Snieginga žiema Palangos tarnybų nebaugina

Snieginga žiema Palangos tarnybų nebaugina

Kol kas nei šalčiai, nei gausūs krituliai didelių rūpesčių nesukėlė. Sinoptikai prognozuoja, kad ketvirtadienį Lietuvoje pradės dar labiau šalti – pajūryje numatoma iki 7-8 laipsnių šalčio, penktadienį – šiek tiek sustiprės vėjas, atšals iki minus 11-12 laipsnių, tačiau didžiausi speigai – galimas temperatūros nukritimas žemiau 20 laipsnių – tikėtinas savaitgalį. „Vakarinė Palanga“ teiravosi tarnybų, ar nesukėlė rūpesčių antradienį vėl apie save priminusi, o savaitgalį nagus ketinanti parodyti žiema.

Gatves valo tris kartus

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ direktoriaus Konstantino Skieraus vakar ryte pirmiausia pasiteiravome, kaip pavyko susidoroti su šiąnakt pridrėbtu sniegu, nes kaip praneša Lietuvos automobilių kelių direkcija, Žemaitijoje per naktį prisnigo apie 5 cm, kai kur pripustyta iki 10 cm.

Komunalininkų vadovas sakė, kad pirmąjį sykį jų technika gatves pradėjo valyti 4 val. ryte, nes snigti ėmė apie 2 val. nakties, apie 10.30 val. dar kartą ketinta jas švarinti ir pabarstyti. „O paskui žiūrėsime pagal temperatūrą – galbūt apie 19 val. vėl perbrauksime ir dar kartą pabarstysime“, - paaiškino K. Skierus. Užsiminus apie šaligatvius, pašnekovas patikino, kad ir jie yra valomi – darbuotojai nuo ankstyvo ryto pluša prie daugiabučių.

Nuolat keičiantis orams, direktorius stebi esamą ir būsimą temperatūrą. Išgirdęs, kad savaitgalį prognozuojamas atšalimas, sakė, kad tai komunalininkų negąsdina, jiems daugiau darbo, kai yra atodrėkis – reikia gatves barstyti su skalda: „Labiausiai bijome minus dviejų ar nulinės temperatūros“.

Kas sunkiausia komunalininkams žiemą? „Sunkiausia, kad gyventojai palieka per naktį automobilius gatvėse – toks ne vienas yra Sodų, Taikos, Vytauto ir kitose gatvėse, mums tai trukdo valyti. Esu pastebėjęs – kai kurios kaip stovi po Naujųjų, taip ir tebestovi nejudinamos ir apsnigusios, žmonės negalvoja, kad mums trukdo. Policija neką tegali pagelbėti, turėtų kelio ženklus pakeisti – įvesti apribojimus“, - kalbėjo K. Skierus.

Šilumininkai avarijų nepatyrė

Žiema kol kas „kiaulysčių“ neprikrėtė ir šilumininkams. UAB „Palangos šilumos tinklai“ direktorius Rimantas Gliožeris teigė, kad visi darbai vyksta sklandžiai ir jokių avarijų nebuvo. Jis tikisi, kad ramiai praeis ir savaitgalis, per kurį prognozuojamas atšalimas.

Vadovo teigimu, kaip ir prieš kiekvieną sezoną, bendrovės specialistai, vaikščiodami po daugiabučius ir pastebėję netvarkingų dalykų, pavyzdžiui, išdaužtą rūsio langą, apie tai praneša namą administruojantiems komunalininkams ar „Palangos butų ūkiui“. „Namo administratoriai sureaguodavo – langą užsandarindavo ar atlikdavo kitus reikiamus darbus“, - tvirtino R. Gliožeris.

Dėl nelaimių, įvykstančių keliuose, kol kas nesiskundžia ir Palangos miesto policijos komisariato Kelių policijos grupės vyresnysis specialistas Ričardas Vinciūnas. Jo teigimu, praėjusį savaitgalį neužfiksuota nė viena avarija Palangos savivaldybėje.

Pasak pareigūno, tam įtakos turi ir laiku nuvalomos kurorto gatvės. „Galime tuo pasidžiaugti, palyginę su uostamiesčio ar kitų miestų prižiūrimais keliais“, - sakė R. Vinciūnas.

Nuvalyti automobilio langus

Pareigūnas priminė, jog lauke spaudžiant minusinei temperatūrai vairuotojai būtinai turėtų nusivalyti ir priekinius, ir išorinius automobilio langus, kad nebūtų ribojamas matomumas. „Tenka pastebėti, jog kai kurie žmonės tik truputį prasivalo ir važiuoja, o tai kelia grėsmę ir jų pačių, ir kitų eismo dalyvių saugumui“, - pasidalijo patirtimi R. Vinciūnas. Jis šypsodamasis prasitarė, kad taip pat pastebintis, jog kuo žemiau nukrinta termometro stulpelis – minus 15 ar žemiau, – tuo mažiau gatvėmis riedančių mašinų. Pareigūnas spėja, kad kai kurios transporto priemonės nebūna tinkamai parengtos žiemai.

Policininko negalėjome nepaklausti, ar paspaudus šaltukui į komisariatą nepasiprašo nakvynės benamiai, nes juos galinčios priglausti šaltą naktį įstaigos mūsų mieste nėra. Pašnekovas sakė, kad visų benamių tapatybės jiems yra žinomos, taip pat saugomi ir jų pirštų antspaudai, kol kas nė vienas jų priglausti bent vienai nakčiai nesiprašė.

Šaltuoju metų laiku padaugėja traumų patiriančių senyvo amžiaus asmenų, kuriems medikai turi suteikti pagalbą. Tai patvirtino ir Palangos pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Egidijus Rimkus. Pasak jo, dažniausiai pargriuvę palangiškiai susilaužo ranką ar koją. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš einant į lauką? „Apsiauti tinkamą apavą – kad būtų neslidus padas, nelaikytų drėgmės, taip pat reikėtų šilčiau apsirengti. Žinoma, paspaudus šalčiams geriausiai susilaikyti nuo nereikalingų kelionių, nes vėjas ir šaltis gali susargdinti“, - įspėjo medikas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder