Pinigų trūksta, nes jie - iššvaistomi

Pinigų trūksta, nes jie - iššvaistomi

Iš Klaipėdos miesto biudžeto šiemet prašoma skirti beveik 600 tūkst. litų Visuomenės sveikatos rėmimo specialiajai programai (VSRSP), tačiau nesugebama sukrapštyti perpus mažesnės sumos neįgaliųjų dienos centre statybininkų brokui pašalinti.

VSRSP numatyta, kad ši daugiau nei pusės milijono litų suma bus skiriama priklausomybių bei užkrečiamųjų ligų prevencijai, vaikų sveikatos gerinimui, saugios bendruomenės organizavimui ir užtikrinimui, sveikos gyvensenos (subalansuotos mitybos, fizinio aktyvumo) formavimui, visuomenės informavimui sveikatos klausimais.

Teigiama, kad šios priemonės skirtos gyventojų visuminiam sveikatos supratimui formuoti skatinant laikytis sveikos gyvensenos principų ir stiprinant asmeninę atsakomybę už savo sveikatą. Tačiau kai kurios priemonės kelia abejonių uostamiesčio politikams ir medikams.

Dėmesys narkomanams

Klaipėdos miesto bendruomenės sveikatos tarybos narys, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakulteto Slaugos katedros vedėjas Artūras Razbadauskas stebisi, kaip su miestiečių sveikata susijęs švirkštų narkomanams dalijimas. Šiam tikslui programoje numatyta per 130 tūkst. litų.

"Nežinau, ar miestiečiai turėtų finansuoti švirkštų keitimo punkto veiklą. Tačiau, mano žiniomis, mes čia nieko jau nebegalime pakeisti, kadangi ta programa sukurta keleriems metams ir pasirašytos sutartys. Todėl savivaldybės Taryba beveik neturi jokios įtakos, privalome ją patvirtinti, nes nėra kitos išeities", - rankomis skėsčiojo A. Razbadauskas.

Jam taip pat nuostabą kelia taip, kad klaipėdiečiai vieninteliai iš šalies savivaldybių skiria savo biudžeto pinigus anoniminei psichologinei pagalbai teikti.

DRĖGMĖ. Neįgaliųjų dienos centro rūsyje susikaupęs vanduo kelia grėsmę elektros instaliacijai. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Po aktoriaus Vytauto Šapranausko savižudybės prevencijai dėmesys skiriamas didelis. Pripažįstu, kad tai daryti būtina, tačiau tai turėtų būti šalies, o ne miesto biudžeto pinigai. Klaipėda yra vienintelė, kuri tam skiria savo lėšas", - stebėjosi medikas.

Psichologinės anoniminės pagalbos paslaugų teikimui VSRSP numatyta nei daug, nei mažai - per 100 tūkst. litų.

Trūksta prioritetų

Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičus taip pat pripažino, kad kai kurios VSRSP įgyvendinimo priemonės kelia abejonių.

"Sutinku, kad kai kurias priemones reikia peržiūrėti. Pavyzdžiui, sveikatinimo mėnesiams skirta 70 tūkst. litų, visuomenės informavimui sveikatos klausimais - 60 tūkst. litų. Prašysiu pagrįsti, ar tikrai reikia tiek pinigų tokioms veikloms?" - stebėjosi R. Taraškevičius.

Profesorius Algimantas Kirkutis, KU Medicinos edukacijos katedros vedėjas, svarstė, kad ši programa ir jai skiriamos lėšos turėtų kokią nors prasmę, jei jos įgyvendinimo priemonės turėtų kokią nors logiką.


"Svarbu sudėlioti prioritetus, kas yra svarbiausia, tą reikėtų įgyvendinti pirmiausia. Paskui turėtų eiti ne tokie svarbūs dalykai. Lėšos turėtų būti panaudojamos planingai. Tačiau jei ta programa įgyvendinama padrikai, ne pagal iš anksto numatytus kriterijus, o pagal tai, kas kam šaus į galvą, tai jau nėra gerai", - savo požiūrį dėstė A. Kirkutis.

Mankštos ir kraujospūdžio matavimas

Didžiąją dalį VSRSP įgyvendina Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras. 2012 m. fizinį miestiečių aktyvumą ši biudžetinė įstaiga skatino organizuodama "Judriosios savaitės" renginius - visuotinį bėgimą, šiaurietiškojo ėjimo treniruotes, kuriose dalyvavo keliolika vidutinio bei vyresnio amžiaus asmenų. Taip pat klaipėdiečiams buvo organizuojami šiaurietiškojo ėjimo mokymai, kalanetikos treniruotės, rytinės mankštos senjorams.

Psichinei sveikatai gerinti sveikatos biuras ir viena privati muzikinė studija uostamiesčio gyventojams pernai organizavo nemokamus muzikos užsiėmimus. Taip pat vyko nemokamos muzikinės valandėlės nėščiosioms.

Skatindami sveiką mitybą sveikatos biuro specialistai pernai atliko kūno masės analizę, kraujospūdžio ir cholesterolio matavimus Melnragėje ir Klaipėdos miesto socialinių mokslų kolegijoje.

Traumų profilaktikai Visuomenės sveikatos biuras 2012 m. vasarą organizavo akciją "Už saugų poilsį paplūdimyje", kurios metu Melnragės, Girulių, Neįgaliųjų paplūdimiuose poilsiautojams buvo matuojamas kraujospūdis, dalijami vandens buteliukai, dalijamoji medžiaga apie vandens naudą, saugų poilsį paplūdimyje bei saulės žalingą poveikį. Poilsiautojams buvo teikiama informacija apie saugų elgesį maudantis jūroje, kaitinantis saulėje.

Programos lėšos - tabu

"Klaipėdos lakštutės" direktorė Danutė Daukantienė apgailestavo, kad šimtai tūkstančių švaistomi abejotiniems projektams, o nesugebama rasti lėšų vos prieš 8 metus rekonstruoto pastato remontui.

"Mūsų dienos centrą nuolat lanko psichikos negalią turintys asmenys, kuriems reikalinga speciali globa. Tačiau šiuo metu dirbame lyg ant parako statinės. Rūsyje nuolat kaupiasi vanduo. O toje patalpoje yra mūsų telefono stotelė, greta - šilumos mazgas bei elektros skydinė. Nuo drėgmės telefonai seniai ėmė kvailioti. O kas bus, jei vanduo pasieks elektros skydinę?" - būgštavo D. Daukantienė.

Ji taip pat sakė, kad iš rūsio sklindanti drėgmė jau pasiekė pirmojo aukšto sienas, kurios ėmė pelyti, atsilupinėjo dažai.

"Prieš kelerius metus kvietėme ekspertus, jie fotografavo, įvertino padarytą žalą ir pateikė informaciją savivaldybei. Tuometiniais jų apskaičiavimais, reikėtų apie 300 tūkst. litų remontui. Bet paskelbus viešuosius pirkimus suma gal sumažėtų?" - vylėsi savivaldybei priklausančio neįgaliųjų centro vadovė.

R. Taraškevičius pripažino, kad "Klaipėdos lakštutės" vadovės bėdos jam yra žinomos, tačiau, deja, jau primirštos.

"Sutinku, kad šis centras turi problemų. Tiesą pasakius, mes jas kažkiek ir užmiršome. Reikės pasikalbėti su savivaldybės administracijos vadovais, kad iš naujo atkreiptų dėmesį į šią problemą. Ten rūsyje kažkas negerai padaryta, kad patenka gruntiniai vandenys. Problemą būtina spręsti", - žadėjo R. Taraškevičius.

Jis sutiko, kad drėgmės daroma žala kasmet didėja, todėl šią problemą privalu spręsti nedelsiant. Tik jis abejojo, ar tam galima naudoti VSRSP lėšas, kurių šiemet norima skirti 582,1 tūkst. litų.

Iš savivaldybės biudžeto VSRSP tam skiriama - 36,8 tūkst. Lt, iš savivaldybės Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos - 298 tūkst. Lt (89 tūkst. Lt - likutis iš 2012 m.), iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto - dar 158,3 tūkst. Lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder