Mitingų maratoną iškeitė į piketus

Mitingų maratoną iškeitė į piketus

Atliekų deginimo jėgainės statyboms besipriešinantys visuomenininkai, įsitikinę, kad per valandą skirtingose Klaipėdos vietose įmanoma surengti keturis mitingus, pareiškė, jog uostamiesčio valdžia riboja jų konstitucines teises. Analogiški kaltinimai mesti ir Klaipėdos rajono valdžiai. Visa tai dar paskaninta teiginiais apie sąmokslą.

Tad penktadienį vietoje planuotų mitingų rengiami piketai prie keturių partijų Klaipėdos skyrių būstinių. Analogiškos akcijos kitą savaitę Gargžduose neprireiks, nes Klaipėdos rajono valdžiai kaltinimai neleidžiant surengti protesto akcijos buvo mesti per anksti - ketvirtadienį buvo duotas leidimas lapkričio 25 d. surengti protesto akciją prie rajono savivaldybės pastato.

Trumpi piketai

Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyrius trečiadienį vakare išplatino pranešimą, kuriame tvirtina, kad Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių vadovai draudžia gyventojams mitinguoti prieš šiukšlių deginimą.

"Klaipėdos miesto savivaldybė lapkričio 17 d. atsisakė duoti leidimą klaipėdiečių nevyriausybinėms organizacijoms mitinguoti šį penktadienį prieš šiukšlių deginimo gamyklą, kurią numatė statyti UAB "Fortum", motyvuodama neva dalyviai nespės pereiti nuo vienos mitingo vietos prie kitos", - rašoma pranešime.

"Visus reikalavimus mitingams nustato Susirinkimų įstatymas. Mes jokiu būdu nesame prieš mitingus ir demonstracijas, jei jie organizuojami tinkamai. Tačiau kai pradėjome diskutuoti su mitingo organizatoriais, paaiškėjo, kad jie patys tarpusavyje nesusikalba. Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyriaus pirmininkė Virginija Jurgilevičienė tvirtino, jog spės per valandą pamitinguoti prie keturių partijų būstinių, tačiau kiti atstovai pripažino, jog tai fiziškai neįmanoma.

Nors laikas mitingui neribojamas, organizatoriai buvo užsibrėžę viską padaryti per valandą. Įsivaizduokite, kaip tai turėtų atrodyti: mitinguotai dešimt minučių praleidžia prie vienos partijos būstinės Daržų gatvėje ir per dešimt minučių 100 žmonių spėja susėsti į autobusą bei atvažiuoti į Liepų gatvę. Čia per 10 minučių visi išlipa, vėl pamitinguoja, išsako savo reikalavimus bei sugeba pasikalbėti su partijos atstovais ir važiuoja toliau?" - sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

Anot jo, judėjimui buvo siūlyta mitinguoti Atgimimo aikštėje, bet organizatoriai nusprendė pasirinkti kitą saviraiškos formą - piketus ir po devynis žmonės būriuosis prie partijų būstinių, nes Susirinkimų įstatyme nurodyta, jog nebūtina pranešti apie piketus, kuriuose dalyvauja ne daugiau kaip 10 žmonių.

"Organizuojame kitokias protesto formas prie tų partijų būstinių, kurių atstovai Klaipėdos miesto taryboje negynė klaipėdiečių interesų ir balsavo už šiukšlių deginimą:

Pranešame, kad 2010-11-19 d. nuo 12 val. iki 12.10 val. piketuosime prie Darbo partijos Klaipėdos skyriaus būstinės, Daržų g. 1A. Po to sėsime į autobusą ir vyksime nuo 12.20 val. iki 12.25 prie Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus būstinės, Liepų g. 49. Prie šios būstinės piketuosime nuo 12.20 val. iki 12.25. Po mitingo prie Darbo partijos būstinės autobusu vykstame Donelaičio g. prie Mažvydo alėjos. Čia išlipsime ir pėsčiomis patraukiame Mažvydo alėja link "Manto" namų. Prie " Manto" namų piketuosime priešais Liberalų ir centro sąjungos Klaipėdos skyriaus būstinės. Paskanduojame nuo 12.35 val. iki 12.40val., o toliau pėsčiomis  patraukiame prie Socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus būstinės, adresu H. Manto 40A. Čia, uždarame kiemelyje, nuo 12.45 val. iki 13.00 val. užbaigiame piketą", - rašoma judėjimo pranešime (tekstas netaisytas - Aut. past.).


Kreipėsi ne tuo adresu

Judėjimas savo pranešime taip pat tvirtina, kad Klaipėdos rajono savivaldybė neleido rajono gyventojus atstovaujančioms bendruomenėms prie jos pastato lapkričio 25 d. mitinguoti "prieš antros šiame regione šiukšlių deginimo gamyklos, kurios užsakovė yra kita firma - "CNIM", statybą". Esą atsisakyta išduoti leidimą, nes mitingo organizatoriai nepateikė jo programos.

"Esame įsitikinę, kad tiek Klaipėdos miesto, tiek Klaipėdos rajono savivaldybių vadovai koordinuoja savo veiksmus, neleisdami regiono gyventojams pasinaudoti Lietuvos Respublikos Konstitucijos 36 straipsnyje garantuota teise organizuoti protesto akcijas", - rašoma pranešime.

"Nieko mes dar nedraudėme. Šiandien paaiškėjo, kad mitingo organizatoriai kreipėsi į Kultūros skyrių, bet čia juk ne jų kompetencija. Dabar kiek žinau, kreipimąsis dėl mitingo yra Juridiniame skyriuje. Nematau jokios problemos dėl mitingo organizavimo", - ketvirtadienį ryte sakė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius.

Ketvirtadienį vakare savivaldybės Juridinis skyrius "Vakarų ekspresą" informavo, kad administracijos direktorius pasirašė leidimą organizuoti šį mitingą.

"Absoliutus marazmas"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Klaipėdos miesto meras

Teiginius, kad su rajono valdžia koordinuojame veiksmus dėl mitingų pavadinčiau absoliučiu marazmu. Tai - nesveikos fantazijos vaisius. Su nieko iš Klaipėdos rajono valdžios nekalbėjau. Net minties tokios neturėjau. Be to, leidimus išduoda savivaldybės administracijos vadovai pasitarę su policijos pareigūnais.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder