Siūlo griežtinti atrakcionų saugaus naudojimo taisykles

Siūlo griežtinti atrakcionų saugaus naudojimo taisykles

Palangos miesto Bendruomenės vaiko teisių apsaugos taryba apsisprendė kreiptis į Lietuvos Respublikos vyriausiąjį valstybinio darbo inspektorių Vilių Mačiulaitį su prašymu papildyti Pasivažinėjimo atrakcionų saugaus naudojimo taisykles. Taip siekiama geriau užtikrinti vaikų emocinį ir psichologinį saugumą.

Pasak minėtos tarybos narės, Vaiko teisių apsaugos tarnybos (VTAT) vedėjos Emilijos Lapėnienės, Palangos VTAT kiekvienais metais kurortinio sezono metu sulaukia skundų dėl vaiko teisių pažeidimų, susijusių su atrakcionais. "Gyventojai piktinasi, kad karuselių veika neatitinka keliamų reikalavimų: stinga nurodymų, kokio amžiaus vaikams atrakcionas skirtas, pasigendama rekomendacijų tėvams, neretai informacija pateikiama ne valstybine lietuvių kalba", - sakė E. Lapėnienė.

VTAT vedėja taip pat apkreipė dėmesį į itin svarbų aspektą – galiojant dabartinėms taisyklėms prie atrakcionų nepateikiama informacija apie neigiamas atrakcionų pasekmes vaiko vystymosi raidai. Dėl to, E. Lapėnienės teigimu, naudodamiesi ne pagal amžių skirtais atrakcionais, vaikai neretai patiria baimę, išgąstį bei stresą.

Savivaldybėje posėdžiavusi Bendruomenės vaiko apsaugos taryba pripažino, jog, atsižvelgiant į minėtas pastabas, būtina papildyti Pasivažinėjimo atrakcionų saugaus naudojimo taisykles. Toks siūlymas V. Mačiulaičiui bus pateiktas artimiausiu metu.

Specialistų nuomone, būtina įtvirtinti nuostatas, jog atrakcionus eksploatuojanti įmonė arba savininkas informaciją apie įrenginio veiklą privalo pateikti valstybine kalba. Taip pat, siekiant užtikrinti nepilnamečių saugumą, būtina nurodyti, kokio amžiaus asmenims įrenginys skirtas, nuo kokio amžiaus vaikai gali naudotis konkretaus atrakciono paslaugomis be suaugusiųjų priežiūros.

V. Mačiulaičio taip pat bus prašoma pritarti siūlymui, jog prie atrakcionų, keliančių vaikams baimę ir stresą (pavyzdžiui, "Siaubo kambarys", "Pabaisa" ir kt.), būtų privalu pateikti informaciją apie galimą neigiamą poveikį vaiko psichologinei raidai. O atrakciono teritorijoje prie įėjimo turėtų būti įrengtas stendas su nuotraukomis apie įrenginio veiklą arba ekranas, kuriame galima stebėti, kas vyksta atrakciono viduje. Tokiu būdu būtų išvengta konfliktinių situacijų.

"Tikimės, kad iki vasaros Pasivažinėjimo atrakcionų saugaus naudojimo taisyklės bus papildytos naujais punktais, ir šie pokyčiai padės išvengti vaiko teisių pažeidimų", – sakė E. Lapėnienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder