Doviluose pagerbti lietuvių kalbos mylėtojai

Doviluose pagerbti lietuvių kalbos mylėtojai

Klaipėdos rajono savivaldybė tradiciškai gegužės 7-ąją visus, kam svarbus skambus, teisingas ir raiškus lietuviškas žodis, pakvietė į Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai skirtą renginį, kuriame pagerbiami spaudos darbuotojai, žurnalistai, lituanistai, bibliotekininkai, mokiniai.

Jaukioje Dovilų etninės kultūros centro salėje paminėti 115-ąsias spaudos atgavimo lotyniškais rašmenimis metines susirinko nemažas būrys lietuvių kalbos mylėtojų, kuriuos renginio organizatorė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Daiva Beliokaitė pasitiko istorinėmis įžvalgomis apie būtent Dovilų krašte veikusias draugijas, iškilius šio krašto žmones, veikusius spaudos draudimo laikotarpiu ir ženkliai prisidėjusius, kad lietuvių kalba išliktų.    

Savivaldybės vadovai – meras Bronius Markauskas ir vicemerė Violeta Riaukienė – tardami sveikino žodį, akcentavo, kad lietuvių kalba, o svarbiausia laisva spauda ir žodžio laisvė apskritai yra vieni iš tautos išlikimo, demokratijos pamatų. Vadovai linkėjo visiems didžiuotis sava kalba, savo kraštu ir nesustoti rašyti.

Kartu su Savivaldybės vadovais sveikinimo žodį tarė ir nuolatinių renginio rėmėjų UAB „Hidrostatybos“ atstovas – valdybos pirmininkas, Klaipėdos rajono tarybos narys Jonas Dumašius, kuris dienraščio „Vakarų ekspresas“ priedo „Mažoji Lietuva“ rengėjui Gintarui Tomkui įteikė 500 eurų premiją už Mažosios Lietuvos istorijos  liudijimus, savitumo atskleidimą per raiškius praeities žmonių paveikslus, dvasinio kultūros paveldo puoselėjimą ir įtaigų perteikimą skaitytojui. Gintarui Tomkui taip pat įteikta Savivaldybės padėka bei simbolinės dovanos.

Savivaldybės mero padėkos raštais taip pat buvo apdovanoti:

  • Feisbuko grupės „Gargždai united“ administratorė RedaBaltinaitė už  sėkmingą Gargždų miesto gyventojų įtraukimą, operatyvų ir tikslų naujienų ir problemų skelbimą, diskusijų skatinimą.
  • Portalo „Mano Gargždai“ neetatinis žurnalistas Zigmas Bitinas už išsamius ir operatyvius reportažus apie Klaipėdos rajono jaunųjų sportininkų pasiekimus.
  • J. Lankučio viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė kraštotyrai GiedrėIlginienė − knygos apie Vytautą Majorą sudarytoja – už atsakingą ir kūrybingą darbą, krašto nematerialaus kultūros paveldo ir kalbos puoselėjimą.  
  • Lapių pagrindinės mokyklos bibliotekininkė DaivaYlienė už meilės knygai skleidimą, skaitymo skatinimą ugdant vaikų ir jaunimo kūrybiškumą,  bendradarbiavimą  ir pridėtinės vertės kūrimą bibliotekos veikloje.
  • Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rasa Rusteikienė už kūrybingumą puoselėjant gimtąją kalbą ir literatūrą, mokinių kūrybiškumo ugdymą.
  • Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Rasa DeimantėGrubliauskytė – už sėkmingą dalyvavimą Nacionalinio diktanto II ture.
  • Lietuvių kalbos instituto mokslinė bendradarbė daktarė Dalia Kiseliūnaitė už lituanistikos mokslo darbus, atskleidžiančius  Klaipėdos krašto tarmių, vietos vardų ir kalbinės aplinkos savitumą, etninės kultūros puoselėjimą.
  • Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos Ic klasės mokinė GabrielėPetruokaitę− už skaidrų ir jaunatviškai brandų žvilgsnį į savo miestą trijų kartų akimis. 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus diplomais buvo ir apdovanoti mokiniai, dalyvavę tradiciniame rašinių apie gimtąjį kraštą konkurse. Diplomai įteikti: Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos IV g klasės mokiniui Robertui Maciui, Ic klasės mokine Rugilei Birbalaitei, IIf klasės mokinei Vytautei Smulkytei, If klasės mokinėms Patricijai Šiaulytei, Julijai Viliūtei, Aušrinei Minelgaitei, Aušrai Kralikaitei, Emai Pačkauskaitei, Gabrielei Lankutytei, Beatričei Idzelytei, IIa klasės mokinėms Viltei Normantaitei, Julijai Remontaitei, Gintarei Lamsodytei, II b klasės mokinei Evelinai Dargytei, IIId klasės mokinei Aušrinei Tverskytei. Pagerbti ir mokinius ruošę mokytojai: Nerija Valinčienė, Rima Petraitienė, Zofija Vaitkuvienė, Vidas Vaitkus, Giedrė Poškienė.

Mokiniams įteikti ne tik padėkos raštai ir simbolinės dovanos, bet ir renginio rėmėjų prizai: Klaipėdos rajono laikraštis „Banga“ keletui mokinių skyrė 6 mėnesių prenumeratas, Gargždų krašto muziejus – nemokamą edukaciją bet kuriame filiale visai klasei, kuponus vaikams skyrė „Gargždų knygynas“, kino teatras „Minija“, „Amam“ bistro, „Desertų namai“, „Dituvos picerija“.  Klaipėdos rajono J. Lankučio viešoji biblioteka ir turizmo informacijos centras dovanojo savo leidinius.

Po apdovanojimų renginio dalyvių laukė Lietuvių kalbos instituto vyresniosios mokslo darbuotojos, Humanitarinių mokslų daktarės prof. Dalios Kiseliūnaitės paskaita „Dovilų krašto vardai“ bei ekskursija-išvyka.

Renginio metu dalyviams skambėjo Dovilų etninės kultūros centro etnologės Jolitos Vozgirdienės ir Meno skyriaus vadovo, renginių organizatoriaus Donato Bielkausko prūsiškų arfų duetas, „Tramtatulio“ dalyvių Smiltės Petraitytės, Auksės Auškelytės, Jono Cicilionio, DeiranosRudgalvytės bei Kotrynos Stanevičiūtės dainos ir pasakojimai.

Po renginio dalyviai buvo pakviesti pasivaišinti puikiais pyragais, kuriuos iškepė Priekulės desertų namai, Dovilų etninės kultūros centras bei etnologas Helmutas Lotužis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder