Iš kariškių poilsiavietės vaikus veja į griuvėsius

Iš kariškių poilsiavietės vaikus veja į griuvėsius

Kariškiams nusprendus atsiimti buvusią poilsiavietę Juodkrantėje, kurioje iki šiol glaudėsi našlaičiai, pastarieji gali būti perkelti į apleistą ir nenaudojamą poilsiavietę. Neringos valdžia abejoja, ar iki kitų metų vasaros pavyks ją sutvarkyti, kad tiktų gyventi nuolat.

Kariuomenė informavo neringiškius, kad jau kitais metais norėtų atsiimti ir savo reikmėms naudoti patalpas oro pajėgų bazėje. Šiuo metu čia kol kas dar gyvena septyni tėvų globos netekę vaikai, o pernai čia glaudėsi ir keliolika Juodkrantės L. Rėzos jūrų kadetų mokyklos kursantų. Šiemet kariškiai kadetams pasiūlė pasiieškoti kitos gyvenamosios vietos.

GRIUVĖSIAI. Vienintelė vieta, kur galės rasti prieglobstį Juodkrantės kadetų mokyklos kursantai ir globos namų našlaičiai - buvusi aplinkosaugininkų poilsiavietė ties Gintaro įlanka.


Šiame vos 200 metrų nuo jūros nutolusiame statinyje, buvusiose sovietinėse kareivinėse, 1999 metais už kelis milijonus litų buvo įrengta poilsiavietė aukšto rango karininkams. 2006 m. kariškiai nusileido Neringos savivaldybės įkalbinėjimams ir pagal panaudos sutartį perdavė patalpas Neringos savivaldybei. Šioji puoselėjo viltis čia įrengti kadetų mokyklos bendrabutį iš kitų šalies vietovių mokytis atvykstantiems vaikams. Tačiau kol kadetų mokyklos veikla nebuvo įsibėgėjusi, poilsiavietėje leido gyventi ir našlaičiams. Šiuo metu erdviose patalpose gyvena 7 tėvų globos netekę vaikai.

Bazė ar poilsiavietė?

Lietuvos kariuomenės atstovai niršta, kai šis statinys pavadinamas poilsiaviete. Kariškių teigimu, tai Lietuvos karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radiolokacinis postas, kuris yra naudojamas mūsų šalies oro erdvės nuolatiniam stebėjimui bei kontrolei.


"Stebėjimo poste sumontuota radiolokacinė technika, kuri yra dalis Lietuvos ir bendros NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistemos. Poste nepertraukiamai budi Lietuvos kariai, kurie perduoda stebėjimo duomenis Oro erdvės kontrolės centrui ir NATO Bendro valdymo ir pranešimų centrui. Pagal šią informaciją virš Baltijos valstybių yra valdomi NATO oro policijos misiją vykdantys naikintuvai. Posto teritorijoje esančiose administracinio-techninio pastato įrengtose mokymo klasėse ir laboratorijose Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos kariai tobulina įgūdžius, vykdo radiolokacinės technikos techninės priežiūros darbus", - statinio paskirtį apibūdino kariuomenės vado atstovas kapitonas Skomantas Pavilionis.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, radiolokacinis postas yra įrengtas už gero kilometro nuo poilsiavietės, ant kopagūbrio. Čia ir glaudžiasi jį aptarnaujantys kariškiai. O prieškopyje esančioje poilsiavietėje įrengtos mokymo patalpos.

Neturi bendrabučio

Juodkrantės L. Rėzos jūrų kadetų mokyklos direktorė Audronė Elena Grigalionienė apgailestavo, kad šiemet kariškiai neleido šiame pastate apgyvendinti jaunųjų kadetų.

"Juodkrantės mokykloje mokosi vaikai iš Kretingos, Klaipėdos bei kitų Neringos gyvenviečių, tačiau kasdien važinėti jiems yra sunku. Sulaukiame tėvų skambučių iš visos šalies, jie teiraujasi, ar yra galimybė jų vaikams mokytis mūsų mokykloje ir gyventi. Tačiau, kol neturime bendrabučio, nieko negalime pasiūlyti. Šiemet norinčiųjų čia mokytis buvo 14 vaikų iš kitų savivaldybių, tačiau priėmėme tik tris. Mat jie patys susirado gyvenamąją vietą Juodkrantėje", - apgailestavo direktorė.

2006 metais įkurtoje L. Rėzos kadetų mokykloje dėstomos ne tik bendrojo lavinimo, bet ir jūrinės disciplinos, pavyzdžiui, jūrlapių bei bendrojo laivų pažinimo, laivavedybos, buriavimo pagrindai. Čia vaikai mokomi pagal seniai kadetus ugdančios britų mokyklos "Royal Hospital School" metodiką.

Visi sutilptų

Pasak S. Pavilionio, Juodkrantėje dislokuoto posto teritorijoje taip pat vykdomos kovinio šaudymo iš priešlėktuvinių raketinių sistemų pratybos. Tuomet posto administraciniame-techniniame pastate apgyvendinami pratybose dalyvaujantys kariai.

"Posto administracinio-techninio pastato patalpose negalime priimti Juodkrantės L. Rėzos jūrų kadetų mokyklos auklėtinių, kadangi tai yra karinė teritorija, kuri yra naudojama tik karinėms pratyboms ir radiolokacinės technikos techninės priežiūros vykdymui. Išskirtinai tik VšĮ "Aušros žvaigždė" buvo laikinai suteikta keletas patalpų, kurios po 2013 metų birželio bus vėl naudojamos kariuomenės reikmėms", - teisinosi kariškis.

Globos namų "Aušros žvaigždė" direktorė Zita Matulionytė apgailestauja, kad kitąmet teks išsikraustyti.

"Nei mes tiems kariškiams trukdome, nei jie mums trukdo, jei būtų noro, tilptume visi. Atvažiuoja jie du kartus per metus, o kitu metu čia budi tik vienas žmogus. Mes glaudžiamės antrame aukšte įrengtuose keliuose kambarėliuose", - sakė Z. Matulionytė.

Ji teigė nežinanti, kur teks glaustis kitą vasarą, kuomet kariškiai įvykdys pažadą ir atsiims patalpas.

"Girdėjau, kad Neringos savivaldybė ketina perstatyti kažkokį statinį, tačiau kol kas jis dar netinkamas gyventi", - svarstė Z. Matulionytė.

Vaikus - į griuvėsius

Kilnų poelgį šioje situacijoje pademonstravo Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcija, perdavusi Neringos savivaldybei nebenaudojamą poilsiavietę ir prekybos paviljoną Juodkrantės prieigose.

"Greta Gintaro įlankos turėjome patalpas, kuriose kažkada veikė poilsiavietė. Kadangi KNNP direkcija tokios veiklos nevykdo, o patalpoms išlaikyti lėšų neturėjome, nusprendėme jas perduoti Juodkrantės kadetų mokyklai. Tiesa, tas patalpas reikia suremontuoti", - "Vakarų ekspresui" sakė Tomas Tukačiauskas, KNNP direkcijos vadovas.

Jo teigimu, pagal Bendrąjį Neringos planą, ties Gintaro įlanka turėtų būti sukurta ištisa infrastruktūra, skirta kadetų mokyklai.

Rugsėjo mėnesį statinius sutiko perimti Neringos savivaldybės taryba. Tačiau ar spės iki kitų metų vasaros jį suremontuoti, vilčių nedaug. Pasak Algimanto Vyšniausko, Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus, dar reikia atlikti sklypo detalųjį planą. O prieš tai privalu laikyti visų Viešųjų pirkimų procedūrų. Tada vėl skelbti rangovo, suremontuosiančio statinį, parinkimo procedūras.

"Nežinau, ar spėsime", - dūsavo A. Vyšniauskas, paklaustas, ar spės iki kitų metų vasaros pritaikyti šį pastatą vaikams gyventi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder