Į Lietuvą gabentas preparatas skleidė padidintą spinduliuotę

Į Lietuvą gabentas preparatas skleidė padidintą spinduliuotę

Klaipėdos uoste pasieniečiai išaiškino padidintos radioaktyvios spinduliuotės atvejį, kai į Lietuvą dviem vilkikais buvo gabenamas stiklo bei keramikos pramonėje naudojamas preparatas – cirkonio silikatas. Po konsultacijų Radiacinės saugos centro specialistais krovinį leista įvežti.

Antradienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės (PAR) Uosto užkardos pasieniečiai Malkų įlankos kontrolės punkte, Klaipėdos konteinerių terminalo teritorijoje, nustatė, kad dviem vilkikais „Iveco“ su puspriekabėmis gabenami du jūriniai konteineriai spinduliuoja padidintą radiacinį foną.

Išsiaiškinta, kad iš Ispanijos įmonės į Lietuvą siųstas cirkonio silikato miltelių krovinys skleidžia 1,50 mikrosiverto (μSv), arba 150 mikrorentgenų (μR), jonizuojančiosios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, arba 20 μR.

Nustatyta, kad krovinio gavėja yra viena Kaune veikianti uždaroji akcinė bendrovė, besiverčianti chemijos pramonės gaminių bei žaliavų prekyba. Ši bendrovė taip pat prekiauja ir cirkonio silikatu, kuris naudojamas stiklo bei keramikos gamyboje.

Abu vilkikus „Iveco“ lietuviškais valstybiniais registracijos numeriais vairavo tvarkingus asmens bei transporto priemonių dokumentus turėję 42 ir 60 metų Lietuvos piliečiai.

VSAT pareigūnai susisiekė su Radiacinės saugos centro atstovais. Šie netrukus leido cirkonio silikato krovinį įvežti į Lietuvą.

Šiemet pasienio kontrolės punktuose dirbantys VSAT pareigūnai iš viso užfiksavo 45 atvejus, kai per Lietuvos sieną gabenami kroviniai ar vykę asmenys skleidė padidintą radioaktyvią spinduliuotę. Pernai tokiu metu pasieniečiai buvo užfiksavę 41 padidintos jonizuojančios spinduliuotės atvejį.

Ar sieną kertantys asmenys bei gabenami kroviniai neviršija leistinų normų, VSAT pareigūnai tikrina kontrolės punktuose sumontuota stacionaria matavimo įranga. Tai vadinamieji radiacijos vartai, pro kuriuos pravažiuoja visos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai.

Mažuose kontrolės punktuose, kur eismo intesyvumas nedidelis ir tokių vartų nėra, pasieniečiai naudoja nešiojamus radiacijos matavimo prietaisus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder