Ilgasis savaitgalis tauragiškiams buvo ramus

Ilgasis savaitgalis tauragiškiams buvo ramus

Šventinės savaitės orai kėlė rūpesčių ne tik eiliniams gyventojams, bet ir specialiosioms tarnyboms. Liaudies išmintis byloja, kad tą, kuris pats saugosi, lydi ir Dievo palaima. Tauragės ligoninėje ir Pirminės sveikatos priežiūros centre vienbalsiai tvirtinama – šventinis ilgasis savaitgalis praėjo ramiai. Net ir pastarosiomis dienomis gatves ir šaligatvius nuklojęs plikledis įtakos tauragiškių sveikatai neturėjo.

Situacija – sudėtinga

Tauragės gatvės plikledžiu pasidengė sekmadienį. Čiuožyklomis virto tiek valytos, tiek nevalytos miesto gatvės ir šaligatviai. Miesto seniūnas Virginijus Žilius teigė, kad miestas prižiūrimas kaip visada.

– Žinau, kad sekmadienį buvo labai slidu. Pats lankiausi centrinėje miesto aikštėje, įsitikinau, kad danga ypač slidi, reikia būti itin atidžiam. Ir šįryt (pirmadienį – aut.past.) sulaukiau ne vieno tauragiškio skambučio dėl to, kad šaligatviai nebarstyti. Dar kartą noriu priminti, kad seniūnija yra sudariusi sutartį su UAB „Dunokai“, kurie ir prižiūri miesto gatves bei šaligatvius. Kada, kur ir kokiu grafiku dirbama, negaliu pasakyti. Tačiau žinau, kad prižiūrimos tik centrinės miesto gatvės, šalutinių gatvių ir šaligatvių „Dunokai“ neprižiūri, vadinasi, ir nebarsto. Bet gyventojai turėtų suprasti, kad esant sudėtingoms oro sąlygoms darbas nedėkingas: praėjus valandai po barstymo plikledis vėl padengia žemę nauju sluoksniu, – aiškino miesto seniūnas.

Pasak jo, „Dunokai“ gatvių priežiūrai reikalingos druskos ar druskos ir žvyro mišinio turi pakankamai. Tačiau bėda kita – darbas atliekamas tik rankiniu būdu. Tad seniūnas dairosi į socialines pašalpas gaunančiuosius, ketina aktyviau pasitelkti šiuos asmenis visuomenės naudingiems darbams atlikti. Tačiau sušaukti talką staiga praktiškai neįmanoma – darbams žmonės turi būti pasirengę ir žinoti apie tai iš anksto.

Sekmadieniais nedirba

UAB „Dunokai“ direktoriaus pavaduotojas Stanislovas Štangvaltas pratęsia šią mintį sakydamas, kad toli gražu ne visais miesto šaligatviais gali pravažiuoti jų turima technika, ir tai gerokai apsunkina šaligatvių priežiūrą mieste.

– Pagal sudarytą sutartį turėtume prižiūrėti tik miesto centrą, t.y. Vytauto, Gedimino, Dariaus ir Girėno, J.Tumo-Vaižganto, Prezidento ir Bažnyčių gatves. Tačiau oro sąlygos sudėtingos, nenumojame lengva ranka ir atokesnes gatves – jas nuvalome, pabarstome. Tačiau beveik visose gatvėse susiduriame su problema – šaligatviuose dažnai atsiranda technikai neįveikiamų kliūčių: suolelių, stulpų, kelio ženklų ir kt. Todėl labai dažnai negalime šaligatvių prižiūrėti mechanizuotai – prireikia darbo rankų. Dirbant rankiniu būdu, žinia, tempai sulėtėja. Be to, mūsų darbuotojai sekmadieniais nedirba. Norint, kad gatvės būtų nuvalytos ir pabarstytos ir sekmadieniais, tektų rašyti įsakymą – kitaip darbininkai negali dirbti. Žinoma, darbininkai gali savo iniciatyva nuvalyti savo ruožus. Bet kas už juos atsakytų tokiu atveju, jeigu kas nors jiems nutiktų? Todėl dirbame įprasta tvarka ir tikimės, kad prasti orai ilgai nesitęs, – sakė S.Štangvaltas.

Specialistas patikino, kad ir mišinių dėžės statomos tik tose gatvėse, kuriose darbuojasi UAB „Dunokai“ darbininkai. Kitose gatvėse, S.Štangvalto teigimu, tokias dėžes taip pat būtų įmanoma įrengti. Tačiau jis abejoja, ar gyventojai, ties kurių namais tokios dėžės atsiras, sugebės tinkamai prižiūrėti jiems patikėtus šaligatvių ir gatvių ruožus, juos nuvalyti.

Iškvietimų padaugėjo

Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Asta Piečienė informavo, kad šventinėmis dienomis medikų pagalbos prireikė dažniau nei paprastai, bet iškvietimai nebuvo susiję su prastu oru.

– Greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažai per parą paprastai į iškvietimus vyksta apie 30 kartų, o šią savaitę šis rodiklis šoktelėjo iki 50. Tačiau iškvietimai nebuvo susiję su prastomis oro sąlygomis. Per šias dienas užfiksuoti tik du kojų lūžiai: sekmadienį Lomiuose, išeidama iš bažnyčios, nugriuvo ir koją susižalojo moteris, gruodžio 27-ąją Batakių geležinkelio stotyje griūdamas koją nulūžo neblaivus vyriškis. O visi kiti iškvietimai buvo susiję su įvairiomis ligomis arba pervežimais: gabenome ligonį į Švėkšną, gimdyves bei ligonius į Kauną ir Klaipėdą, – vardijo A.Piečienė.

Gruodžio 26-ąją Tauragės GMP pagalba į iškvietimus važiavo 50 kartų, gruodžio 27 d. ir 29 d. – po 49 kartus.

Ligos su oru nesusijusios

VšĮ Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis tikina, kad šventinis periodas ligoninės darbui įtakos neturėjo.

– Situacija tiek prieššventiniu periodu, tiek dabar nesikeičia. Šiomis dienomis turėjome keletą pacientų, kurie kreipėsi dėl įvairių lūžių. Tačiau šie lūžiai nesusiję su oro sąlygomis. Paprastai esant slidžiai kelio dangai, kai žmonės susižaloja griūdami, lūžta rankos. O šiuo metu pranešimų apie tokias traumas dar neturime, – pirmadienį apie pietus sakė D.Masiulionis.

Į ligoninės Priėmimo skyrių Kūčių ir Kalėdų dienomis kreipėsi 63 tauragiškiai. 26 iš jų paguldyti į ligoninę. Suaugusieji – dėl galvos smegenų kraujotakos, širdies ligų paūmėjimo, vaikai – dėl peršalimo ir virškinimo trakto ligų. Tiesioginio apsinuodijusių alkoholiu nebuvo, o dėl pernelyg gausaus alkoholio vartojimo pasekmes (virškinimo negalavimus) ligoninėje gydėsi 2 asmenys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder