Mingės rebusas: kaip išsigabenti baidares nenubaustam?

Mingės rebusas: kaip išsigabenti baidares nenubaustam?

Yra tiltas, bet važiuoti per jį – uždrausta. Rebusas? Taip, ir jis neįveikiamas net ministro galvai.

Tuo įsitikino vandens turizmo paslaugų vartotojai ir teikėjai Nemuno žemupyje, Mingės kaime (Šilutės r.), jau dvejus metus atsimušantys į ženklą, draudžiantį važiuoti per Purvalankio tiltą.

Dėl šios problemos praėjusią savaitę buvo kreiptasi į Aplinkos ministrą Kęstutį Trečioką, kuris su komanda Šilutės rajone apsilankė ir domėjosi vietinėmis problemomis. Baidarininkai rizikuoja gauti baudą už Kelių eismo taisyklių pažeidimą, važiuodami per Purvalankio protakos tiltą.

O važiuoti reikia – čia baigiasi iš aukštupio atplaukusių baidarininkų maršrutas, laivelius reikia priekabomis išsigabenti. Žinoma, ir nuleisti į vandenį, jei nuo Minijos ir Purvalankio santakos ketinama plaukti žemyn link Atmatos upės arba Upaite – link Kuršių marių Kniaupo įlankos.

Bet po ministro K.Trečioko vizito pamario krašte niekas nepasikeitė. Draudžiamasis ženklas tilto prieigose kaip stovėjo, taip ir liko. Tad baidarininkai su laivais priekabose ir manta kaip važiavo juo, rizikuodami gauti baudą, taip važiuoja. Ši turistinio sezono aldonos baidares tiltasaplinkybė – lyg ašaka gerklėje.

Savaitgalį kelios jaunos klaipėdietės, atvykusios automobiliu iki Purvalankio ir Minijos santakos būtent dėl baidarininkų siūlomo maršruto, sakė nepastebėjusios „plytos“ prie tilto. Ir ne jos vienos. Keliautojų, kurie automobiliais į šį Minijos žemupio kampelį atvyko pasižmonėti, taip pat tykojo spąstai. Laimė, pareigūnai su baudų vėzdais nemosavo – būtų buvusi tikra pasipinigavimo fiesta.

Ir kaip nevyks turistai į Minijos žemupį, jei juos iš visų šalių būtent ant Purvalankio tilto atvykti neseniai kvietė Šilutės savivaldybės turizmo specialistai, reklamavę kraštą turizmo parodoje? Purvalankio kanalas jungia zoobotaninį draustinį Krokų lankos ežerą ir Minijos upę kairiajame jos krante. Tiltas pastatytas Mingės kaimo gale sovietmečiu, nors už jo nėra sodybų. Jis buvo ir tebėra reikalingas žemdirbiams ir meškeriotojams – kad vietinės reikšmės keliu pasiektų paupį ir pievas.

Lėkštas smėlėtas krantas Purvalankio ir Minijos santakoje dešimtmečiais tarnavo katerių savininkams kaip nemokama ir patogi laivų nuleidimo į vandenį vieta. Bet ilgainiui ji buvo nudrengta, virto šiukšlynu, nes savivaliautojų sutramdyti nepajėgė krašto gamtosaugininkai.

Kai Nemuno deltos regioninio parko direktoriumi 2013-ųjų vasarą tapo 'tvarkietis“ buvęs Šilutės prekybininkas rajono tarybos narys Vaidas Pavilonis, jo pageidavimu draudžiamasis kelio ženklas ir buvo pastatytas prieš tiltą. Kad gamtosauginė piktžaizdė Purvalankio ir Minijos santakoje užgytų.

Savivaldybės saugaus eimo komisijoje, priėmusioje V.Pavilonio siūlomą sprendimą, Šilutės kelių tarnybos vadovas A.Jakubauskas priminė, jog tiltas yra regioninio kelio nr.4271 jungtis, ir žmonėms ateityje dėl to gali iškilti susisiekimo problemų. Bet „Įvažiuoti draudžiama“ ženklas vis tiek iškilo.

Per 2 metus buvusi makalynė pievoje tarp Minijos ir Purvalankio užžėlė, neliko griozdų, šiukšlynų. Atsirado pavėsinė su lauko baldais ir ugniakuru. Plakatas skelbia, jog čia vykdomas ES paramą gavęs projektas „Tarpregioninio baidarių maršruto tinklo „Baidarėmis per Lietuvą“ įrengimas“. Maršruto pabaigos baze nurodyta būtent Mingė, Purvalankio kanalo ir Minijos upės santaka. Apie tai, kad įvažiuoti čia jau du metai yra uždrausta – nė žodžio. Atvykėliams belieka gūžčioti pečiais.

Minijos kaime artėjantį šeštadienį, birželio 20-ąją, vyks laivininkų šventė „Mingės flotilė 2015“. Sudaryti vilkstinę , išrinkti gražiausius laivus ir pagerbti negrįžusius iš krašto vandenų kviečiami burlaivių, motorlaivių, baidarių , valčių ir kitų plaukiojimo priemonių vedliai iš visos Lietuvos.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder