Parodoje - dailininko laivų modeliai

Parodoje - dailininko laivų modeliai

Rugpjūčio 2 d. (ketvirtadienį) 14 val. Klaipėdos viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje atidaroma paroda „O jūra supasi laivais...“ . Lietuvos jūrų muziejaus specialistai nusprendė, parodydami bibliotekos lankytojams unikalius laivų modelius, supažindinti ir su juos kūrusiu neeiliniu žmogumi – Viktoru Šildknechtu.

Viktoras Šildknechtas – asmenybė, itin nusipelniusi Latvijos kino menui. Rygos kino studijoje jis dirbo nuo pat jos įkūrimo kombinuoto filmavimo specialistu ir dailininku, jo kūrybinėje biografijoje – daugiau nei keturiasdešimt filmų. Žinomiausi jų – „Susitikimas Paukščių take“, „Laumžirgio“ armija“, „Tobago“ keičia kursą“, „Mano draugas – nerimtas žmogus“. Be kino jis turėjo ir kitą aistrą – jūrą. Visą savo laisvą laiką dailininkas skirdavo istorinių laivų modelių gamybai ir jūros bei laivų pešimui.

Dailininko Viktoro Šildknechto biografija įspūdinga: jis gimė 1917 metais Petrograde (dabartiniame Sankt Peterburge). Jo motina – senos olandų aristokratų giminės palikuonė, Marijos teatro dainininkė, tėvas – vokiečių kilmės to paties teatro dailininkas, kurį laiko gyvenęs Prancūzijoje ir Ispanijoje, dalyvavęs filmuojant žymųjį siurrealistų S. Dali ir L. Bunuelio filmą „Andalūzijos šuo“.

Kadangi Viktoras Šildknechtas buvo vokietis, išsilavinimą gauti sovietų Rusijoje jam paprasta nebuvo, tad iš pradžių teko pasimokyti Leningrado (dabartinio Sankt Peterburgo) Jungtinėje darbininkų mokykloje Nr. 199. Antrasis pasaulinis karas iš blokados apsiausto Leningrado nubloškė jį duonos ieškoti į Almatą (Kazachstanas), ten buvo perkeltas ir „Lenfilmas“ (Leningrado kino studija). Viktoras Šildknechtas čia darbavosi ne tik kaip dailininkas, jam teko vaidinti nedidelius vaidmenis, dažniausiai vokiečių kareivių (beje, jį į frontą neišsiuntė būtent dėl to, kad jis buvo vokietis). Dailininkas pasakojo, kad jam teko vaidinti net S. Eizenšteino ir V. Pudovkino filmuose.

1947 metais Viktoras Šildknechtas buvo išsiustas į Latviją jau kaip patyręs kinematografininkas. Pasak jo, Rygos kino studiją reikėjo pradėti nuo nulio – nuo pačios studijos statybų, darbuotojų paruošimo. Čia dailininkas dirbo iki 1990 metų, jo nuopelnai Latvijos kino menui yra įvertinti „Didžiuoju kristalu“.

Filmų ir klipų kūrimu dailininkas neapsiribojo. Jis rengė personalines paveikslų parodas ir net peržengęs 90-metį sėkmingai tęsė kūrybinę veiklą.

Viktoras Šildknechtas yra žymus istorinių burlaivių modelių meistras. Jo sukurti modeliai eksponuojami Rygos istorijos ir jūreivystės muziejuje, Ainažu jūrų mokyklos muziejuje (Latvija), Lietuvos jūrų muziejuje Klaipėdoje bei puikuojasi privačiose kolekcijose. Šiais metais Latvijoje kuriamas dokumentinis filmas „Didysis kino kapitonas“ apie latvių kino klasiką Viktorą Šildknechtą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder