Griauti, griauti ir dar kartą griauti

Griauti, griauti ir dar kartą griauti

Pradėjus griauti teismo nelegaliais pripažintus pastatus, Neringos savivaldybės taryba kreipėsi į premjerą ir Vyriausybę prašydama dar kartą įvertinti situaciją dėl statinių griovimo Kuršių nerijoje ir ieškoti kitų problemos sprendimo būdų bei priemonių. Tačiau pirmoji valdžios reakcija neringiškiams jokios vilties nesuteikia.

„Neteisėtais pripažinti pastatai įsiliejo į Kuršių nerijos kraštovaizdį, tapo vietovės reprezentaciniais objektais ar gyvenimo dalimi. Neringos savivaldybės tarybos nuomone, bandymas drastiškai taisyti galimai padarytą žalą vertingam kultūros paveldui ir gamtai sukels skaudžias ekonomines ir socialines pasekmes, privers šalies ir užsienio gyventojus, esamus ir būsimus investuotojus dar kartą suabejoti kurorto ir šalies įvaizdžiu“, - rašoma vakar išplatintame kreipimesi.

Neringiškių teigimu, statybos vykdytos suderinus visus reikiamus dokumentus su visomis reikiamomis institucijomis, todėl neišspręstas padarinių šalinimo ir privačių asmenų patirtų išlaidų kompensavimo klausimas, tikėtina, sukels naują teisminių procesų bangą. Pirmieji ieškiniai nuostoliams atlyginti jau pateikti.

Akcentuojama, kad neginami interesai žmonių, kurie įsigijo nekilnojamąjį turtą, kuris vykdant pirkimo sandorį valstybinių institucijų pripažintas teisėtu.

Tačiau vakar aplinkos ministras Valentinas Mazuronis neringiškiams nesuteikė labai daug vilties. Jo teigimu, jei pastatas konkrečioje vietoje negalėjo būti pastatytas, tačiau atsirado, jis turi būti nugriautas.

„Priešingu atveju netvarka šalyje niekada nesibaigs. Niekas Lietuvoje nepasikeis tol, kol nenubausime ir nepriversime sumokėti valdininkų, kurie žinodami sąmoningai pažeidinėjo įstatymus. Nedelsdamas liepsiu išsiaiškinti, ko trūksta teisinėje bazėje, kad tai būtų galima padaryti. Atrodo, kad prokurorai gali, tačiau klausimas, kodėl nedaro. Jei valstybei sąmoningai padaryta žala, tai teisminiu keliu galima ir privaloma išsireikalauti konkrečiai kaltų asmenų atsakomybės. Po pirmųjų tokių sprendimų problema pradės spręstis. Ir tie valdininkai, kurie išėjo ir darbo ir dabar galvoja, kad viskas jau baigėsi, turi suprasti, kad niekas dar nesibaigė“, - sakė „Respublikai“ ministras.

V.Mazuronis tvirtino puikiai suprantąs, kad nukentėję nekalti žmonės dar turės nemažai iškęsti, kol viskas baigsis.

„Aš jiems kito teisinio kelio nematau, kaip tik per teismus išsireikalauti, kad nuostolius kompensuotų tie, dėl kurių kaltės jie ir atsidūrė tokioje situacijoje. Aišku, kelias ilgas. Čia panašiai kaip ir nusipirkus vogtą automobilį“, - palygino V.Mazuronis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder