuostabą skambinti 112 dėl kvapų, BPC uostamiesčio skyriaus viršininkas Rolandas Milius teigė neįsivaizduojantis, kaip galima būtų padėti.

"Jei skambino vidurnaktį, tai ir buvo sujungta su policija, nes gal kvapai sklido dėl gaisro, cheminės avarijos. Jei dieną paskambintų, sujungtume su aplinkosaugininkais, tačiau mes juk negalime jiems nurodyti, kad reikia tikrinti. Čia tik skundais atitinkamoms institucijoms galima pakeisti situaciją", - sakė R. Milius.

R. Taraškevičius tikino neketinantis barti V. Gutauskienės, nes ši tik norėjusi informuoti žmogų apie padėtį ir apsidraudžiant priminti apie 112.

Susisiekus su V. Gutauskiene, ji tikino, kad dėl nemalonių kvapų pietinėje miesto dalyje buvo aiškinamasi su visomis atsakingomis tarnybomis.

"Galiu tik informuoti, kad nuo kitų metų pradžios turėtų įsigalioti griežtesnės higienos normos ir griežčiau reglamentuotos ribos dėl nemalonių kvapų. Tačiau, žinote, juk ir dėl kepamų blynų sklinda kai kam nemalonūs kvapai... O skambinti 112 nurodžiau todėl, kad daugelis tarnybų nebedirba savaitgaliais ar naktimis", - sakė specialistė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder