Rinkimai rajone: laimėtojas būti meru nenori

Rinkimai rajone: laimėtojas būti meru nenori

Savivaldos rinkimų rezultatai Klaipėdos rajono politikams užminė mįslę - kas su kuo jungsis ir kas taps meru.

Į rajono savivaldybės Tarybą išrinktiems keturių iš 12 kandidatavusių partijų (ir vieno nepriklausomo kandidato) atstovams atiteks 27 mandatai, tačiau nė viena partija nelaimėjo daugumos vietų. Tad pirmadienį jau vyko intensyvios derybos tarp partijų dėl valdančios koalicijos sudarymo.

Daugiausiai mandatų - 10 - rajono Taryboje iškovojo partija "Tvarka ir teisingumas". Jos komandą į rinkimus vedęs Seimo narys Petras Gražulis, įrašytas pirmuoju numeriu partijos rinkiminiame sąraše, "Vakarų ekspresą" patikino, jog nemainys Seimo nario mandato į Klaipėdos rajono mero kėdę, nors už jo kandidatūrą balsavo daugiausiai rinkėjų - 2 248.

"Tarp mūsų komandos narių yra stiprių, atsakingų žmonių, kurie gali drąsiai stoti prie rajono vairo", - sakė P. Gražulis.

Antrasis rajone daugiausiai pagal rinkėjų reitingus balsų - 1 322 - surinkęs šios partijos narys Viktoras Kura tvirtino taip pat netaikysiąs į rajono mero ar vicemero postą.

"Tvarkiečiai" pirmadienį dar negalėjo atsakyti, kokias partijas pasirinks bendrai valdančiajai koalicijai sudaryti.

"Šiandien tarsimės su Žemaičių bei Liberalų ir centro partijomis, vyks derybos, todėl prognozuoti iš anksto nesinori, kuo tos derybos pasibaigs",- sakė jie.

Žemaičių partija rajono Taryboje laimėjo 3, o liberalcentristai - 2 mandatus. Prognozuojama, kad žemaičiai pasuks kartu su "Tvarka ir teisingumu", nes jau iki rinkimų šios partijos neslėpė simpatijų viena kitai. Tad galima teigti, jog jau yra teorinė 13 narių koalicija, tačiau iki pilnos daugumos dar trūksta tų dviejų liberalcentristų mandatų.

Savivaldybės užkulisiuose juokaujama, kad kaip tik liberalcentristai labiausiai išlošė šiuose rinkimuose: jų rankose - "auksinė korta". Nuo to, kokią pusę būtent jie pasirinks, greičiausiai priklausys ir daugumos Taryboje susiformavimas.

Valdantieji koaliciją išlaikys

Pirmadienį nelinksma buvo valdančiųjų stovykloje. Nors socialdemokratai laimėjo tiek pat mandatų Taryboje, kiek ir turėjo - 5, rajono meras ir šios partijos rajono skyriaus pirmininkas Vaclovas Dačkauskas teigė, jog partija tikėjosi gauti daugiau vietų.

"Tokie netradiciniai rinkimų rezultatai vers partijas gerokai pasukti galvas, kaip sudėlioti koalicijas. Mūsų partija dar prieš rinkimus sudarė koaliciją su Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partija, su kuria kartu dirbome kaip valdančioji dauguma pastaruosius ketverius metus. Jie laimėjo 7 mandatus, mes - 5, taigi turime 12 mandatų. Tarsimės ir su kitomis partijomis", - "Vakarų ekspresui" sakė meras.

"Mes patenkinti savo partijos rezultatais, tikimės suformuoti valdančiąją daugumą kartu su socialdemokratais", - patvirtino rajono mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, į rinkimus vedusi Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos komandą.

Dėl rinkimų rezultatų Vyriausiojoje rinkimų komisijoje žada aiškintis Valstiečių liaudininkų sąjunga. Pasak šios partijos atstovės, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Vilmos Daukšienės, pagal galiojančių rinkimų biuletenių skaičių sąjungai priklausytų vienas mandatas, o pagal rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių - ne. Tačiau vertinant rinkimų rezultatus pasirinktas antrasis skaičius ir valstiečiai liaudininkai Taryboje negavo nei vienos vietos.

Klaipėdos rajone gyventojų skaičiui viršijus 50 tūkstančių šiemet į Tarybą išrinkti ne 25, o 27 nariai. Tarp rinkimus laimėjusiųjų - 15 ankstesnės kadencijos Tarybos narių.

Pirmasis Klaipėdos rajono politikų penketukas pagal rinkėjų reitingus:

1. Petras Gražulis - 2 248 balsai ("Tvarka ir teisingumas")

2. Viktoras Kura - 1 322 balsai ("Tvarka ir teisingumas")

3. Vaclovas Dačkauskas - 1 181 balsas (Lietuvos socialdemokratų partija)

4. Sigitas Karbauskas - 1 170 balsų ("Tvarka ir teisingumas")

5. Rūta Cirtautaitė - 1 135 balsai (Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai).

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder