Klaipėdos regionas laukia sveikatos turistų

Klaipėdos regionas laukia sveikatos turistų

Klaipėdoje ketvirtadienį rengiama konferencija, nagrinėsianti sveikatos turizmo plėtros galimybes Klaipėdos regione.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad po dešimtmečio sveikatos turizmas taps pirmaujančia turizmo rūšimi. Metinė medicinos turizmo rinkos apyvarta pasaulyje siekia per 60 mlrd. JAV dolerių, prognozuojama, kad ši šaka kasmet augs 35 procentus. Pavyzdžiui, Tailandas kasmet sulaukia milijono sveikatos turistų, Indija – apie 500 tūkst. Lietuva sveikatos turizmo žemėlapyje kol kas tik bando atsirasti. Specialistų teigimu, mūsų šalis turi daug privalumų – bazes, tinkamus žmogiškuosius išteklius, tačiau jie nėra visiškai išnaudoti.

Ypač didelis potencialas plėtoti sveikatos turizmą, yra Klaipėdoje regione. Apie šio regiono perspektyvas ir kliūtis sėkmingai vystyti sveikatos turizmą, bus diskutuojama uostamiestyje rengiamoje respublikinėje konferencijoje „Sveikatos turizmo plėtra Klaipėdos regione“. Konferencijos rengėjai – Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KUSvMF) ir Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP).

„Kasmet vis daugiau žmonių visame pasaulyje aktyviai rūpinasi savo sveikata. Žmonės pageidauja ne tik įdomiai praleisti atostogas, bet ir sustiprinti savo ir šeimos narių sveikatą. Tačiau dažnas medicinines paslaugas, gydymą ne visada renkasi savo šalyse. Dėl patrauklių kainų, paslaugų įvairovės vis dažniau keliaujama gydytis ir sustiprinti sveikatą į kitas šalis. Apskaičiuota, kad Lietuvoje sveikatingumo tikslais atvykęs turistas vidutiniškai per dieną išleidžia daugiau kaip 350 litų (per savaitę – 2450 litų, per mėnesį – 10 500 litų), o atostogaudamas ir poilsiaudamas – apie 210 lt per dieną“ – pasakojo KMTP direktorė Roma Stubrienė.

Klaipėdos regiono sveikatos turistų rinka labai plati ir unikali. Pasak KU SvMF dekano prof. Artūro Razbadausko, Vakarų Europai ir JAV esami priimtini dėl pakankamai mažų paslaugų kainų. O Pietų šalims ir Rusijai Lietuva yra patraukli ne tik dėl prieinamų kainų, geros europietiškos paslaugų kokybės, saugios aplinkos, patikimų kompetentingų specialistų, bet ir dėl personalo gerų rusų kalbos įgūdžių. „Dar vienas privalumas Klaipėdos regione – unikalūs gamtiniai ištekliai, kurie, deja, dar nėra išnaudojami“ , - sakė A. Razbadauskas.

Klaipėda galėtų tapti patrauklia ir įvairių ligų diagnostikos ir gydymu. Odontologijos paslaugos, plastinė chirurgija, kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijos, širdies operacijos, nevaisingumo gydymas, diagnostikos tyrimai yra aukšto lygio, o kainos yra prieinamos. Pasak konferencijos organizatorių, tačiau yra nemažai problemų, kurios trukdo sėkmingai vystyti sveikatos turizmą Lietuvos pajūryje. Kai kurie svečiai iš užsienio skundžiasi, kad nėra išspręstos susisiekimo problemos: ypač mažai tiesioginių reisų į Palangos oro uostą, nėra tarptautinių traukinių sistemos, riboti autobusų ir keltų reisai. Lietuvos sveikatos turizmui trūksta reklamos ir vieningos viešinimo strategijos. Taip pat kaip viena iš kliūčių plėtoti šią sferą, nurodomas trumpas turistinis sezonas.

„Tačiau patirtis atskleidžia ką kita – Druskininkų pavyzdys rodo, kad šaltuoju metų laiku sveikatos turizmas gali klestėti taip kaip, kaip ir vasarą. Tam reikia tinkamai organizuoti darbą, sukurti gerą infrastruktūrą ir pateikti patrauklias ir reikalingas paslaugas, pasirūpinti kokybišku aptarnavimu ir gera aplinka. Žinoma, reikia ranka rankon dirbti visoms suinteresuotoms sveikatos turizmo plėtros instancijoms: verslo įmonėms, sveikatos priežiūros, mokslo įstaigoms, savivaldybėms“ , - sakė KU SvMF plėtros koordinatorė Natalja Istomina.

Respublikinė konferencija „Sveikatos turizmo plėtra Klaipėdos regione“ organizuojama balandžio 12 dieną (ketvirtadienį). Vieta – H. Manto 84, Klaipėda, auditorių korpusas Aula Magna (Studlendas) .

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder