Į istoriją pateksite už vieną centą

Į istoriją pateksite už vieną centą

Uni­ka­lus Lie­tu­vo­je ir pa­sau­ly­je cen­tų kam­ba­rys gar­sins Šiau­lius ne ma­žiau už ne­to­lie­se esan­tį Kry­žių kal­ną, įsi­ti­ki­nę šio kam­ba­rio idė­jos ini­cia­to­riai. Šiau­lių uni­ver­si­te­to bib­lio­te­ko­je kam­ba­rys va­din­sis Cen­to au­di­to­ri­ja. Prieš įsi­ve­dant eu­rą pa­sta­ty­ti sim­bo­li­nį pa­mink­lą lie­tu­viš­kiems pi­ni­gams ga­li vi­si no­rin­tys. „Net už vie­ną cen­tą įei­si­te į is­to­ri­ją!“ – pa­ti­ki­na gru­pės „BIX“ būg­ni­nin­kas Gin­tau­tas Gas­ce­vi­čius.

Tarp cen­tų – fi­nan­sų au­di­to­ri­ja

Sau­jo­je su­spau­dę pir­mą­sias gy­ve­ni­me san­tau­pas Šiau­lių lo­go­pe­di­nio dar­že­lio vai­kai mo­ne­tas kli­juo­ja ant sie­nos. Šiau­lių uni­ver­si­te­to bib­lio­te­ko­je for­muo­ja­mas pa­sau­ly­je ana­lo­gų ne­tu­rin­tis mo­ne­tų kam­ba­rys.

Kol kas bal­tų lie­tu­viš­kų cen­tų mo­zai­ka den­gia­mos sie­nos. Rug­sė­jį mies­to šven­čių me­tu cen­tais ap­kli­juo­tos plokš­tės taps lu­bo­mis. Kam­ba­ry­je taip pat sto­vės cen­tais ap­kli­juo­ti bal­dai, ka­bės iš mo­ne­tų pa­ga­min­tas Lie­tu­vos že­mė­la­pis. Ru­dos spal­vos mo­ne­to­mis že­mė­la­py­je bus pa­vaiz­duo­tos upės, eže­rai, li­tai žy­mės di­džiuo­sius ša­lies mies­tus.

Pa­sak bib­lio­te­kos di­rek­to­rės Gra­ži­nos La­ma­naus­kie­nės, jau ku­rį lai­ką bu­vo svars­to­ma ati­da­ry­ti fi­nan­sams ir va­liu­tai skir­tą au­di­to­ri­ją, to­dėl pa­si­tai­kius is­to­ri­nei pro­gai nu­spręs­ta įgy­ven­din­ti šį su­ma­ny­mą. Mo­ne­to­mis ap­kli­juo­tas kam­ba­rys bus pa­va­din­tas Cen­to au­di­to­ri­ja.

„Šio­je au­di­to­ri­jo­je tu­rė­tų bū­ti vi­si bib­lio­te­kos lei­di­niai, li­te­ra­tū­ra apie pa­sau­lio va­liu­tą, ak­tua­li in­for­ma­ci­ja fi­nan­sų klau­si­mais. Iš Jo­no Šliū­po sū­naus esa­me ga­vę di­džiu­lę pa­sau­lio va­liu­tų ko­lek­ci­ją. Ma­no­me, kad ga­lė­si­me ją čia pri­tai­ky­ti. Čia ga­lės lan­ky­tis ir stu­den­tai, ir mies­to bend­ruo­me­nė“, – sa­kė G. La­ma­naus­kie­nė.

Atei­ty­je svars­to­ma Cen­to au­di­to­ri­jo­je reng­ti ki­tų pa­sau­lio ša­lių va­liu­tų eks­po­zi­ci­jas.

KAM­BA­RYS: „Nes­var­bu kam ki­lo ši min­tis, prie jos įgy­ven­di­ni­mo ga­li pri­si­dė­ti vi­si! Te­rei­kia at­neš­ti cen­tų ir juos pri­kli­juo­ti“, – pri­si­jung­ti prie cen­tų kam­ba­rio kū­ri­mo kvie­tė vie­nas iš su­ma­ny­to­jų Gin­tau­tas Gas­ce­vi­čius.

Kam­ba­rio ver­tė – neį­kai­no­ja­ma

Kam­ba­rio idė­ja ki­lo di­zai­ne­riui Vi­liui Pu­ro­nui. „Jis – pri­čiuo­žęs žmo­gus, jam nuo­lat vi­so­kių ge­nia­lių idė­jų top­te­li. Mes ją pa­si­ga­vo­me, at­si­ra­do dau­giau žmo­nių, ku­riems tai pa­si­ro­dė la­bai įdo­mu, pa­si­ry­žo at­mes­ti sa­vo dar­bus ir pri­si­dė­ti“, – sa­kė vie­nas iš su­ma­ny­to­jų, gru­pės „BIX“ būg­ni­nin­kas Gin­tau­tas Gas­ce­vi­čius.

Mu­zi­kan­to tei­gi­mu, cen­tų kam­ba­rys yra lie­tu­viš­kų pi­ni­gų pa­ger­bi­mas, kai praė­jus ke­leriems me­tams iš at­min­ties iš­si­trins vaiz­das, kaip li­tas at­ro­dė.

„Kam­ba­rys ver­tę įgis kur kas vė­liau. Jis – neį­kai­no­ja­mas, net jei ir su­skai­čiuo­tu­me, kiek ja­me yra pi­ni­gų“, – įsi­ti­ki­nęs G. Gas­ce­vi­čius. – Li­tas ypač bran­gus da­bar, nes mes jo tuoj ne­tek­si­me. La­biau­siai ver­ti­na­mi tie da­ly­kai, ku­rių nė­ra. Kaip ir ge­riau­sia ten, kur mū­sų nė­ra. Ly­giai taip pat bus su lie­tu­viš­kais pi­ni­gais“.

Už­bai­gę kam­ba­rį kū­rė­jai pla­nuo­ja su­skai­čiuo­ti, kiek pi­ni­gų ja­me su­kli­juo­ta.

Vai­kai sau­jo­mis sė­mė at­si­neš­tus cen­tus ir juos kli­ja­vo kam­ba­ry­je.

Kam­ba­riui už­baig­ti trūks­ta cen­tų

„At­si­ti­ko di­džiu­lė bė­da. Nie­kas ne­ga­lė­jo pa­gal­vo­ti, kad taip bus, bet mums trūks­ta cen­tų!“ – guo­dė­si G. Gas­ce­vi­čius.

Pra­dė­ję ieš­ko­ti me­džia­gos kam­ba­riui už­baig­ti, idė­jos įgy­ven­din­to­jai su­si­dū­rė su cen­tų trū­ku­mu net par­duo­tu­vė­se ar pre­ky­bos cent­ruo­se. Mo­ne­tų sun­ku gau­ti, nes prieš įsi­ve­dant eu­rą smul­kūs pi­ni­gai su­ren­ka­mi ir ve­ža­mi į Vil­nių su­nai­kin­ti.

Prie kam­ba­rio kū­ri­mo ga­li pri­si­dė­ti kiek­vie­nas – at­neš­ti lie­tu­viš­kų cen­tų ir juos už­kli­juo­ti. Pri­si­dė­ju­sie­ji už­si­ra­šo spe­cia­lio­je kny­go­je.

„To­kiu bū­du net at­ne­šę vie­ną cen­tą įei­si­te į is­to­ri­ją!“ – nea­be­jo­ja G. Gas­ce­vi­čius. – Te­gul tai bū­na mū­sų pa­si­di­džia­vi­mas. Rei­kia la­bai ne­daug pa­stan­gų, tik at­neš­ti ant pa­lan­gės, tau­pyk­lė­se, po so­fa pa­kri­tu­sius ar ki­to­se vie­to­se už­si­li­ku­sius cen­tus.“

Jei or­ga­ni­za­to­rių pla­nai klos­ty­tis pa­lan­kiai, pa­sau­ly­je ana­lo­gų ne­tu­rin­tis pi­ni­gų kam­ba­rys Šiau­lių uni­ver­si­te­to bib­lio­te­ko­je tu­rė­tų bū­ti ati­da­ry­tas ki­tų me­tų sau­sio 1–15 die­no­mis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder