"Sausas" įstatymas Klaipėdoje sukėlė sumaištį

"Sausas" įstatymas Klaipėdoje sukėlė sumaištį

Vienos klaipėdietės ketinimai išnuomoti patalpas prekybai alkoholiniais gėrimais šalia policijos įstaigos sukėlė ant kojų savivaldybės administracijos teisininkus.

Mat pagal Alkoholio kontrolės įstatymą, prekiauti alkoholiu uostamiestyje prie tam tikrų įstaigų negalima arčiau nei 50 metrų. Tad klaipėdietei leidimas greičiausiai nebus išduotas, nors iki šiol mieste jau keletą metų prekiaujama alkoholiu net ir tuose pačiuose pastatuose, kuriuose įsikūrusios policijos įstaigos.

Neslėpė nuostabos

Ponia Tamara kartu su bendrasavininkiu valdo patalpas Vingio g 14A. Ten anksčiau veikė baras, vėliau - maisto parduotuvė, o neseniai nutarta patalpas išnuomoti vienai bendrovei, kuri siekė gauti leidimą prekiauti alumi.

Tačiau arčiau nei 50 metrų nuo minėtų patalpų įsikūręs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Viešosios policijos skyrius.

"Nesuprantu, baras, kuriame buvo prekiaujama alkoholiniais gėrimais, veikė ir tada, kai buvo ta policijos nuovada toje pačioje vietoje. Dabar, kai patalpas išnuomojome alumi prekiaujančiai įmonei, jai pareikšta, kad jokio leidimo negaus. Suprasčiau, kad draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais tam tikru atstumu šalia ugdymo, švietimo įstaigų, bet juk čia - komercinės patalpos šalia policijos įstaigos", - stebėjosi ponia Tamara.

Išties, įstatyme įrašyta, kad prekybos alkoholiniais gėrimais vieta neturi būti arčiau savivaldybės tarybos nustatyto atstumo iki maldos namų, laisvės atėmimo, karinės ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitų statutinių, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigų.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Zita Žižytė teigė, kad dėl minėto atvejo savivaldybės administracijos vadovybė nurodė rengti atskirą Tarybos sprendimą projektą.

"Mes dar atsakymo dėl leidimo neišsiuntėme. Toks atvejis - pirmas po įstatymo įsigaliojimo dėl atstumų 2004-aisiais. Aš tikrai nežinau, kaip čia juridiškai viskas atrodys", - svarstė ji.

Daug neaiškumų

Koliziją atskleidė savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyriaus vadovas Artūras Žičkus. Pasirodo, Klaipėdoje jau ne vienerius metus prekiaujama alkoholiniais gėrimais galimai pažeidžiant įstatymą.

"Pažvelkime į pavyzdžius: tame pačiame pastate įsikūrę ir prekybos centrai, kuriuose prekiaujama alkoholiniais gėrimais, ir Klaipėdos APVK 2-asis policijos komisariatas. Bendros patalpos su prekybos centru yra ir Pempininkuose, kur buvo 3-asis policijos komisariatas. Tai kaip suprasti? Vieniems galioja 50 metrų atstumas, o kiti jo nepaisydami alkoholiniais gėrimais prekiauja toliau", - stebėjosi juristas.

Z. Žižytė aiškino, kad įstatymai atgaline data negalioja ir, jei prekybos taškai buvo įrengti iki 2004 m., jie ir bus ten, o naujiems jau taikoma 50 metrų riba.


"Dar keletas pavyzdžių. Parašyta, kad negali būti prekiaujama alkoholiniais gėrimais arčiau nei 50 metrų nuo statutinių įstaigų. O kaip su Valstybės saugumo departamento Klaipėdos apygardos skyriaus pastatu Naujojo Sodo gatvėje? Juk tai - statutinė įstaiga, bet šalia, ko gero, arčiau nei 50 metrų, yra net keli barai", - svarstė A. Žičkus.

Galų gale greta įsikūręs ir Klaipėdos AVPK, tačiau barai veikia, alkoholiu prekiaujama.

"Įžvelgiu ir daugiau kuriozų: įstatyme nurodomas atstumas - 50 metrų, bet gali būti, kad tarp tam tikros įstaigos ir tos, kurioje prekiaujama alkoholiu, yra 100 metrų, o alaus čiaupas stovi už sienos... Kaip matuoti atstumą: nuo durų rankenos, namo kampo, įėjimo? Tas reglamentavimas yra labai sunkiai juridiškai įgyvendinamas. Tvarką reikia tobulinti arba jos atsisakyti, nes neįmanoma protingai apskaičiuoti", - dėstė juristas.

Jo įsitikinimu, faktas, kad iš anksčiau šalia tam tikrų įstaigų draudžiamu atstumu prekiaujančios įstaigos yra atleistos nuo atsakomybės, esąs nepagrįstas.

"Gal būtų tikslinga nustatyti tam tikras kategorijas su skirtingais reikalavimais dėl atstumų", - svarstė jis.

Bet kuriuo atveju, jei valdininkai parengs ydingą situaciją atskleidusio prašymo dėl leidimo prekiauti alkoholiniais gėrimais Vingio g. sprendimo projektą, jis gali turėti reikšmės daugeliui objektų.

"Kuo čia dėta policija?"

Julius SABATAUSKAS, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vicepirmininkas
Jokio skirtumo, jei įstaigoje jau seniau buvo galimai draudžiamai prekiaujama alkoholiu. Galioja ta pati nauja įstatymo redakcija. Juk ir dėl rinkimų panašiai yra: anksčiau buvo draudžiama kabinti agitacinius plakatus rinkimų dieną tam tikru atstumu nuo rinkiminės apylinkės. Dabar apskritai bus draudžiama reklamuotis.

Bet dėl draudimo prekiauti alkoholiu arčiau kaip 50 metrų man keista. Suprantu, toks draudimas logiškas švietimo įstaigų atžvilgiu. Tačiau juk policininkų buvimas šalia prekybos taško būtų tik į naudą operatyviau reaguojant į galimą viešosios tvarkos drumstimą. Kuo čia dėta policija?.. Čia kažkoks nesusipratimas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder