Kova už lengvatinius bilietus autobusuose

Kova už lengvatinius bilietus autobusuose

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje nagrinėja visuomenininkų skundą dėl miesto Tarybos sprendimo nuo sausio autobusuose nebepardavinėti lengvatinių bilietų. Visuomenininkai įžvelgia, jog taip gali būti pažeistas konstitucinis lygiateisiškumo principas.

Transportininkai ir miesto valdžios atstovai savo ruožtu akcentuoja, jog taip pirmiausia siekiama užtikrinti didesnį keleivių saugumą ir paslaugos kokybę, o žmonės, kuriems valstybė garantuoja lengvatas, esą iš anksto galėtų pasirūpinti jiems reikalingais bilietais.

Taip pat akcentuojama, kad daugelyje Vakarų Europos šalių miestų autobusų vairuotojai iš viso nepardavinėja bilietų, o kaimyninėje Latvijoje lengvatinius bilietus studentai ir moksleiviai gali įsigyti tik mokyklose.

Išnagrinės greit

Praėjusią savaitę klaipėdietis visuomenininkas Virginijus Partaukas parašė skundą Vyriausybės atstovei Klaipėdos apskrityje. Jis prašo išsiaiškinti, ar naujoji bilietų pardavimo tvarka nėra diskriminacinė, nepažeidžia įstatymų ir žmogaus teisių.

"Labiausiai socialiai pažeidžiama gyventojų dalis (pensininkai, neįgalieji ir kt.) prarado teisę jiems skirtus pigesnius bilietus įsigyti autobuse. Akcentuoju, kad teisė į vairuotojų teikiamą paslaugą išlieka nepakitusi tik tiems asmenims, kurie prieš tai naudojosi tik brangiausiais bilietais. Manau, kad "liberalaus" mąstymo politikai sukūrė diskriminacinę tvarką. Įžvelgiu LR Konstitucijos, įstatymų ir žmogaus teisių nesilaikymą", - rašoma prašyme.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš patvirtino, kad šis prašymas šiuo metu yra nagrinėjamas ir išvadas ketinama padaryti jau artimiausiu metu, nes problema yra tikrai aktuali.

"Jei įžvelgsime kokių nors neatitikimų teisės aktams, ir jei tai bus miesto Tarybos sprendimas, galime pareikalauti jį pakeisti. Jei bus neatitikimų, bet tai bus tik tvarkos įgyvendinimo klausimas, kreipsimės į savivaldybės administracijos direktorę, kad ji užtikrintų tinkamą vykdymą", - sakė D. Kerekeš.

Galėjo būti blogiau?

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) direktorius Gintaras Neniškis aiškina, kad lengvatinių bilietų išėmimas iš autobusų buvo mažiausia iš galimų blogybių.

"Mes patys esame suinteresuoti kuo daugiau parduoti pigesnių bilietų, nes ekonominė logika diktuoja, kad kuo didesnė tokių bilietų pasiūla, tuo jų daugiau nuperkama. Tačiau sumažėjus pridėtinės vertės mokesčiui, taikomam transporto paslaugoms, šiais metais mažinamos ir tikslinės dotacijos, iš valstybės biudžeto skiriamos savivaldybei, kad ši sumokėtų kompensacijas už lengvatinius bilietus. Be to, buvo siekiama, kad vairuotojai kuo labiau koncentruotųsi tik į pagrindinį jų darbą - saugiai ir kuo greičiau iki reikiamo tikslo nuvežti keleivius", - aiškino G. Neniškis.

Kalbėdamas apie tai, kokie gi galėjo būti blogesni sprendimo variantai, jis paminėjo, kad, pavyzdžiui, Vilniuje nėra moksleiviams ir studentams skirtų tik darbo dienomis galiojančių bilietų.

"Valstybė užtikrina žmonėms lengvatas, tad jie galėtų bent jau iš anksto pasirūpinti įsigyti pigesnius bilietus. Nemažai Vakarų Europos miestų autobusų iš viso neįmanoma įsigyti bilietų. Kuo mažiau vairuotojas turės krapštytis pardavinėdamas bilietus, ypač žiemą, tuo geriau bus visiems keleiviams. Klaipėdoje lengvatinių bilietų įsigijimo tinklas ir dabar yra optimalus. Pavyzdžiui, Latvijoje moksleiviai ir studentai jiems skirtus lengvatinius bilietus gali įsigyti tik švietimo įstaigose, nes tai pirmiausia yra socialinė funkcija, o vežėjo funkcija - saugiai vežti keleivius", - aiškino G. Neniškis.

Tačiau jei būtų priimtas sprendimas grąžinti lengvatinius bilietėlius į autobusus, anot G. Neniškio, KKT tai jokių didelių problemų nesudarytų.

Kiek sumažėjo lengvatinių bilietėlių pardavimas per sausį, turėtų paaiškėti vasario pradžioje.

"Svarbiausia - saugumas"

Judita SIMONAVIČIŪTĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė

Mažinant tikslines lėšas, skirtas kompensacijoms už lengvatinius bilietėlius, reikia galvoti, kaip įsitekti į naujas ribas, tačiau tai tikrai nebuvo pagrindinis argumentas, nes autobusuose parduodami tokie bilietėliai sudaro tik mažą dalį kompensacijų poreikio. Svarbiausia, kad vairuotojo apkrovimas papildomais darbais tikrai nedidina saugumo ir važiavimo komforto kitiems keleiviams.

Tie žmonės, kurie gauna lengvatas iš valstybės, tikrai galėtų būti labiau lojalūs ir sąmoningi bei pasirūpinti savo bilietais iš anksto. Pavyzdžiui, mano mama visada turi bilietėlių atsargą.

Jei Vyriausybės atstovė ras kokių nors argumentų, kodėl tokia tvarka gali būti neteisėta, nagrinėsime juos. Jei reikės, pakoreguosime sprendimą, nematau čia jokios didelės tragedijos.

 

 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder