Nesusikalbėjimas įklampino bedarbę ir universitetą

Nesusikalbėjimas įklampino bedarbę ir universitetą

Eilinis bedarbio bandymas rasti bent laikiną pragyvenimo šaltinį gali baigtis tuo, jog žmogus lieka ir be darbo, ir be pašalpos, o darbdavys - sulaukti rimtų kaltinimų, rodo Klaipėdoje įvykusi istorija.

Bedarbė Irena Gišventienė į Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sodą dirbti gegužės pradžioje nuėjo Darbo biržos siuntimu. Klaipėdietė teigia ten išbuvusi ir dirbusi pusdienį, tuo tarpu universiteto atstovai tai neigia. Į ginčą įsitraukė Valstybinė darbo inspekcija, aukštajai mokyklai metami kaltinimai nelegalaus darbo naudojimu.

Nesusitvarkė dokumentų

Anot Klaipėdos teritorinės darbo biržos atstovų, I. Gišventienė buvo įtraukta į sąrašą žmonių, kurie buvo rekomenduoti laikinai dirbti viešuosius darbus Botanikos sode. Darbdavys šią moterį atsirinko ir liepė per nustatytą laikotarpį susitvarkyti visus, su įdarbinimu susijusius dokumentus, bet klaipėdietė to padaryti nesugebėjo. Šį faktą Darbo biržos specialistai traktavo kaip darbo pasiūlymo atsisakymą ir pusei metų nutraukė nedarbo draudimo išmokos mokėjimą.

"Visada sąžiningai dalyvaudavau užimtumo veiklos plano priemonėse. Ir šįsyk maniau, kad visi dokumentai yra tvarkingi, tik vėliau supratau, kad kažko nepadariau su ta sutartimi - mane ir ten, ir šen siuntinėjo. Manau, kad dokumentus tvarkyti turėtų darbdavys", - sakė ji.

Nuo 8 ryto, kaip ji pati teigia, dirbusiai klaipėdietei, sergančiai hipertenzija, atviroje vietoje saulėtą dieną pasidarė negera, o darbdavys Greitosios medicinos pagalbos medikų kviesti nesiryžo, tik apie 15 val. leido eiti namo.

Dokumentai - nesutvarkyti, įrodymų, kad buvo darbe ir susitvarkė visus dokumentus - nėra. Tad moteris neteko ne tik nedarbo draudimo išmokos, bet ir teisių į įvairias garantijas, labiausiai baiminasi dėl to, kad teks nemažai mokėti už brangius vaistus bei gydymą.

"Išėjo ir negrįžo"

Universiteto atstovams buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas dėl nelegalaus darbo, tai patvirtino KU Infrastruktūros prorektorius Antanas Lukoševičius.

"Aš su tuo nesutinku - taip ir atsakiau inspekcijai. Sutartis su darbuotoja nebuvo sudaryta, nors ta moteris apie valandą išbuvo sode, bet tai nereiškia, kad tuo metu dirbo. Sužinojus, kad neturi sutarties, ji buvo nusiųsta į personalo skyrių, o išėjusi ten - negrįžo", - sakė A. Lukoševičius.

Kuri pusė teisi, spręs teismas, Lietuvos įstatymai už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį darbdaviui užtraukia nuo 3 iki 10 tūkst. litų baudą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder