Ieško mįslingo akmens "brolių"

Ieško mįslingo akmens "brolių"

Kretingos rajone prie Kašučių ežero turizmo sodybą turintis Giedrius Kalnius prašo visų, savo sodybose turinčių didelių akmenų, juos nuodugniai apžiūrėti. Galbūt taip pavyktų surasti jo sodyboje esančio akmens su mįslingais senoviniais rašmenimis "brolius" ir galbūt istorikai galėtų perskaityti, kokią žinutę mums norėjo palikti protėviai.

Akmuo su mįslingais užrašais į G. Kalniaus sodybą atkeliavo prieš keletą metų.

"Aš pats mėgstu iš laukų rinkti didelius akmenis, bet šis akmuo pas mane pateko iš kitos sodybos. Tiesiog vienas akmenis rinkti mėgęs žmogelis numirė ir aš iš jo sūnaus nupirkau visus surinktus akmenis", - pradėjo pasakoti G. Kalnius.

Masyvus akmuo vyrui pasirodė tinkama pakyla prie įėjimo į vieną iš sodyboje esančių namelių. Tada G. Kalnius ir pastebėjo, kad akmuo išmargintas keistais rašmenimis.

PRIELAIDA. Pasak Giedriaus Kalniaus, istorikas Alfredas Bumblauskas žvilgterėjęs į užrašą ant akmens, svarstė, kad jam galėtų būti 800-900 metų senumo.

"Net neįsivaizduoju, kas čia per rašmenys. Šią vasarą mano sodyboje buvo apsistoję "Nacionalinės ekspedicijos" dalyviai. Akmenį parodžiau profesoriui Alfredui Bumblauskui. Jis svarstė, kad tai galėtų būti 800-900 metų senumo užrašas. Bet reikėtų nuodugniau patyrinėti", - pasakojo vyras.

Pasak jo, A. Bumblauskas ir kiti "Nacionalinėje ekspedicijoje" dalyvavę istorijai prijaučiantys veikėjai svarstė, kad būtų idealu, jei pavyktų atrasti daugiau panašiais rašmenimis išmargintų akmenų.

"Galbūt dar pas ką nors sodyboje yra panašių akmenų? Gal kur nors sodybose guli ir niekas nėra net dėmesio į juos atkreipęs. Būtų gerai radus jų daugiau sudėti į krūvą ir duoti patyrinėti istorikams", - svarstė sodybos šeimininkas.

Jo sodyboje guli ir dar vienas įdomus akmuo. Tiesa, ant pastarojo užrašytą tekstą lengva įskaityti, nes tekstas išgremžtas ne taip seniai - 1934 metais. Ant akmens rašoma, kad įrašą paliko kalėjimo kalviai. "Esame teisti: P. V. - 15 metų, K. K. - 19 metų."

ĮSIAMŽINO KALINIAI. Kitas sodyboje esantis akmuo "papuoštas" 1934 metais, įtariama, viename kalėjime sėdėjusių kalinių rašmenimis.

"Kadangi parašyta "K. kalėjimo" galima įtarti, kad kalbama apie Kretingos kalėjimą. Gali būti, kad vienos kameros draugai sugalvojo taip įsiamžinti. Gal jų jau ir nebėra tarp gyvųjų, bet įrašas išliko iki šių dienų ir guli ramiai prie pat Kašučių ežero", - pasakojo G. Kalnius.

Kadangi jo sodyboje išrikiuota begalė didžiulių akmenų, kartu su sūnumis vyras sakė svarstantis sodyboje įrengti ir šiuolaikišką akmenų sieną.

"Būtų galima leisti žmonėms taip įsiamžinti. Išnuomotume šiuolaikinius įrankius ir galėtų norintieji palikti savo inicialus. Juk mano sodyboje gulintys akmenys su senais užrašais liudija, kad tai puikus būdas palikti žinutę ateities kartoms", - planais dalijosi sodybos šeimininkas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder