Gaisras Akmenėje pakėlė į orą apie 300 tonų teršalų

Gaisras Akmenėje pakėlė į orą apie 300 tonų teršalų

Preliminariai skaičiuojama, kad Akmenėje parą trukusiame senų padangų gaisre į orą pakilo ir kelių dešimčių kilometrų atstumu Latvijos link pasklido 80 tonų kietųjų dalelių ir daugiau kaip 200 tonų kitų teršalų dujų pavidalu.

Nuostoliai gamtai tebeskaičiuojami

Pasak Akmenės aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Augustino Lenkučio, tiksli statistika paaiškės, sutvarkius gaisravietę ir suskaičiavus ant žemės likusius degėsius. Preliminariai – ne mažiau kaip 30 tonų.

Maždaug tiek liko ant žemės iš 885 tonų senų padangų, kurios saugykloje buvo sukauptos.

Tos kelios dešimtys tonų degėsių nebus priskaičiuotos prie sudegusių padangų, kai bus pagal formulę skaičiuojama gamtai padaryta žala. Ją aplinkosaugininkai kol kas įvardija kaip didžiulę.

Už žalą turės sumokėti atliekas kaupusios įmonės „Antrinis perdirbimas“ ir „Antrinio perdirbimo grupė“, kurios įregistruotos Kaune.

Įmonių akcininkas ir AB „Antrinis perdirbimas“ direktorius Andrius Markevičius praėjusią savaitę įvykusiame Akmenės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje sakė, kad nuostoliai nesužlugdys verslo iš atliekų.

Sudegusios padangos įvertintos 200 tūkstančių litų.

A. Markevičius sutiko sumokėti apie 6 tūkstančius litų už Akmenės rajono ugniagesių komandos gaisrinių sunaudotą benziną ir ugniagesių maitinimą gaisro metu bei už gaisravietėje liekanas stumdžiusio UAB „Vaidva“ buldozerio darbą.

„Akmenės cementas“ nebedegina

Paaiškėjo, kad gaisro sunaikintos senos padangos yra maždaug per mėnesį patiekiamas kiekis AB „Akmenės cementas“ panaudoti kaip kurą.

Šioje įmonėje pernai sudeginta beveik 9,2 tūkstančio tonų senų padangų. Jų daugiausiai patiekdavo būtent Kauno įmonės, turinčios saugojimo aikštelę Akmenėje.

Tačiau nuo šių metų pradžios „Akmenės cementas“ atsisakė deginti padangas todėl, kad vyksta gamybos modernizavimas.

„Ne vienu raštu prašėme Aplinkos apsaugos ministerijos spręsti problemą, tačiau senų padangų niekas iš mūsų nepriima“, – sakė A. Markevičius.

Šalies padangų importuotojų organizacija surengė posėdį „Akmenės cemente“, tačiau neįtikino jos vadovų padėti greičiau atsikratyti šalies ekologinių problemų. Pažadėta vėl deginti padangas vasarą, kai ims veikti nauja cemento gamybos linija.

Tik tada bus utilizuojami ir gaisravietėje sustumdyti padangų degėsiai.

Gaisrų rizika

Šalies padangų importuotojų organizacijos direktorės Danguolės Butkienės tvirtinimu, visoje šalyje padangų saugojimo vietose padidėjusi gaisro rizika.

„Kai padangų tik daugėja, tai saugojimo aikštelėse nebesilaikoma nė svarbaus reikalavimo – palikti koridorius tarp krūvų“, – sakė D. Butkienė.

Akmenės rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje pranešta, kad prieš du mėnesius iki gaisro aplinkosaugos ir priešgaisrinės apsaugos specialistai tikrino, kaip laikomasi saugumo reikalavimų, ir pažeidimų nerado.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder