Profsąjungos įtvirtinimui trukdo menka pažyma

Profsąjungos įtvirtinimui trukdo menka pažyma

Gruodžio 16-ąją steigiamajame susirinkime įkurtos Klaipėdos miesto savivaldybės ir valstybės darbuotojų profesinės sąjungos steigėjai teigia, jog savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius tyčia vilkina oficialaus sąjungos pripažinimo procesą. Sąjunga jau įkurta, tačiau Registrų centre neįregistruota kaip juridinis asmuo, nes administracijos direktorius nepateikia paprastos pažymos apie darbuotojų skaičių.

"Susirinkime dalyvavo 52 steigėjai. Taigi profesinės sąjungos organizacija jau yra įsteigta, tačiau mes norime įsiregistruoti kaip juridinis asmuo ir tam reikalinga pažyma apie darbuotojų skaičių. Iki šiol iš Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus tokios pažymos nepavyksta gauti. Iš pradžių buvo žodinis pažadas išduoti tą pažymą, po to, gruodžio 21 dieną paprašėme raštu. Atsakymą gavau tik šiandien", - trečiadienį pasakojo profesinės sąjungos pirmininkė, savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Neturi įgaliojimų

Pasak jos, atsakymo rašte motyvuojama, kodėl tokia pažyma negali būti pateikiama. Nurodyta, kad I. Šakalienė veikia Klaipėdos miesto savivaldybės ir valstybės darbuotojų profesinės sąjungos steigėjų grupės vardu, tačiau jokių dokumentų, patvirtinančių įgaliojimus veikti šios grupės vardu nepateikia. Taip pat užkliuvo ir tai, jog prašymas buvo parašytas ant Miesto tvarkymo skyriaus blanko.

Atsižvelgiant į šias priežastis konstatuojama, jog prašymas yra nepagrįstas jokiais dokumentais ir nėra jokio teisinio pagrindo pateikti informacijos apie darbuotojų skaičių.

Profsąjungos pirmininkė teigė trečiadienį parašiusi dar vieną prašymą. Šį kartą ant paprasto blanko.

"Niekaip negaliu suprasti, kodėl vadovas duoda žodį kitą dieną išrašyti pažymą, tačiau net ir po 10 dienų tos pažymos nesulauki", - sakė I. Šakalienė, įtardama, kad administracijos direktorius kiek baiminasi, mat profesinė sąjunga šiais laikais yra pakankamai stipri jėga.

Anot I. Šakalienės, jeigu pažymos vis dėlto nepavyktų gauti, Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos, į kurią taip pat įstota steigiamojo susirinkimo metu, juristai patarė pačiai profesinės sąjungos pirmininkei parašyti tokią pažymą, remiantis turimais duomenimis. I. Šakalienė teigė, jog profesinės sąjungos steigėjai lauks iki ketvirtadienio, o tada apsispręs, ką daryti.

Gins darbuotojų interesus

Paklausta, kodėl iš viso prireikė steigti Klaipėdos miesto savivaldybės ir valstybės darbuotojų profesinę sąjungą, I. šakalienė teigė, jog savivaldybėje didelė dalis darbuotojų yra neįvertinti, nuvertinti, ne visiems yra sudarytos normalios darbo sąlygos, ne visiems vienodai skirstomas atlyginimas.


"Yra labai daug klausimų, kuriuos mes esame pasiruošę spręsti ir ginti darbuotojų interesus", - sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

A. Každailevičiaus veiksmai I. Šakalienei atrodo nesuprantami.

"Steigdami tokią organizaciją iš karot pabrėžėme, kad nenorime skelbti karo, tiesiog yra daug klausimų, kuriuos reikia spręsti, į kuriuos niekas nekreipia dėmesio. Žmonės yra nusivylę, vyrauja truputėlį per daug savivalės. Tuos dalykus galėtume susėdę kaip socialiniai partneriai aptarti, tačiau administracija šito nenori", - sakė profesinės sąjungos pirmininkė.

I. Šakalienė teigė nesibaiminanti spaudimo: "Esu pakankamai tvirtas žmogus. Žinau ką darau, kur einu. Turiu šešerių metų darbo profesinėse sąjungose patirtį. Lengviausia būtų uždaryti duris, parašyti pareiškimą ir išeiti. Tai yra labai paprasta. Aš tai drąsiai galėčiau tai padaryti ir tikrai turėčiau kur eiti, tačiau, manau, kad savivaldybės administracija nėra uždaroji akcinė bendrovė ir man ne tas pats, kaip atrodys Klaipėda, man ne tas pats, kas darosi šiandien Lietuvoj. Šita administracija taip pat nėra amžina ir labai tikiuosi, kad ateis nauji protingi vadovai."

Direktorius vilkinimo neįžvelgia

Tuo metu A. Každailevičius tvirtino neturintis nieko prieš profesinės sąjungos įkūrimą ir proceso nevilkinantis.

"Tiesiog jie turi Teisės ir personalo skyriui pateikti oficialų prašymą ir tuo viskas baigta. Tikrai nieko nevilkinu. Jokių problemų nėra. Taip, tai yra visiškas formalumas. Aš žodžiu galiu pasakyti - darbuotojų yra 365,5. Viskas. Bet jiems reikia oficialaus dokumento, kurį galėtų pateikti registrų centrui, todėl tokia ir tvarka. Visur yra kanceliarinės tvarkos, oficialus asmuo kreipiasi ir nuneša oficialiai į registrų centrą. Jokios problemos nėra", - sakė A. Každailevičius.

Direktorius taip pat tvirtino neturįs jokių priekaištų profesinės sąjungos steigėjams, taip pat pabrėžė, jog jis gali visiškai normaliai bendrauti tiek su paprastais darbuotojais, tiek su profesinės sąjungos nariais.

"Prieš kelerius metus egzistavo darbuotojų profesinė sąjunga ir jokių konfliktų nekildavo", sakė A. Každailevičius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder