Gintaro įlankoje kyla skulptūros iš nendrių

Gintaro įlankoje kyla skulptūros iš nendrių

Vienu ryškiausių Juodkrantės simbolių vadinamoje Gintaro įlankoje šiuo metu pluša menininkai iš Lietuvos ir Latvijos. Jie iš gamtinių medžiagų kuria kuria tradicines įlankos puošmenas – nendrių skulptūras.

Šiemet jos skirtos baltų simbolikai. Skulptūros bus pastatytos vandenyje, pačioje įlankoje, visai netrukus. Per rudens lygiadienį, t. y. rugsėjo 22 dieną, meno kūriniai tradiciškai sudeginami.

Nendrių skulptūros, skirtos baltų simboliams.

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija tarptautinį nendrių skulptūrų ant vandens konkursą „Baltų simboliai“ paskelbė dar balandžio mėnesį.

Jam buvo pateikta 10 lietuvių ir 2 latvių autorių eskizai. Iš įvairių institucijų atstovų sudaryta komisija atrinko penkis nugalėtojus – lietuvių ir latvių menininkus. Netrukus vandenyje bus pastatytos 5 nendrių skulptūros, skirtos baltų simboliams.

Taigi jau greitai Gintaro įlanką papuoš nendrių skulptūros, pavadintos „Bitininkas su Perkūno ženklu“, „Pasaulio medžio šlamėjimas“, „Aušros medis“, „Anniversary flowers“ ir „Kursu speks“. Juodkrantėje dirba menininkai.

Anot KNNP direkcijos, tokio tradicinio renginio tikslas – per Neringos simbolius populiarinti Kuršių nerijos vertybes ir baltų tautų tradicijas bei padėti išsaugoti jų tęstinumą per ryšį su profesionaliu menu.

Gintaro įlanką puošiančios skulptūros kuriamos kasmet, ir vis pagal naują temą. O jų būta įvairių: tai ir Kuršių nerijos gyvoji gamta, ir Neringos simboliai, ir baltų legendos, ir kitos.

Juodkrantės menininko Alberto Danilevičiaus iniciatyva Gintaro įlanka nendrių skulptūromis gražinama jau nuo 2004 metų. „Prisimenu, įstrigo šiaudinių skulptūrų deginimo renginiai Vilniuje, todėl sumaniau ir Kuršių nerijoje ką nors panašaus organizuoti. Nendrių skulptūros bus skirtos baltų simboliams.

Pirmą skulptūrą iš nendrių teko statyti ne pavasarį, o vasarą. Ji buvo skirta Joninėms“, – portalui lzinios.lt yra pasakojęs šis juodkrantiškis.

Palyginti nedidelę ir lengvą skulptūrą jis tąkart nuplukdė viena valtimi ir pastatė ant specialiai įsmeigtų kuolų Gintaro įlankos viduryje. Nendrių skulptūros, skirtos baltų simboliams.

„Dabar jau kuriame gerokai didesnes, sunkesnes nendrių skulptūras. Jų įlankoje būna penkios ar šešios. Vienai skulptūrai nugabenti prireikia dviejų valčių. Trečia būna skirta padėjėjams“, – aiškino A. Danilevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder