Gintaro kasimas taps sensacija turistams

Gintaro kasimas taps sensacija turistams

Po beveik dvejų metų diskusijų pagaliau baigti rengti gintaro žvalgybos ir gavybos Kuršių mariose konkurso nuostatai. Paaiškėjo, kad konkursą laimėjusiai įmonei nebus leista iškasti ties Juodkrante marių dugne glūdinčio viso gintaro – 5 iš 84 ha ploto ketinama palikti turizmo reikmėms.

„Tai ma­ža per­ga­lė, nes iki šiol įvai­rių ži­ny­bų spe­cia­lis­tai tvir­ti­no, kad pa­lik­ti da­lį gin­ta­ro pa­žin­ti­nio tu­riz­mo plė­trai nė­ra ga­li­my­bės. O da­bar jau pra­dė­jo­me reng­ti bend­rą kon­cep­ci­ją, su­si­ju­sią su Gin­ta­ro įlan­kos pri­tai­ky­mu is­to­ri­niam pa­ži­ni­mui – ga­li­my­be pluk­dy­ti žmo­nes į gin­ta­ro ga­vy­bos vie­tą lai­ve­liais“, – LŽ sa­kė Kur­šių ne­ri­jos na­cio­na­li­nio par­ko (KNNP) di­rek­to­rė Auš­ra Fe­ser.

Pa­sau­lio gin­ta­ro ta­ry­bos na­rys Ka­zi­mie­ras Miz­gi­ris tei­gė, kad ga­li­my­bė tu­ris­tams iš­vys­ti, kaip iš ma­rių dug­no žem­ka­se iš­ka­sa­mas Bal­ti­jos auk­sas, bū­tų uni­ka­li pa­sau­ly­je, nes dau­ge­ly­je gin­ta­ro ga­vy­bos vie­tų to ne­įma­no­ma pa­da­ry­ti.

Apie tai, kad po dau­giau nei šimt­me­čio Lie­tu­vos te­ri­to­ri­jo­je esan­čio­se Kur­šių ma­rio­se vėl pla­nuo­ja­ma pra­mo­ni­niu bū­du iš­gau­ti Bal­ti­jos auk­su va­di­na­mą gin­ta­rą, pra­bil­ta 2014-ai­siais. Tuo­met ap­lin­kos mi­nis­tras Kęs­tu­tis Tre­čio­kas tei­gė, kad pra­dė­ti eksp­loa­tuo­ti sa­vo klo­dus rei­kia dėl už­si­da­riu­sios gin­ta­ro ža­lia­vos rin­kos ša­lia esan­čio­je Ru­si­jo­je. „Gin­ta­ro ža­lia­va Lie­tu­va sieks ap­si­rū­pin­ti pa­ti. Iki šiol jos gau­da­vo­me im­por­tuo­da­mi iš gin­ta­ro iš­tek­lių tur­tin­gos Ka­li­ning­ra­do sri­ties, bet dėl po­li­ti­nės pa­dė­ties pa­blo­gė­jus pre­ky­bi­niams ry­šiams su Ru­si­ja vi­siš­kai nu­trū­ko ir pre­ky­ba gin­ta­ru. Ti­ki­mės, kad šią prob­le­mą pa­vyks iš­spręs­ti sa­vo jė­go­mis“, – sa­kė jis. Lie­tu­vos geo­lo­gi­jos tar­ny­bai (LGT) kar­tu su ki­to­mis ži­ny­bo­mis bu­vo pa­ves­ta par­eng­ti gin­ta­ro žval­gy­bos ir ga­vy­bos kon­kur­so nuo­sta­tus.

Tai, kad Kur­šių ma­rių dug­ne, ke­lių me­trų gy­ly­je po že­me, yra gin­ta­ro klo­dai, bu­vo ap­tik­ta XIX am­žiaus vi­du­ry­je gi­li­nant far­va­te­rį ties Juo­dkran­te. Gin­ta­ro gys­lą nuo 1862 me­tų be­veik tris de­šimt­me­čius eksp­loa­ta­vo vo­kie­čių vers­li­nin­kai Fried­ri­chas Wil­hel­mas Stan­tie­nas ir Mo­rit­zas Bec­ke­ris. Ta­čiau vė­liau gin­ta­ras pra­mo­ni­niu bū­du ma­rio­se ne­be­bu­vo iš­gau­na­mas.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje "Lietuvos žinios"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder