Palangoje jau pakvipo atostogomis

Palangoje jau pakvipo atostogomis

Antra diena Palangoje vyksta sezono atidarymo šventė „Myliu Palangą“. Toks gėlių našlaičių užrašas puikuojasi netoli tilto į jūrą. Šventiniai renginiai tęsis ir sekmadienį, kurių įdomiausias – žirgų lenktynės.

Šeštadienį kurortą ir pirmuosius poilsiautojus kaip ir kasmet per sezono atidarymo šventę rytą žadino Palangos orkestras. Šiemet jis pasitiko ir svečius, atvykusius į autobusų stotį bei oro uostą.

Vienas ryškiausių Palangos sezono atidarymo akcentų - kermošius. Pasak Klaipėdos etnokultūros centro  etnografės Valerijos Jankūnaitės, jau penktus metus organizuojančios šį renginį, Vytauto gatvė jam labai tinkama. Ir seniau Žemaitijoje kermošiai būdavo organizuojami prie bažnyčių. Pasibaigus mišioms žmonės iškart patekdavo į kermošių.

Palangos kermošiaus organizatoriai stengiasi išlaikyti seną tradiciją ir kartu ją padaryti šiuolaikišką, kad visiems - ir palangiškiams, ir prekeiviams, ir svečiams - būtų tiesiog gera. Anot V. Jankūnaitės, amatininkai susirenka čia ne konkuruoti ir kuo daugiau parduoti, o pasidžiaugti vieni kitais, pabendrauti, patirtimi pasidalinti, jiems čia tiesiog smagu. Dalyvauja ir profesionalūs menininkai, ir tautodailininkai, kurie labai pasitempia, žinodami, kad bus ir profesionalų.

Palangos kermošiuje perpardavinėtojų nebūna. Pati V. Jankūnaitė važiuoja per visoje šalyje vykstančias muges, jomarkus ir taip po vieną sukviečia amatininkus į sezono atidarymo šventę. Taigi čia prekiaujama tik savo pačių sukurtais keramikos, gintaro dirbiniais, mezginiais, nėriniais, piešiniais ant šilko, savo skanėstus siūlo kulinarinio paveldo atstovai, apdovanoti už savo gaminius aukso medaliais, dailininkai su savo paveikslais įsikuria atskiroje saloje. Iš viso šiemet kermošiuje dalyvavo 180 amatininkų.

Pirmais, antrais metais nebuvo tokio susiklausymo, trūkdavo švaros ir kultūros, karaliavo margos dryžuotos palapinės. Darbai jau daug pasiekta, kad viskas vyktų sklandžiai, kultūringai, kad visur būtų švaru, ir prekeivių palapinės šiemet jau baltos.

Kermošiaus organizatorė pasidžiaugė, kad į kermošių ateina labai kultūringi žmonės, vaikštoma šeimomis, nebūna girtuoklių. Labiausiai ją žavi šventiniais rūbais pasipuošę palangiškiai. Nesvarbu, ar jie ką perka, ar ne, smagu, kad ateina pasižmonėti.

Kermošius vyko penktadienį visą dieną. V. Jankūnaitė nustebinta, kaip žemaičiai moka derėtis, kaip amatininkai sugeba papasakoti apie savo darbus.

Ir šeštadienį Vytauto gatvėje šurmuliavo kermošius, sutraukęs amatininkus iš visos Lietuvos. 12 valandą gėlėmis apkaišytu vežimaičiu atvyko pats Palangos Juzė su žmona Domicele ir daininguoju sūnumi Kazeliu, o juos atlydėjo ne tik orkestras, bet ir amatininkų eisena, pasipuošusi vėliavomis. Vėdarų kriaučius su susirinkusiaisiais sveikinosi žemaitiškai ir tuoj ėmėsi žmonėms organizuoti linksmybes, prigalvojo užduočių, kurių laimėtojų laukė įvairūs amatininkų pagaminti prizai. Juos gavusieji turėjo susirasti tuos, kurie juos padarė. Pavyzdžiui, už gerai sušoktą polką buvo galima laimėti duonos kepalą. Kermošiuje buvo galima susipažinti su kulinarijos paveldo paslaptimis, pačiam susimušti sviestą, teptis ant juodos duonos ir ragautu. Tie, kurie atėjo į šventę, ko gero, nesigailėjo, nes, be linksmybių, rado ir ką nusipirkti. Buvo galima paragauti ir dilgėlių blynų, ir dilgėlių sriubos, ir gilių kavos, kuri daroma iš kaimo vaikų surinktų gilių.

100 gramų skrudintų migdolų kainavo 5 Lt ir nusiderėti nebuvo galima. Norintieji pasmaguriauti kareiviškos košės turėjo krapštyti po 6 Lt, o prie dešrų ir mėsos gaminių net pirkėjų eilutės susidarydavo.

Kauniečiai pardavinėjo kvepiančius maišelius, vilniečiai - auskarus iš audinio, buvo papuošalų iš natūralių augalų ant šilko, ir apskritai, ko tik kermošiuje nebuvo. O šalia amatininkų ir ligota senyva palangiškė bandė parduoti savo megztas kojines. Penktadienį moteris uždirbo 16 Lt, o šeštadienį prekyba jai nesisekė.

Tačiau tokio antplūdžio žmonių, kurio buvo tikėtasi, kermošiuje iki pietų nesulaukta. Galimas daiktas, nemažai jų atbaidė gana šaltas vėjas.

Jūra šventės dalyvius sutiko pasišiaušusi, vėjas pustė smėlį į akis, tačiau  žmonės vis dėlto ėjo ant tilto su ja pasisveikinti.

J. Basanavičiaus gatvėje, nors ir neplaukė minios žmonių kaip karšta vasaros dieną, tačiau judėjimas jau vyko.

Palangiškiai nusiteikę gana optimistiškai – jie tikisi šiemet geros vasaros ir sulaukti daug poilsiautojų, kurių neatbaidys jokie „pagalvės“ mokesčiai. Šį savaitgalį kurorto gyventojai įrodė, kad vasaros sezonui jau yra pasiruošę – taigi  jau pakvipo atostogomis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder