Politikai nebeapsisprendžia - nori lengvatų, ar ne

Politikai nebeapsisprendžia - nori lengvatų, ar ne

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila norėtų gerokai apkarpyti sąrašą institucijų, kurios galėtų gauti metinius lengvatinius leidimus automobiliams statyti apmokestinamose zonose Klaipėdos centrinėje dalyje.

Sprendimo projektu siūloma suteikti teisę gauti metinius lengvatinius leidimus Klaipėdos regiono savivaldybėms, vietos valdžios subjektams, visuomenės informavimo priemonėms, sveikatos priežiūrą apmokestintose teritorijose atliekančioms sveikatos priežiūros įstaigoms. Taip pat siūloma suteikti teisę gauti metinius lengvatinius leidimus miesto garbės piliečiams, kultūros magistrams bei asmenims, apdovanotiems už metų darbus.

Pasak savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus, įvedus šias privilegijas rinkliava sumažėtų neženkliai.

"Tai tikrai būti visai nereikšminga suma", - sakė jis.

Skaičiuojama, kad dabar lengvatinius leidimus turi tūkstantis gyventojų bei 3,5 tūkst. verslo atstovų. Esą jei politikai pritartų lengvatinių leidimų sąrašą praplėsti, dar prisidėtų maždaug 600 automobilių, galinčių stovėti mieste lengvatinėmis sąlygomis.

Siūloma, kad lengvatinis leidimas metams kainuotų 100 litų.

Miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete daugiausia diskusijų kilo dėl to, ar verti tokių privilegijų asmenys, apdovanoti už metų darbus. Esą priėmus tokią tvarką bus sunku atrinkti, už kokius darbus turi būti apdovanotas asmuo, kad gautų tokį leidimą.

"Manau, kad siūloma per didelė privilegija ir miesto Tarybos nariams. Juk jie gali įsigyti leidimą iš tų 700 litų. Tik gal galėtų leisti leidimą išsipirkti dalimis", - svarstė Algirdas Grublys.

"Tačiau tuomet bent miesto Tarybos posėdžių metu prie savivaldybės visi šaligatviai nebūtų apstatyti mašinomis, kaip yra dabar. Galėtumėte gražiai gatvėje atsistoti", - replikavo R. Mockus.

Komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila siūlė iš viso lengvatinių leidimų sąraše palikti tik sveikatos priežiūros įstaigas ir miesto garbės piliečius, o visus kitus išbraukti.

"Manau, kad visų kitų nereikėtų skatinti", - siūlė A. Vaišvila.

Ir nors su tokiu siūlymu sutiko toli gražu ne visi komiteto nariai, miesto Tarybai bus siūloma lengvatininkų sąrašą gerokai patrumpinti.

Ar pritarti šiems pasiūlymams, dar turės apsispręsti miesto Taryba.

Leidimų išdavimas

Praėjusių metų pabaigoje miesto Taryba įpareigojo savivaldybės administraciją koreguoti leidimų išdavimo tvarką. Pakeitimai susiję su tuo, kad būtų sudarytos vienodos sąlygos juridiniams ir fiziniams asmenims, vykdantiems veiklą apmokestintose zonose. Taip pat esą būtų išspręstos leidimų išdavimo eigoje išryškėjusios problemos, o gyventojai raginami greičiau pradėti žemės sklypų įteisinimo procedūras.
Siūloma supaprastinti leidimų išdavimo tvarką - papildomai teikiant prašymus dėl leidimo įsigijimo neprašyti, kad būtų pateikiamas turėtas leidimo originalas. Asmenims, apmokestintoje zonoje turintiems keletą gyvenamųjų patalpų, siūloma išduoti vieną gyventojo leidimą, įrašant jame ne daugiau kaip tris adresus.
Siekiant gyventojus paraginti kuo greičiau pradėti žemės sklypų įteisinimo procedūras, siūloma neapmokestinti vietų, esančių žemės sklypuose, suformuotuose pagal patvirtintus teritorijų planavimo dokumentus ir įregistruotuose Nekilnojamojo turto registre.
Atsižvelgiant į tai, jog yra asmenų, už savo lėšas įrengusių automobilių stovėjimo aikšteles, siūloma nustatyti 50 procentų pigesnį rezervuotos vietos mokestį: raudonojoje zonoje - 100 Lt per mėnesį, geltonojoje zonoje - 50 Lt per mėnesį. Ši nuostata įsigaliotų nuo 2013 m. liepos 1 d.
Įstaigoms, vykdančioms veiklą vandentvarkos, energetikos, atliekų tvarkymo srityse, siūloma įsigyti raudonosios zonos abonementą, kuris kainuotų 300 Lt per metus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder