Maršrutininkai prašo neskubėti

Maršrutininkai prašo neskubėti

Likus vos mėnesiui iki keleivių vežimo sutarčių galiojimo pabaigos, uostamiesčio maršrutinių taksi vežėjai jaučiasi esantys visiškoje nežinioje.

Pasak 2 maršruto atstovės Loretos Averkinos, anksčiau miesto valdžia buvo kalbėjusi, jog tokiu atveju, jeigu iki šių metų rugsėjo 1-osios nespėjama pasiruošti maršrutinių taksi integracijai į bendrą transporto sistemą, sutartys su vežėjais bus pratęstos penkeriems metams.

Praėjusią savaitę miesto politikai minėtos integracijos koncepcijos projekto svarstymą atidėjo neribotam laikui, o tai, anot vežėjų, ir turėtų reikšti, jog integracijai dar nepasiruošta. Vis dėlto esą jau kalbama, kad sutartys bus pratęstos iki naujo keleivių vežimo konkurso, o šis turėtų būti maždaug po metų. Nerimą vežėjams ypač kelia tai, kad neaišku, kiek transporto priemonių liks po konkurso aptarnauti Klaipėdos miestui.

"Pernai, kai buvo pratęsiamos sutartys, apie tai mums nieko nesakė", - piktinosi vežėjai.

Pasak 9 maršrutą aptarnaujančios įmonės valdybos nario Antano Petrošiaus, 8 maršrutą aptarnaujančios įmonės valdybos pirmininko Virginijaus Gvildžio bei kitų vežėjų, investicijos į keleivių vežimo verslą yra didelės, "maršrutininkų" niekas nedotuoja, todėl vežėjai apie bet kokius numatomus pokyčius norėtų sužinoti iš anksto. Dauguma apynaujų ir naujų automobilių buvo pirkta išsimokėtinai keleriems metams, ir šie terminai dar nėra pasibaigę.

"Jeigu sutartys su mumis būtų pratęstos penkeriems metams, per tą laiką būtų galima paruošti integracijos koncepciją, ją aptarti, suderinti, ir nuo 2015-ųjų pradėti įgyvendinti. Tokio projekto nėra nė viename Lietuvos mieste, todėl toks eksperimentinis dalykas turi būti labai apgalvotas, kad nenukentėtų keleiviai - juk pertvarka liečia labai daug žmonių. Per penkerius metus ir mes patys jau žinosime, ar pirksime naujus automobilius ir dirbsime toliau, ar pasitrauksime", - miesto valdžiai išeitį siūlė vežėjai.

"Parodė galią"

"Maršrutininkai" pabrėžia pyktis su uostamiesčio valdžia nenorintys, tiesiog kovojantys už savo verslą bei darbuotojus ir jų šeimas, tačiau priduria pasipriešinimo valdžios sprendimams padarinius jau pajutę Jūros šventės metu.

"Norime atsiprašyti keleivių, kurie sėsdami į maršrutinius taksi Jūros šventės metu klausė, pro kur važiuosime, o mes sakėme, kad Pilies gatve, - sakė L. Averkina. - Turėjome visi raštus iš savivaldybės, kad šeštadienį šia gatve galėsime važiuoti iki 12 val. Tačiau jau penktadienį policijos pareigūnai ten mūsų nepraleido sakydami, jog turi tokį savivaldybės nurodymą. Pilies gatve važiavo didieji autobusai ir taksi, mūsų neleido."


Vežėjų teigimu, dėl tokio incidento kilo sąmyšis - jokių kitų maršrutų nebuvę patvirtinta, vairuotojai nežinoję, kur važiuoti, visi plūdę Bangų gatve, o ten susidarę didžiuliai kamščiai, pavyzdžiui, nuo Bangų iki Sportininkų gatvės reikėję važiuoti 1-1,5 valandos. Kai kurie kitų maršrutų keleiviai, važiavę į ligoninę, tokių sąlygų neatlaikė ir alpo.

Vėl važiuoti Pilies gatve "maršrutininkams" buvo leista šeštadienį vakare ir sekmadienį.

"Tai buvo grynas pasityčiojimas iš mūsų. Valdžia parodė, kad gali daryti ką nori su niekuo nepasitarusi - nei su mumis, nei su keleiviais. Sprendimą neleisti mūsų ten, kur buvo pagrindiniai keleivių srautai, ji priėmė vienašališkai, parodė savo galią, nes mes nesutikome su integracijos koncepcija", - apmaudą liejo vežėjai.

"Nėra jokios problemos"

Judita SIMONAVIČIŪTĖ, Klaipėdos mero pavaduotoja

Dėl konkursų niekas jokių pažadų maršrutininkams nėra davęs, ir penkeriems metams pratęsti sutarčių tikrai negalime. Jos bus pratęstos iki tol, kol bus pravesti keleivių vežimo konkursai, bet ne ilgiau nei metams.

Kalbėdami apie koncepciją maršrutininkai truputį nesusigaudo - jie tapatina save ir su viešuoju transportu, ir su taksi, tačiau jie nėra viešasis transportas, o koncepcija apima būtent viešąjį. Į viešojo transporto sistemą ketinama integruoti dalį - apie trečdalį - maršrutinių taksi, o likusioji dalis dirbs toliau. Dėl maršrutininkų nėra visiškai jokios problemos - vieni dalyvaus konkurse, o kiti - integracijoje. Tie, kurių maršrutai atsiperka, važiuos ir toliau, o tie vežėjai, kuriems tenka važiuoti į miesto pakraščius, kur nepelninga ir kur dirbti jie nenori, bus integruoti į viešojo transporto sistemą ir gaus apmokėjimą pagal nuvažiuotų kilometrų skaičių.

Dėl koncepcijos sutinkame, kad įvyko nesusipratimas - atrodė, lyg maršrutininkai išeina iš miesto. Ji dabar bus tobulinama, o kada teiksime Tarybai, dar nežinome.

"Pirmąkart girdžiu"

Aloyzas KAŽDAILEVIČIUS, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius

Žodinio įsakymo niekam nedaviau, kas buvo parašyta įsakyme dėl Jūros šventės, tas ir buvo. Punktų įsakyme labai daug, todėl tiksliai dėl maršrutininkų važiavimo nepasakysiu, tačiau apie nesklandumus girdžiu pirmąkart.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder