Eksperimentas Palangoje kviečia saugoti gamtą

Eksperimentas Palangoje kviečia saugoti gamtą

Palangoje esančių nakvynės namų "Pušų kiemas" komandos nariui Marijui Juroniui kilo idėja atlikti eksperimentą - įrengti 11 lentelių su stiklainėliais nuorūkoms prie pagrindinių poilsiautojų takų, suoliukų ir paplūdimiuose tik tam, kad poilsis prie jūros būtų žymiai malonesnis.

Šio eksperimento idėja Marijui gimė dar ankstyvą pavasarį, kai jis kartu su draugais nuvyko prie jūros rinkti šiukšlių. Paplūdimiu eidami nuo Palangos tilto link nakvynės namų "Pušų kiemas" draugai aiškiai išvydo poilsiautojų vartojimo įpročius: plastiko ar stiklo butelių mėtėsi vos keletas, o nuorūkų - nesuskaičiuojama galybė.

"Pradėję rinkti šiukšles kažkurioje kelio dalyje nusivylėme, kad dėl nuorūkų kiekio visų jų surinkti nepavyks. Tuomet supratome, kad kovoti reikia ne su pasekmėmis, o ieškoti būdų, kaip būtų galima susitvarkyti su to priežastimi", - kalbėjo eksperimento sumanytojas.

Nors paplūdimiuose yra šiukšliadėžės, į kurias poilsiautojai gali išmesti šiukšles bei nuorūkas, tačiau žmonės lankosi ir kopose bei pušynuose, o šiose vietose rasti šiukšliadėžių greičiausiai nepavyks. Tad Marijus kartu su nakvynės namų "Pušų kiemas" komandos nariais prie pagrindinių poilsiautojų takų, suoliukų, kopose bei paplūdimiuose įrengė 11 lentelių su šmaikščiais užrašais, raginančiais išmesti nuorūką į prikabintą stiklainėlį.

Šiuo metu stiklainėliai yra stebimi ir bus žiūrima, kurie prisipildys greičiausiai, o jei kai kurie liks tušti, bus perkeliami į vietas, kuriose apsilanko didesnis srautas žmonių.

"Norisi į šiukšlinimo problemą atkreipti dėmesį, tačiau ne piktai ir jokiu būdu ne badant pirštais, bet pozityviai ir akcentuojant tai, jog viską darome dėl gamtos.

Vienas iš užrašų sako "Ežiukai rūke, o ne ežiukai rūkė".

Mačiau žmonių reakcijas, jie fotografuoja, nusišypso, o ir stiklainėliai pildosi. Kiekviena nuorūka, esanti stiklainėlyje, galėjo atsidurti ant žemės, tačiau buvo nuo to sulaikyta", - džiaugėsi M. Juronis.

11 lentelių su įvairiais užrašais, raginančiais nemesti nuorūkų ant žemės, yra išdėliotos kelių kilometrų spinduliu nuo nakvynės namų "Pušų kiemas", tad idėjos sumanytojas tikino, jog visi stiklainėliai bus prižiūrimi ir nuolat išvalomi. Taip pat lentelėse puikuojasi užrašas, kviečiantis radus pilną stiklainėlį nesigėdyti ir jį ištuštinti patiems.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder