Palangoje paplūdimyje - pirties malonumai

Palangoje paplūdimyje - pirties malonumai

Šį savaitgalį Palangos paplūdimyje prie tilto ir Basanavičiaus gatvėje vyksta trečiasis tarptautinis pirties ir SPA festivalis „Gintarinė Baltija“, kuriame išrinkti Lietuvos ir pasaulio vanojimo čempionai.

Pirties ir SPA festivalį „Gintarinė Baltija“ Palangoje trečius metus organizuoja Lietuvos pirties – SPA federacija ir kurorto Savivaldybė. Festivalio mugė, kurioje prekiaujama įvairiais pirties reikmenimis, nusidriekė Basanavičiaus gatvėje, o paplūdimyje išsirikiavo trys mobilios pirtelės, kuriose poilsiautojai turi puikią progą pasilepinti malonia šiluma ir išbandyti sveikatą teikiančias vanojimo procedūras, masažus. Tradicinis pasikaitinimas pirtelėje su dviem užėjimais kainuoja 5 Eur/asm, individualus vanojimas – 10 Eur. 6-8 žmones talpinančiose pirtelėse lanktojų netrūksta. Pasak šeimininkų, per dieną pirtelėse apsilanko nuo 50 iki 100 žmonių, tačiau visi pirtininkai teigia, jog pirtis jiems - ne verslas, o gyvenimo būdas.

Rita ir Robertas Klimai atvykę į festivalį iš Šiaulių, pirtelę patys įsirengė mikroautbuse. Jų pirties seansas teikia ne tik sveikatą ir malonumą, bet ir pramogą. Jis padalintas į dvi programas: miško garsų terapijos ir velniškos diskotekos. „Miško garsų terapija –tai malonus kūrno apšildymas, su švelnia muzika ir armomatais. O kai kūnas įšyla – tada jau kaitrą padidiname, paleidžiame garsiai muziką, ir jeigu žmonės pageidauja, išvanojame“, - paaiškino procedūros eigą R. Klimienė. Klimai didelęreikšmę teikia vantoms. „Jos yra ne džiovintos, o šaldytos – todėl labiau aromatingos ir perduoda pirtininkui daugiau medžio energijos“, - aiškino pokalbininkė. Šioje pirtelėje galima išsiperti liepų, beržų, klevų, kėnio, ąžuolo vantomis. Anot pirtininkų, kiekvienas žmogus pajunta, kuri vanta jam labiau patinka.

Sandra ir Andrius Varatinskai į festivalį atvyko iš Kauno. Jų mobili pirtelė panaši į didelę medinęstatinaitę, o temperatūra jos viduje pakyla net iki 100-110 laipsnių karščio. „Visgi pirtyje labiau rekomenduojama 70 laipsnių kaitra, čia ne vieta siekti rekordų. Pirtis teiia sveikatą tada, kai yra naudojama teisingai ir kūnas palaipsniui pripratinamas prie šilumos“, - aiškino p. Sandra.

„Tikroje pirtyje turi būti panaudoti visi penki žmogaus pojūčiai: skonio, uoslės, klausos, regėjimo ir lytėjimo, - sakė Palangos pirties ir SPA festivalio atstovė spaudai Birutė Masiliauskienė. – Pagal šiuos kriterijus vertinami ir vanojimo meistrai“.

Pirmąją festivalio dieną, birželio 19-ąją, čia vyko penktasis Lietuvos vanojimo čempionatas. Specialiai įrengtoje pirtyje, kurios sienos padarytos iš peršviečiamo plastiko, savo meistrystę demonstravo 7 vanotojai iš visos Lietuvos. Visi jie į čempionatą atsivedė savo modelius, tačiau modeliai buvo sumaišyti. Gargždiškis vanotojas Darijus Rimdeika čempionatui paruošė vanojimą tautine tema, neva modelis pavargęs po šienapjūtės, tačiau teko akimirksniu improvizuoti, kai išvydo, jog jo modelis – smulkutė mergina iš Kambodžos, kuri kalba tik angliškai. Tačiau tai nesutrukdė tik vienerius metus profesionaliai pirties technikos besimokančiam vyrui pasirodyti geriausiai. Jis tapo penktojo Lietuvos vanojimo čempionato nugalėtoju.

Lietuvos vanojimo čempionato dalyviai rodė tik 15 minučių programą, tai antrąją festivalio dieną surengto pirmojo Pasaulio pirties ir SPAprocedūrų čempionato dalyvių pasirodymai truko po 40 minučių. Į jų programą buvo įtrauktas ne tik vanojimas, bet ir masažas, poilsis. Šiame čempionate pasirodė šeši dalyviai iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Rusijos. Čempionato nugalėtoja tapo taip pat lietuvė – Tatjana Michailova iš Trakų.

Pirties ir SPA festivalis „Gintarinė Baltija“ Palangoje dar tęsis ir sekmadienį nuo 11 iki 17val.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder